Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Jedz zdrowo z Olgą Chaińską. Nie wychodź z domu bez śniadania! Zobacz dlaczego

Izabela Mortas
- Śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia - mówi dietetyczka Olga Chaińska
- Śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia - mówi dietetyczka Olga Chaińska expert fitness
Dlaczego śniadanie jest tak ważne? - Dostarcza energii na cały poranek, pozwala uzupełnić jej braki po nocy, rozkręca nasz metabolizm, a dostarczone makroskładniki sprawiają, że nasz mózg lepiej i wydajniej pracuje w ciągu dnia - przekonuje Olga Chaińska, dietetyczka i trenerka z Expert Fitness w Kielcach.

Rezygnowanie ze śniadania skutkuje powolnym prowadzeniem do otyłości, ale także rozdrażnieniem i złym samopoczuciem oraz „nadrabianiem zaległości” i najadaniem się do syta na wieczór, czyli wtedy gdy metabolizm już powinien zwalniać. Warto wiedzieć, że po nocy spada poziom glukozy. Śniadanie zawierające węglowodany o niskim indeksie glikemicznym, białko oraz tłuszcze spowoduje, że poziom cukru łagodnie się podniesie, a tym samym będziemy mieli więcej energii do działania w ciągu dnia.

Wypracowanie nawyku zjadania śniadań należy rozpocząć już od dziecka. W późniejszym czasie, kiedy jesteśmy dorośli, staje się to ciężkie do osiągnięcia. Ucząc dziecko, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia, zapewniamy mu sprawniejszy metabolizm, a dzięki temu możemy je uchronić przed otyłością. Badania pokazują również, że dzieci, które zjadają śniadania przed szkołą, znacznie lepiej radzą sobie na lekcjach, są skupione, a ich pamięć jest lepsza.

Większość Polaków przyznaje, że spożywa śniadania. Ale czy są one zdrowe? - Wśród produktów, które najchętniej zjadają Polacy, są pszenne pieczywo, wędlina i plaster pomidora, a do tego szklanka herbaty lub kawy. To wcale nie najlepszy wybór - mówi Olga.

Jak komponować kanapki, aby dostarczały odpowiedniej ilości wartości odżywczych? - Podstawę powinno stanowić pieczywo dobrej jakości - chleb żytni na zakwasie, gryczany lub pełnoziarnisty, które zawierają dużo błonnika. Sycą na dłużej, a także ułatwiają i przyspieszają trawienie - mówi Olga Chaińska.

Do tego masło, które zawiera łatwo przyswajalne tłu-szcze, witaminy A, D, E, K oraz kwasy omega-3. Alternatywą dla tradycyjnych smarowideł może być też pasta z awokado, bogata w korzystne nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3. Do jej przygotowania potrzebne są tylko awokado, czosnek, sok z cytryny oraz dowolne przyprawy.

Do kanapki powinniśmy dołożyć warzywa i tutaj możemy wybrać takie, które najbardziej lubimy, ale pamiętajmy, by dbać o różnorodność. Raz mogą to być sałata i papryka, innym razem rzodkiewka i ogórek.

Jak się przyzwyczaić do śniadania? Zobacz 5 zdrowych zasad

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Jedz zdrowo z Olgą Chaińską. Nie wychodź z domu bez śniadania! Zobacz dlaczego - Echo Dnia Świętokrzyskie

Wróć na gazetawroclawska.pl Gazeta Wrocławska