Karp na wigilię - jak zrobić pysznego karpia na święta? [PRZEPIS]

JW
Przepis - Karp w bulionie luterańskim czyli po wrocławsku w piwie i na kapuście z winogronami
Przepis - Karp w bulionie luterańskim czyli po wrocławsku w piwie i na kapuście z winogronami Janusz WóJtowicz / Polska Press Grupa
Karp jest tradycyjną potrawą na świątecznym stole. Mamy świetny przepis, jak przygotować go w oryginalny sposób. Grzegorz Pomietło, szef kuchni w Art Hotelu we Wrocławiu w kolejnym odcinku programu Od Kuchni, podpowiada jak zrobić żeby karpiem zachwycić wszystkich gości. Jego pomysł to karp w piwie po wrocławsku na kapuście z winogronem. Smacznego!

Karp na wigilijnym stole - nie tylko smażony
Nie ma potrawy bardziej kojarzącej się z wigilią niż tradycyjny świąteczny karp. Polska kuchnia dorobiła się kilkudziesięciu, jeśli nie kilkuset przepisów na przyrządzanie tej świątecznej ryby. Najbardziej znane to karp smażony, po żydowsku z rodzynkami i w sosie polskim.

Tradycja podawania tej ryby na wigilijnym stole jest krótsza niż się nam wydaje. Przez ostatnie 900 lat karp raz pojawiał się w jadłospisie Polaków, raz znikał. W Wigilię na stołach Polaków gościły różne ryby, ale znaną dziś formę karpia na dobre wprowadził na święta dopiero PRL.

Powojenny minister przemysłu Hilary Minc, w 1947 roku wprowadzając gospodarkę planową, przypomniał sobie o karpiu. Masowy sposób hodowli sprzyjał wykorzystaniu ryby w komunistycznej machinie propagandowej. Zapewnienie stałych dostaw do sklepów Centrali Rybnej okazało się jednak nierealne, wymyślono więc hasło „Karp na każdym wigilijnym stole”. Tradycja przynoszenia do domu żywej ryby, wzięła się stąd, że innej po prostu nie było. Wystarczyło kilka dekad i dziś większość Polaków nie wyobraża już sobie Wigilii bez karpia.

Zobacz: 12 potraw wigilijnych

Karp po wrocławsku - oryginalny przepis

Aby nie kojarzyło się nam to jednak tak ponuro, prezentujemy dziś w jaki sposób tą popularną rybę podawali na wigilijny stół protestanci - w bulionie luterańskim.

Wspólnie z szefem kuchni Art Hotelu Grzegorzem Pomietło, przyrządzamy dziś filet z karpia w bulionie luterańskim na kapuście z winogronem

Karp po wrocławsku - przepis - składniki:

600 g filetów z karpia
400 g kapusty kiszonej
200 g winogron
200 g cebuli
200 ml śmietany
100 ml wina białego
500 ml piwa pszenicznego
50 g cytryn
30 ml miodu
100 ml masła klarowanego
sól, pieprz, liść laurowy

Karp po wrocławsku - przepis - przygotowanie:

Krok 1 - Fileta z karpia oczyszczamy z łusek i ości, kroimy na porcje, przyprawiamy solą, pieprzem, przekładamy cebulą skrapiamy cytryną i odstawiamy do lodówki na godzinę.
Krok 2 - Po tym czasie filety z karpia obsmażamy na klarowanym maśle, dodajemy cebulę, miód, liść laurowy, zalewamy piwem i dusimy około 5 minut.
Krok 3 - Odstawiamy w ciepłe miejsce. W tym czasie przygotowujemy kapustę z winogronami. W tym celu pokrojoną cebulę w kostkę podsmażamy na maśle, dodajemy winogron bez pestek i podlewamy białym winem. Po odparowaniu wina podlewamy słodką śmietaną i dusimy do czasu aż zgęstnieje do konsystencji sosu, a winogrona oddadzą słodycz
Krok 4 - Dodajemy ugotowaną kapustę i dusimy około 5 minut.
Krok 5 - Fileta z karpia układamy na kapuście z winogronami i dekorujemy cząstką cytryn

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Erytrol jest szkodliwy?

Komentarze 11

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

b
bleee
Fuj, jak mozna jesc tego smierdziela mułowatego. Jest tyle pysznych ryb.
e
elka
ten przepis jest strasznie ryzykowny-gwarantowana ślizgawka w WC
b
baca63
A znasz może taki gatunek ryby która kończy swoje szczęśliwe życie w profesjonalnej ubojni? To że ktoś kupuje filety, puszki czy słoiki to nie znaczy że te rybki nie cierpiały. Chyba nigdy nie byłeś nad morzem i nie widziałeś powracającego kutra, wyplątywania ryb z sieci i śledzi które żywcem są przesypywane solą. Smutne to ale prawdziwe.
Ś
Ślązak
Śląskie Niebo, hekele, kluski wrocławskie, bigos wrocławski z czerwonej kapusty, karp po luterańsku, legnickie bomby to nasze dolnośląskie tradycyjne potrawy nieznane przez was napływowców, którzy nie macie pojęcia o Śląsku i Wrocławiu.
f
f.k.
...na to badziewie kurde!
f
ferdek kiepski
Śmierdzący mułem ościsty karp...dobre kurde!
R
RzH
We Wrocławiu to karp po ... żydowsku! Spytajcie gościa występującego jako tzw. Dutkiewicz.
B
Bezkrwawe święta
A może by tak nie jeść żadnych zwierząt przynajmniej w wigilię? Przecież to ma być postna wieczerza, a ryby to też zwierzęta. I też cierpią, jak się je zabija, domowym sposobem czy gdziekolwiek indziej. A jeszcze lepiej nie jeść zwierząt przez całe święta, a najlepiej w ogóle :)
A
Achim
czyli Baran.
Ś
Ślązak
A tak namarginesie najstarsza hodowla karpia na terenie Polski to nasze stawy Milickie. Cystersi sprowadzili karpie tutaj i zaczęli hodowlę w XII wieku !
k
karp
Kupić karpia, kupić piwo. Ubić karpia żeby nie wypił piwa, po czym go wyrzucić a piwo wypić :-)
Wróć na gazetawroclawska.pl Gazeta Wrocławska
Dodaj ogłoszenie