Jelenia Góra: Regionalne przysmaki zostały nagrodzone

WIK
Twaróg izerski Tomasza Borysławskiego z Antoniowa koło Jeleniej Góry zajął pierwsze miejsce w kategorii produktów regionalnych pochodzenia zwierzęcego.

To jeden z wielu regionalnych dolnośląskich przysmaków nagrodzony w konkursie "Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów" podczas regionalnej X edycji .

Pan Tomasz sery robi razem z żoną Marią od pięciu lat. Są to nie tylko twarogi, ale też sery wędzone i dojrzewające zółte.- Zaczęło się od dwóch kóz, które dostaliśmy w prezencie 20 lat temu - z uśmiechem wspomina Tomasz Borysławski. teraz ma stadko prawie 40 kóz. Jeszcze w tym roku postanowił zbudować profesjonalną serowarnię. Sery, które wytwarza naturalnie, bez żadnych sztucznych dodatków, chwali.

- Są zdrowe i bez konserwantów - zaznacza. Trafiają do tych, którzy znają pana Tomasza oraz tych, którzy sami postanowili pojechać do Antoniowa i ich pokosztować. Na Dolnym Śląsku takich przysmaków jest cała masa. Choćby ser kozi łomnicki, wytwarzany przez Bożenę i Daniela Sokołowskich z Łomnicy, czy zawadiacka szynka z prosięcia przygotowywana przez Bronisława Urbanowskiego z Zawidowic.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na gazetawroclawska.pl Gazeta Wrocławska
Dodaj ogłoszenie