PRZEPIS NA GRZANE WINO
Składniki (na 2-4 porcje, w zależności od chęci i możliwości):
500 ml czerwonego wina (aby zachować balans smakowy najlepsze jest półsłodkie lub półwytrawne i co ważne nie za mocne), pół pomarańczy (jeśli chcemy bardziej orzeźwiającego grzańca można dodać całą), pół cytryny łyżeczka sproszkowanego cynamonu (może być kawałek kory), pół łyżeczki sproszkowanego kardamonu (mogą być 3-4 wyłuskane owoce), łyżeczka cukru wanilinowego, 4 goździki, dwie gwiazdki anyżu, szczypta startego imbiru i 4 łyżeczki miodu (lub cukru, ale wtedy ilość kalorii będzie znacznie większa).
Grzane wino - przygotowanie:
Pomarańczę i cytrynę przed pokrojeniem musimy dokładnie wyszorować. Cytrynę dodatkowo obrać ze skórki. Oba owoce pokroić, aby mocniej uwolniły smak. Wino wlać do garnka i umieścić w nim pozostałe składniki. Tak skomponowaną miksturę podgrzewać na niewielkim ogniu przez ok. 10 minut aż wino będzie gorące, co chwilę mieszając. Uważać, aby wino nie zagotowało się. Gotowego grzańca rozlać do kubków. Uwaga: w przypadku przelania grzanego wina do szklanych kieliszków, te mogą pęknąć!
ZOBACZ TEŻ. Grzaniec, przyjaciele, czy..? Jak radzić sobie z jesienną chandrą.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?