Jawor: Tylko tutaj chleb bez ulepszaczy

Zygmunt Mułek
Bożena Kibało z rodzinnej piekarni we Wrocławiu-Leśnicy prezentuje swoje wyroby
Bożena Kibało z rodzinnej piekarni we Wrocławiu-Leśnicy prezentuje swoje wyroby Piotr Krzyżanowski
Jacek Krajewski, prezes Stowarzyszenia Międzynarodowe Targi Chleba, przed otwarciem miał tylko jedną obawę. - Wszystko jest dopięte na ostatni guzik. Na 14. edycję targów przyjechało 80 wystawców z całego kraju oraz Ukrainy i Czech. Tylko żeby pogoda nie pokrzyżowała nam planów - patrzył błagalnie w niebo prezes Krajewski.

No i kilka minut później lunęło. Opustoszał ośrodek rekreacyjny Jawornik, gdzie od trzech lat odbywa się impreza. Przerażeni wystawcy zaczęli nakrywać chleb i ciastka foliami. Pani Aniela Pańczak ze wsi Pomocne miała to szczęście, że swoje wyroby prezentowała w drewnianej budce, promując jednocześnie gminę Męcinka.

- Straszne kałuże się porobiły, trudno będzie do nas dojść - martwiła się pani Aniela. - Jeżdżę na wszystkie takie targi. Bo tam można zawsze poznać nowych ludzi i receptury. Pani Aniela sama wypieka chleb już od 40 lat. To rarytas na zakwasie serwatkowym z mąki żytniej. Koniecznie musi być wypiekany w piecu opalanym drewnem.

Także duże piekarnie, jak zapewniają ich właściciele, wytwarzają chleb bez ulepszaczy. Bo taki jest najlepszy. Piekarnia Stanisława Kibały z Wrocławia-Leśnicy zatrudnia 41 osób. Wytwarza 200 różnych wyrobów. W tym roku w Jaworze dostała wyróżnienie w konkursie Bezpieczna piekarnia.

- Naszym najnowszym i chyba najzdrowszym produktem jest ciemny chleb bez drożdży, wytwarzany na naturalnym zakwasie - mówi Jarosław Kibało. - Musimy go pasteryzować, bo po dwóch dniach by się rozpadł. Szukamy receptur, które są bliżej natury.

Sabina Żołnierczyk, właścicielka piekarni z Bolkowa, która startuje w konkursie na najlepszą piekarnię, chwali się żytnim chlebem firmowym na maślance. - Ma on wiejski smak, zbliżony do dawnych wyrobów. Takie naturalne pieczywo najlepiej się sprzedaje. W tym roku poszła fama, że zbiory będą bardzo złe. Dlatego zdrożało pieczywo. Ale nie było tak źle i może już nie będzie drożeć.

- Targi chleba organizowane są od lat. Ale nam się nie nudzą - ocenia jaworzanka Maria Rudnicka. - Raz w roku można posmakować dobrych chlebów.

Program targów
Sobota
godz. 10-11.30: nabożeństwo w Kościele Pokoju;
godz. 12-18: występy zespołów folklorystycznych;
godz. 19.30: przyznanie tytułu najlepszej piekarni;
godz. 21: koncert 2 plus 1.

Niedziela
godz. 12.30-13.30: zespół jazzowy z Turnova (Czechy);
godz. 14.30: zamknięcie targów.

A czy u Ciebie w domu wypieka się jeszcze chleb? Podziel się z nami przepisem.

Flesz: Wegańskie ubrania. Made in Poland

Wideo

Rozpowszechnianie niniejszego artykułu możliwe jest tylko i wyłącznie zgodnie z postanowieniami „Regulaminu korzystania z artykułów prasowych”i po wcześniejszym uiszczeniu należności, zgodnie z cennikiem.

Komentarze

Ta strona jest chroniona przez reCAPTCHA i obowiązują na niej polityka prywatności oraz warunki korzystania z usługi firmy Google. Dodając komentarz, akceptujesz regulamin oraz Politykę Prywatności.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3