Jak zacząć produkcję cydru [poradnik]

Zbigniew MareckiZaktualizowano 
Produkcja cydru w naszym kraju z roku na rok staje się popularniejsza. Jej podstawą jest sadownictwo.
Produkcja cydru w naszym kraju z roku na rok staje się popularniejsza. Jej podstawą jest sadownictwo. Fot. 123rf.com
Aby rozpocząć produkcję cydru, należy uzyskać wpis do rejestru przedsiębiorców wyrabiających lub rozlewających wyroby winiarskie.

Wpis taki może uzyskać tylko sadownik, który nie zalega z należnościami wobec KRUS-u albo Skarbu Państwa. Działalność należy też zgłosić do właściwego urzędu skarbowego. Później trzeba zarejestrować zakład przetwórczy u Powiatowego Inspektora Sanitarnego.

Dla producentów jabłek korzystających z limitu 10 tys. litrów rocznie ustawa wprowadza ułatwienia. Przedsiębiorca jest zwolniony z obowiązku posiadania planu zakładu z zaznaczonymi pomieszczeniami produkcyjnymi, liniami technologicznymi, drogami przemieszczania surowców i produktów gotowych, stanowiskami pracy oraz pomieszczeniami magazynowymi, socjalnymi i sanitarnymi.

 

Nie musi też mieć własnego laboratorium do analiz wyrabianego i rozlewanego alkoholu. Musi jedynie mieć opracowany w formie pisemnej i wdrożony system kontroli wewnętrznej, określający częstotliwość i sposób pobierania próbek do badań jakości, metody przeprowadzania badań, sposób postępowania z wyrobami niejakościowymi, zabezpieczanie i usuwanie odpadów. W zakładzie musi też być wyznaczona osoba odpowiedzialna za kontrolę jakości. 

 

Ustawa zwalnia go również z obowiązku uzyskiwania zaświadczeń o spełnianiu przez obiekty budowlane i urządzenia techniczne używane do produkcji cydru wymogów zawartych w przepisach przeciwpożarowych, sanitarnych i o ochronie środowiska. 

Warto jednak wypytać o wszystko w lokalnym sanepidzie, u powiatowego komendanta straży pożarnej oraz w powiatowym wydziale ochrony środowiska, żeby być pewnym. 

Cydr jest wyrobem winiarskim i jak każdy alkohol jest obłożony akcyzą. Sprawy związane z podatkiem akcyzowym są w kompetencji urzędu celnego. Wysokość akcyzy zależy od procentów - za hektolitr cydru o mocy do 4,5 proc. trzeba zapłacić 97 zł, za hektolitr cydru o większej mocy - 158 zł.

polecane: Dzwonią do Ciebie te numery? Nie odbieraj!

Wideo

Materiał oryginalny: Jak zacząć produkcję cydru [poradnik] - Głos Pomorza

Rozpowszechnianie niniejszego artykułu możliwe jest tylko i wyłącznie zgodnie z postanowieniami „Regulaminu korzystania z artykułów prasowych”i po wcześniejszym uiszczeniu należności, zgodnie z cennikiem.

Komentarze

Ta strona jest chroniona przez reCAPTCHA i obowiązują na niej polityka prywatności oraz warunki korzystania z usługi firmy Google. Dodając komentarz, akceptujesz regulamin oraz Politykę Prywatności.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3