Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Jawor: Tylko tutaj chleb bez ulepszaczy

Zygmunt Mułek
Bożena Kibało z rodzinnej piekarni we Wrocławiu-Leśnicy prezentuje swoje wyroby
Bożena Kibało z rodzinnej piekarni we Wrocławiu-Leśnicy prezentuje swoje wyroby Piotr Krzyżanowski
Jacek Krajewski, prezes Stowarzyszenia Międzynarodowe Targi Chleba, przed otwarciem miał tylko jedną obawę. - Wszystko jest dopięte na ostatni guzik. Na 14. edycję targów przyjechało 80 wystawców z całego kraju oraz Ukrainy i Czech. Tylko żeby pogoda nie pokrzyżowała nam planów - patrzył błagalnie w niebo prezes Krajewski.

No i kilka minut później lunęło. Opustoszał ośrodek rekreacyjny Jawornik, gdzie od trzech lat odbywa się impreza. Przerażeni wystawcy zaczęli nakrywać chleb i ciastka foliami. Pani Aniela Pańczak ze wsi Pomocne miała to szczęście, że swoje wyroby prezentowała w drewnianej budce, promując jednocześnie gminę Męcinka.

- Straszne kałuże się porobiły, trudno będzie do nas dojść - martwiła się pani Aniela. - Jeżdżę na wszystkie takie targi. Bo tam można zawsze poznać nowych ludzi i receptury. Pani Aniela sama wypieka chleb już od 40 lat. To rarytas na zakwasie serwatkowym z mąki żytniej. Koniecznie musi być wypiekany w piecu opalanym drewnem.

Także duże piekarnie, jak zapewniają ich właściciele, wytwarzają chleb bez ulepszaczy. Bo taki jest najlepszy. Piekarnia Stanisława Kibały z Wrocławia-Leśnicy zatrudnia 41 osób. Wytwarza 200 różnych wyrobów. W tym roku w Jaworze dostała wyróżnienie w konkursie Bezpieczna piekarnia.

- Naszym najnowszym i chyba najzdrowszym produktem jest ciemny chleb bez drożdży, wytwarzany na naturalnym zakwasie - mówi Jarosław Kibało. - Musimy go pasteryzować, bo po dwóch dniach by się rozpadł. Szukamy receptur, które są bliżej natury.

Sabina Żołnierczyk, właścicielka piekarni z Bolkowa, która startuje w konkursie na najlepszą piekarnię, chwali się żytnim chlebem firmowym na maślance. - Ma on wiejski smak, zbliżony do dawnych wyrobów. Takie naturalne pieczywo najlepiej się sprzedaje. W tym roku poszła fama, że zbiory będą bardzo złe. Dlatego zdrożało pieczywo. Ale nie było tak źle i może już nie będzie drożeć.

- Targi chleba organizowane są od lat. Ale nam się nie nudzą - ocenia jaworzanka Maria Rudnicka. - Raz w roku można posmakować dobrych chlebów.

Program targów
Sobota
godz. 10-11.30: nabożeństwo w Kościele Pokoju;
godz. 12-18: występy zespołów folklorystycznych;
godz. 19.30: przyznanie tytułu najlepszej piekarni;
godz. 21: koncert 2 plus 1.

Niedziela
godz. 12.30-13.30: zespół jazzowy z Turnova (Czechy);
godz. 14.30: zamknięcie targów.

A czy u Ciebie w domu wypieka się jeszcze chleb? Podziel się z nami przepisem.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gazetawroclawska.pl Gazeta Wrocławska