Jak zrobić pączki? Cukiernik zdradza przepis (FILMY)

MH
Jak zrobić pączki na Tłusty Czwartek? Cukiernia Komandorska zdradza nam swój przepis na pyszne pączki krok po kroku. Przepis na tradycyjne pączki wymaga drożdży, jaj, mąki i mleka. Oczywiście równie ważne jest nadzienie do pączków.

Jak powstają pączki? (FILM):

WEŹ UDZIAŁ W KONKURSIE: ROZDAJEMY PĄCZKI. ZAPROŚCIE NAS W TŁUSTY CZWARTEK (FILM)

Pączki stały się szczególnie popularne w XIX wieku. Jednak już nawet Mikołaj Rej wspomina o nich w "Żywocie człowieka poczciwego". Śląski krepel, niemiecki Krapfen czy angielski donut. Ile krajów, tyle rodzajów pączków. Pierwotnie nie były one jednak nadziewane różą, czekoladą czy budyniem, a raczej... mięsem. Smażone w głębokimi oleju, najlepiej z nadzieniem ze słoniny. Teraz zachwycamy się jednak słodką odmianą. Pączki na słodko z nieco mniejszym niż zwykle umiarem możemy zajadać już w Tłusty Czwartek.

Pączki mają bogatą tradycję (FILM):

Wideo

Komentarze 7

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

s
szef

za zdrade juz wyleciał z roboty

k
koneser

A po filmie poszedł zmacac pracownice cukierni.

c
cukiernik

W ten dzień (w nocy) robi się pączki na ilość a nie na jakość.

J
Jadwiga

Pączek wrocławskie nadziewane są musem lub powidłami śliwkowymi.

Pączki wrocławskie przygotowywano w następujący sposób:

500 g maki
35 g świeżych drożdży
½ filiżanki letniego mleka
150 g miękkiego masła
10 g soli
1 łyżka tartej skórki z cytryny
3 jajka
3 zmielone gorzkie migdały
1 łyżka cukru około
100 g musu śliwkowego
około 1,5 kg smalcu
cukier puder
Mąkę przesiać do głębokiej misy, zrobić dołek, dodać drożdże rozpuszczone w mleku, drożdże obsypać mąką, misę nakryć ściereczką, odstawić na pół godziny w ciepłe miejsce. Miękkie masło zmieszać z solą, dodać skórkę z cytryny, mielone migdały, jajka, cukier, dokładnie wymieszać, delikatnie przełożyć na drożdże. Zagnieść gładkie ciasto (w razie konieczności dodać mleka), odstawić do wyrośnięcia (aż podwoi objętość). Ciasto powinno mieć taką konsystencję, by nie kleiło się z drewnianą łyżką. Ciasto przełożyć z misy na wysypaną mąką stolnicę, rozwałkować na grubość ½ cm. Foremką lub szklanką wycinać krążki o średnicy 6-7 cm. Połowę krążków użyć jako część dolną, nałożyć na nie łyżeczkę musu śliwkowego, brzegi zwilżyć wodą, nakryć drugim krążkiem i brzegi obu krążków delikatnie złączyć. Pozostałe ciasto rozwałkować ponownie, postępować jak wcześniej, aż do zużycia całego ciasta. Pączki pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu, aż się zaokrąglą. Smażyć w głębokim smalcu z obu stron. Wyjmować łyżką cedzakową, przekładać na ścierkę do odsączenia, po wystygnięciu oprószyć cukrem pudrem.

Z książki Przy wrocławskim Stole pana Sobela.

c
cukiernik wiesław

człowieku jakie rękawiczki sam jestem cukiernikiem dobrze,że miał czapkę jak byś zobaczył jakie patole robią po cukierniach/piekarniach to byś przestał jeść.już nie wspomnę o czystości w zakładzie.

w
wtf ?!

bez rękawiczek bo po co mam czyste dłonie :///

w
wtf ?!

bez rękawiczek bo po co mam czyste dłonie :///

Dodaj ogłoszenie