Jak zrobić domową pigwówkę? Joanna Matyjek zdradza najlepszy przepis na nalewkę z pigwy

Katarzyna Puczyńska
Katarzyna Puczyńska
Domowa pigwówka z przepisu Joanny Matyjek. Kliknij w galerię i zobacz porady autorki bloga Odczaruj Gary.
Domowa pigwówka z przepisu Joanny Matyjek. Kliknij w galerię i zobacz porady autorki bloga Odczaruj Gary. materiały wydawnictwa Zwierciadło
Udostępnij:
Owoc pigwy to popularny składnik domowych przetworów, doceniany ze względu na właściwości prozdrowotne i wyraźny smak. Jednym z najpopularniejszych sposobów jej wykorzystania jest przygotowanie domowej nalewki, czy tzw. pigwówki. Mamy dla ciebie przepis Joanny Matyjek, autorki książki „Nalewki, likiery, syropy, koktajle” oraz bloga kulinarnego Odczaruj Gary. Zobacz porady krok po kroku, jak zrobić najlepszą nalewkę z pigwy.

Spis treści

Odczaruj Gary i nalewki

Joanna Matyjek jest autorką kulinarnego bloga Odczaruj Gary na którym dzieli się swoimi przepisami na domowe dania, wypieki i desery. Swoich czytelników zachęca do gotowania z radością i spokojem.

– To, że jedzenie chłonie naszą energię, powtarzam od zawsze. Gotując, przekazujemy samych siebie, to jak się czujemy i w jaki sposób o sobie myślimy – podkreśla Joanna Matyjek na swoim blogu Oczaruj Gary.

Pasjonatka kulinariów jest autorką wydanej niedawno książki „Nalewki, likiery, syropy, koktajle”, w której dzieli się swoimi autorskimi przepisami, a także recepturami zasłyszanymi od znajomych przekazywanymi z pokolenia na pokolenie.

Domowa pigwówka

Jednym z polecanych przez autorkę bloga przepisów jest „Nalewka z pigwy od Piotra z Józefosławia”.

– Oto ona – niekwestionowana królowa, jedyna w swoim rodzaju i smaku – nalewka z pigwy. Przepis na tę pyszność otrzymałam od Piotra Poredy, którego pigwówka jest najpyszniejsza, jaką kiedykolwiek w życiu kosztowałam. Wraz z upływem czasu pigwa nabiera charakteru i kształtu, dojrzewa, a jej kolor i smak stają się szlachetniejsze – podkreśla Joanna Matyjek.

Pigwa to owoc bardzo często wybierany do domowych nalewek, soków i przetworów. Jest doceniana ze względu na swoje właściwości i kwaśny, wyraźny smak.

Właściwości owocu pigwowca:

  • wzmacniają naszą odporność, stanowią cenne źródło witaminy C,
  • dostarczają nam witaminy z grupy B,
  • są źródłem potasu, wapnia, żelaza i fosforu,
  • pomagają zwalczyć kaszel i przeziębienie,
  • pomagają na trawienie.

Pigwa a pigwowiec. Jakie są różnice?

W przepisach na przetwory często pojawiają się nazwy pigwa i pigwowiec. Warto wiedzieć, że są to dwie oddzielne rośliny należące do drzew i krzewów owocowych. Jak je odróżnić?

Pigwa ma owoce żółte o wielkości jabłka. Owoce pigwowca są również koloru żółtego, ale są znacznie mniejsze, rozmiarem przypominają morelę.

Zarówno owoce pigwy jak i pigwowca nadają się do przygotowywania przetworów, są kwaśne i aromatyczne. Robiąc nalewki lepiej wykorzystać owoce pigwowca, ponieważ są mniejsze, twardsze i bardziej aromatyczne. Owoce pigwy, ze względu na większą zawartość pektyn, lepiej nadają się do przygotowywania dżemów i konfitur.

Jak zrobić najlepszą nalewkę?

Joanna Matyjek w swojej książce dzieli się przepisami i poradami na przygotowanie domowych nalewek. Autorka podkreśla, że warto pamiętać o kilku zasadach:

  1. Odpowiednie naczynie — najlepiej szklany, duży słoik.
  2. Dojrzałe, sezonowe owoce.
  3. Nigdy sam spirytus. Najlepiej dodać wódkę i spirytus, stężenie alkoholu powinno się wahać od 30 do 70%. Pamiętajmy, że picie alkoholu nawet w małych ilościach może szkodzić.
  4. Dosładzanie cukrem lub miodem.
  5. Dodatki do nalewek np. różne rodzaje ziół i przypraw.
  6. Filtrowanie nalewki przez gazę lub specjalną bibułkę.
  7. Czas i cierpliwość — należy dać nalewce nabrać smaku.

Sprawdź wskazówki krok po kroku, jak przygotować domową pigwówkę:

Przepis na pigwówkę

(z podanych składników otrzymamy 6 butelek 0,5 l)

Owoc pigwowca to źródło m.in. witaminy C, witamin z grupy B i potasu. Warto je wykorzystać do przygotowania domowych przetworów.
Owoc pigwowca to źródło m.in. witaminy C, witamin z grupy B i potasu. Warto je wykorzystać do przygotowania domowych przetworów. materiały wydawnictwa Zwierciadło

Składniki:

  • 2 kg owoców pigwowca 1 kg cukru,
  • 0,5 l miodu,
  • 1,5 l wódki,
  • 0,5 l spirytusu,
  • 1 laska wanilii, kora cynamonu, 3 goździki,
  • korzeń imbiru (ok. 3 cm), skórka pomarańczowa.

Jak zrobić nalewkę z pigwy?

  1. Owoce pigwy myjemy, osuszamy. Kroimy je na mniejsze kawałki, oczyszczamy z gniazd nasiennych i kroimy na malutkie kawałki – im mniejsze, tym lepsze.
  2. Owoce wrzucamy do słoja, zasypujemy cukrem, przykrywamy ręcznikiem i zostawiamy na 48 godzin w chłodnym miejscu.
  3. Po tym czasie do owoców wlewamy wódkę i spirytus, dodajemy resztę składników.
  4. Zakręcamy słój i odstawiamy go w chłodne, ciemne miejsce na ok. 3 miesiące.
  5. Następnie nalewkę przelewamy do butelek.
  6. Zlaną nalewkę można już degustować, ale dobrze jest jeszcze trochę poczekać. Im dłużej nalewka leżakuje, tym ma lepszy smak, ciemniejszy kolor, a my większą satysfakcję z naszej pracy.
  7. Jeśli chodzi o zlewanie nalewki, można pierwszy raz zlać ją do dużych butelek, a następnie zlewać znad osadu do małych butelek lub bezpośrednio do karafki.
Domowa pigwówka z przepisu Joanny Matyjek. Kliknij w galerię i zobacz porady autorki bloga Odczaruj Gary.

Jak zrobić domową pigwówkę? Joanna Matyjek zdradza najlepszy...

Zobacz także inne tematy ze Strony Kuchni:

Poznaj przepisy sławnych kucharzy

Materiały promocyjne partnera

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Zakaz handlu w niedzielę. Solidarność chce zaostrzenia przepisów

Materiał oryginalny: Jak zrobić domową pigwówkę? Joanna Matyjek zdradza najlepszy przepis na nalewkę z pigwy - Strona Kuchni

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Więcej informacji na stronie głównej Gazeta Wrocławska
Dodaj ogłoszenie