Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Jaki kieliszek do czego?

Materiały Partnera
Czasem zdarza nam się organizować spotkania i imprezy okolicznościowe. Podczas takiego spotkania chcemy, aby wszystko było nienaganne i doskonałe. Wiele zależy od wyglądy stołu i sposobu podania potraw i alkoholi. Jednak wielu z nas ma problem z tym, w jaki sposób podawać alkohol, a przede wszystkim, w jakich kieliszkach. Niestety nie wszyscy jesteśmy profesjonalnymi barmanami i często nie jesteśmy w stanie zdefiniować, w czym powinien być spożywany określony trunek.

„Producenci szkła użytkowego prześcigają się w pomysłach na eleganckie i ciekawe kieliszki. Ogromy wybór produktów, jaki nam proponują znacznie utrudnia sprawę, bo nie wiemy, co wybrać. Dodatkowo modne stały się przeróżne drinki i koktajle, które podaje się w fikuśnych szklankach czy kieliszkach. To wszystko sprawia, że niewielu z nas tak naprawdę wie, jak, co i w czym podawać” (cytat: http://witeks.pl/ ). Pewne jest, że aby alkohol odpowiednio smakował i wyglądał powinien być odpowiednio podany. Niestety często zdarza się, że nie mamy pojęcia, w czym go podać. Ten problem spotyka wielu z nas.

Co i jak?

Kieliszek do wódki – charakterystyczne dla tego kieliszka są jego niewielkie rozmiary. Może być na nóżce lub bez. Zazwyczaj ich pojemność waha się od 25 ml do 60 ml. Zwyczajowo przyjęte jest, że w kieliszkach na nóżce podaje się wódki gatunkowe, natomiast w kieliszkach bez nóżki podajemy alkohol czysty.

Wino czerwone – do tego rodzaju wina najstosowniejszy będzie kieliszek z cienkiego szkła, zwężający się lekko ku górze. Tego rodzaju kieliszki posiadają nóżkę, jednak jej wysokość jest różna. Z reguły ich pojemność waha się od 180ml do 250 ml. W przypadku kieliszków mniejszych napełniamy je do ¾ pojemności, duże kieliszki do połowy.

Wino białe – ten rodzaj trunku podaje się w kieliszku mniejszym niż do wina czerwonego, jest on węższy i smuklejszy, można porównać go do tulipana. Posiada także wysoką smukłą nóżkę. Jego pojemność to od 100 ml do 200 ml.

Wina deserowe oraz aperitif – w przypadku takiego rodzaju wina używa się kieliszków podobnych do tych od wina czerwonego, jednak są one znacznie mniejsze, ich pojemność to około 100 ml. Takie kieliszki napełniamy do połowy. Wina deserowe podajemy po posiłku, natomiast aperitif przed.

Szampan i wina musujące – takie trunki podaje się w kieliszkach bardzo smukłych nazywanych często fletami, zazwyczaj kieliszek ma pojemność od 150 do 180 ml. Smukły kieliszek zapobiega szybkiemu wygazuwaniu, napełniamy go do ¾ pojemności.

Likiery – podaje się w małych, smukłych kieliszkach na nóżce. Mogą mieć fantazyjne kształty. Ich pojemność to około 60 ml, zawsze napełniamy je do połowy.

Koniak i brandy – cechą charakterystyczną tych kieliszków jest bardzo krótka nóżka i szeroka, pękata czasza, zwężana ku górze. Chodzi o to, aby trzymając ręką kieliszek ogrzewać trunek, w celu wydobycia aromatu. Mogą to być kieliszki duże nawet o pojemności 250 ml, jednak napełniamy je tylko w ¼ pojemności, czyli około 20-40 ml alkoholu.

Whisky – podaje się w niskich szklankach o grubym dnie. Zazwyczaj szklanki są w kształcie walca, typu old fashioned. Ich pojemność to 150-220 ml. Szklanki te możemy używać także do drinków, lub do innego alkoholu, który podajemy z lodem.

Short drinki – jest to rodzaj drinka, który składa się w zasadzie z samych alkoholi. Cechą charakterystyczną takich kieliszków jest krótka nóżka i rozszerzająca się czasza. Zazwyczaj o pojemności około 150 ml, drinka nalewamy prawie do pełna, należy zostawić odległość przynajmniej pół centymetra od krawędzi kieliszka. W tej kategorii możemy wyróżnić specjalne kieliszki do Martini i do Margarity.

Long drinki - robione są z rozcieńczonych alkoholi. Podaje się je w wysokich i smukłych szklankach, o dość dużej pojemności od 150 nawet do 350 ml. Tutaj wyróżnić możemy szklanki typu collins, czyli wąskie i wysokie, oraz typu highball, czyli grubsze i bardziej przysadziste. W takich szklankach często podaje się też napoje oraz soki.

Piwo – tutaj jest o wiele prościej. Prawie każdy z nas wie, w czym podawać ten trunek. Podajemy w kuflach lub w długich wysokich szklankach, specjalnie do tego przeznaczonych.

Hot drink – czyli gorące napoje z alkoholem. Zazwyczaj są to szklanki z uchem, z grubego szkła, odpornego na temperaturę.

Odpowiedni klimat

To jak będzie smakował trunek, w dużej mierze zależy od tego, w jaki sposób zostanie przez nas podany. Bez wątpienia rodzaj naczynia ma spore znaczenie, chodzi o odpowiednią oprawę i klimat. Piękne szkło i odpowiednia zastawa, są koniecznym warunkiem udanego przyjęcia. Jeśli odpowiednio zadbamy o stół, z całą pewnością zrobimy niesamowite wrażenie na zaproszonych gościach. Dobrze dobrane, odpowiedniego rodzaju szkło będzie idealnych dopełnieniem doskonałego wystroju naszego przyjęcia.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gazetawroclawska.pl Gazeta Wrocławska