Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Jak zrobić uszka do barszczu? PRZEPISY USZKA DO BARSZCZU

KCZ
Podpowiadamy, jak krok po kroku zrobić uszka do barszczu. Nie może ich zabraknąć na wigilijnym stole
Podpowiadamy, jak krok po kroku zrobić uszka do barszczu. Nie może ich zabraknąć na wigilijnym stole Grzegorz Dembinski, Polska Press Grupa
PRZEPIS NA USZKA - Przygotowanie barszczu nie jest aż tak ogromnym wyzwaniem jak ulepienie do niego uszek. Podpowiadamy, jak krok po kroku zrobić uszka do barszczu. Sprawdź, jak przygotować uszka do barszczu na wigilię.

Zobacz też: Potrawy wigilijne. 12 potraw na wigilię (LISTA DAŃ, PRZEPISY)

W większości polskich domów na wigilijnym stole królują barszcz (zobacz też: i pierogi. Ale o ile ulepienie pierogów wielu początkującym paniom domu wydaje się jeszcze w miarę proste, o tyle o wiele więcej problemów sprawia im ulepienie uszek. Wyobrażacie sobie barszcz bez uszek? Chyba nie. Specjalnie dla Was przygotowaliśmy kilka propozycji na zrobienie farszu oraz instrukcję, jak krok po kroku ulepić uszka.

**

Zobacz też: Jak zrobić najlepszy domowy barszcz? (PRZEPISY)

**

Warto również pamiętać o odpowiednim przyozdobieniu stołu wigilijnego (**czytaj również:

Symbole świąt Bożego Narodzenia. Tradycje i zwyczaje, które każdy powinien znać

**).

Pomysły na farsz do uszek

Farsz do uszek. Farsz z pieczarek

500 g pieczarek
1 cebula
sól do smaku
pieprz ziołowy do smaku
olej do smażenia
natka pietruszki

Farsz z suszonych grzybów

3 szklanki suszonych grzybów
1 duża cebula
olej do smażenia
sól, pieprz

Farsz do uszek. Pieczarki i grzyby suszone mix

2 słoiki suszonych grzybów,
70 dkg pieczarek,
2 duże cebule,
masło i olej do smażenia,
sól, pieprz

Jak zrobić i ulepić uszka?

Ciasto na uszka do barszczu - składniki

2 i 1/2 szklanki mąki tortowej
szczypta soli
7 łyżek masła ( płaskich)
1 żółtko
130 ml gorącej, przegotowanej wody
szczypta białego pieprzu

Odrobinę masła wrzucić do rondelka. Gdy się rozpuści, odstawić na bok do wystudzenia. Wymieszać wszystkie składniki z przepisu i wyrobić ręcznie ciasto tak, by się nie kleiło do rąk. Wodę dolewać po trosze, w zależności od konsystencji, jaką będzie nabierać ciasto. Gotowe ciasto należy zawinąć w folię i odstawić na 20 minut.

Po tym czasie odwinąć folię, podzielić ciasto na trzy części. Na posypanej mąką stolnicy rozwałkowujemy je, musi być cienkie. Foremką wyciąć kółka (ewentualnie kwadraty) i nakładać po kolei na nie farsz. Brzegi zlepiać tak jak przy pierogach, a następnie zawinąć wokół palca tak, by przypominały kształt ucha.

Zobaczcie, jak ulepić uszka - WIDEO

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wideo
Wróć na gazetawroclawska.pl Gazeta Wrocławska