Jelenia Góra: Regionalne przysmaki zostały nagrodzone

WIK
Udostępnij:
Twaróg izerski Tomasza Borysławskiego z Antoniowa koło Jeleniej Góry zajął pierwsze miejsce w kategorii produktów regionalnych pochodzenia zwierzęcego.

To jeden z wielu regionalnych dolnośląskich przysmaków nagrodzony w konkursie "Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów" podczas regionalnej X edycji .

Pan Tomasz sery robi razem z żoną Marią od pięciu lat. Są to nie tylko twarogi, ale też sery wędzone i dojrzewające zółte.- Zaczęło się od dwóch kóz, które dostaliśmy w prezencie 20 lat temu - z uśmiechem wspomina Tomasz Borysławski. teraz ma stadko prawie 40 kóz. Jeszcze w tym roku postanowił zbudować profesjonalną serowarnię. Sery, które wytwarza naturalnie, bez żadnych sztucznych dodatków, chwali.

- Są zdrowe i bez konserwantów - zaznacza. Trafiają do tych, którzy znają pana Tomasza oraz tych, którzy sami postanowili pojechać do Antoniowa i ich pokosztować. Na Dolnym Śląsku takich przysmaków jest cała masa. Choćby ser kozi łomnicki, wytwarzany przez Bożenę i Daniela Sokołowskich z Łomnicy, czy zawadiacka szynka z prosięcia przygotowywana przez Bronisława Urbanowskiego z Zawidowic.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Wideo

Komentarze

Komentowanie zostało tymczasowo wyłączone.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Przejdź na stronę główną Gazeta Wrocławska
Dodaj ogłoszenie