18+

Treść tylko dla pełnoletnich

Kolejna strona może zawierać treści nieodpowiednie dla osób niepełnoletnich. Jeśli chcesz do niej dotrzeć, wybierz niżej odpowiedni przycisk!

Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Jarmark Bożonarodzeniowy na Rynku we Wrocławiu [CENY]

Weronika Skupin
Kiełbasy, karkówki, szaszłyki - wybór mięs będzie bogaty. Dokładne ceny poznamy jutro rano, na pewno trzeba przygotować około 10 zł
Kiełbasy, karkówki, szaszłyki - wybór mięs będzie bogaty. Dokładne ceny poznamy jutro rano, na pewno trzeba przygotować około 10 zł Weronika Skupin
Na Rynku we Wrocławiu trwa Jarmark Bożonarodzeniowy. Czynny będzie codziennie w godz. 10-21, a niektóre stoiska nawet do ostatniego klienta. Kramów ze świątecznymi ozdobami, smakołykami i rękodziełem szukajcie na południowej, północnej i wschodniej pierzei Rynku, ul. Świdnickiej i Oławskiej. Najmłodsi wypatrzą wśród kolorowych budek bajkowe postaci i renifery, a nieco starsi mogą się raczyć grzanym winem przy kominku. Jarmark będzie czynny do 22 grudnia

Atmosfera świąt będzie nam towarzyszyć już przed Bożym Narodzeniem, przez cały najbliższy miesiąc. - To wspaniale, że jarmark rusza już teraz. Uwielbiam święta i nie mogę się ich doczekać, a ponieważ nie lubię kupować prezentów na ostatnią chwilę, na pewno będę tu zaglądać - mówi Anna Duda, studentka.

Nieco innego zdania jest Barbara Kotowicz, emerytka. - Jarmark to pomyłka. To zdecydowanie za wcześnie, do świąt jest jeszcze ponad miesiąc - mówi.

Wrocławianin Michał Lesz uważa, że ceny na jarmarku są wygórowane. Przykładowo, za pierniczki zapłacimy od 3 zł za te najmniejsze do powieszenia na choince, do aż 120 zł za wielkie serca. Świąteczny duży obrus to wydatek ponad 100 zł. Wędliny włoskie na jednym ze stoisk kosztują od 10 do nawet 200 zł za kilogram. Żeby napić się i najeść, potrzebujemy co najmniej 20 zł: grzaniec będzie kosztować 10 zł, zaś kiełbasa czy inny kawałek mięsa co najmniej drugie tyle.

- 200 zł za wędlinę? To naciąganie. O rękodziele nawet nie powiem, ozdoby co roku są tandetne i niewarte swojej ceny. Podobnie gorący bufet. Przesadą jest płacić około 10 zł za zwykłą kiełbasę - mówi Michał Lesz.

Ceny mogą się zmieniać - kupcy śledzą ruchy konkurencji. Przykładowo, dokładne ceny mięs na gorąco będą znane dopiero w piątek.

Przykładowe ceny

  • Herbata, poncz - 5 zł
  • Grzaniec, czekolada - 10 zł
  • Opaska na głowę z mikołajami albo reniferkami - 13,50 zł
  • Skarpety świąteczne do powieszenia na kominku - 15 zł
  • Żelki - 5,50 zł za 100 g
  • Pierniki: 12 zł pierniki serduszka małe, 26 zł pierniki lokomotywy średnie, do nawet 120 zł za największe pierniki. Na stoisku naprzeciwko pierniki od 3 zł do 50 zł za duże serca. Reniferki, gwiazdki: 5-10 zł/szt.
  • Aniołki z masy solnej - od 9 do 64 zł
  • Choinki z wikliny, wieńce ozdobne z siana: od kilkunastu do ponad 100 zł
  • Miody pitne - 32-55 zł za litr
  • Świece z wosku pszczelego: - 2-25 zł/szt.
  • Obrusy z haftem, koronkowe, dziergane itd. - 65-120 zł
  • Wędliny włoskie - 10-200 zł/kg (200 zł za suszoną wołowinę)
  • Czapki, szaliki - 9-19 zł/szt.
  • Sękacze włoskie - 15 zł.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gazetawroclawska.pl Gazeta Wrocławska