Jak usmażyć idealnego pączka na tłusty czwartek? (ZOBACZ)

Agata Bociek
Piekarnia Leśnicka Kibało słynie z pysznych pączków fot. Janusz Wójtowicz
Najważniejszy jest przepis, który często pozostaje tajemnicą cukierników. Podstawowe składniki pączków znają wszyscy: drożdże, woda lub mleko, jajka, mąka, tłuszcz, cukier i sól. Przygotowywanie rozpoczyna się od roztarcia drożdży z wodą, potem dodaje się pozostałe składniki.

- Najważniejsze jest przestrzeganie receptury, żeby jakość wyrobów była zawsze taka sama. Nasze pączki są bardzo pulchne dzięki spirytusowi, który dodajemy do ciasta - wyjaśnia Józef Szczygieł z Piekarni Leśnickiej Kibało we Wrocławiu.

W trakcie przygotowywania pączków liczy się każdy detal. Ciasto ugniata się ręcznie lub maszyną, na wolnych obrotach, przez 10-12 minut. Wyrabianie masy jest bardzo ważne - powinna być elastyczna. Na tym etapie liczy się fachowość cukiernika. Potem przychodzi czas na rośnięcie (30 minut).

Przysłowie mówi: gdy w tłusty czwartek człek w jedzeniu pofolguje, łaskawy Pan Bóg grzech obżarstwa daruje. Jutro będziemy sobie folgować

Następnie formuje się kulki. Dodajmy, że w cukierniach ciasto dzieli na mniejsze części specjalny automat. Wreszcie przychodzi czas na smażenie. Należy to robić na dobrze rozgrzanym tłuszczu o temperaturze 150-180 stopni. Smażymy kilka minut z jednej, a potem tyle samo z drugiej strony.

- My smażymy tradycyjnie, na smalcu, tak jak to robiły nasze babcie. Potem nadziewamy pączki marmoladą, obtaczamy w lukrze albo posypujemy cukrem pudrem - mówi Jarosław Kibało. - Zwykle przygotowujemy ok. 2 tys. pączków. Na tłusty czwartek planujemy zrobić kilkadziesiąt tysięcy.

Idealny pączek musi mieć jasną obwódkę - jakby pierścionek. Jego obecność oznacza, że przysmak został dobrze wysmażony, na dobrym jakościowo tłuszczu i z dobrych składników. Pączek może być lekko zapadnięty - świadczy to dobrze o cieście drożdżowym, z którego został zrobiony.

Piekarnia Leśnicka Kibało słynie z pysznych pączków

Wideo

Rozpowszechnianie niniejszego artykułu możliwe jest tylko i wyłącznie zgodnie z postanowieniami „Regulaminu korzystania z artykułów prasowych”i po wcześniejszym uiszczeniu należności, zgodnie z cennikiem.

Komentarze 32

Ta strona jest chroniona przez reCAPTCHA i obowiązują na niej polityka prywatności oraz warunki korzystania z usługi firmy Google. Dodając komentarz, akceptujesz regulamin oraz Politykę Prywatności.

Podaj powód zgłoszenia

g
grochem o ścianę!

Prędzej zje swojego długopisa nim się nauczy poprawnej polszczyzny.

O
OKO

Bo to jest gazeta wrocławska wydawana we Wrocławiu

l
luciola

j.w.

,

Po polsku piszemy "jak usmażyć IDEALNY PĄCZEK" a nie "idealnego pączka".

-

To przeczytaj tytuł. To była delikatna forma zwrócenia uwagi autorce tekstu.

a
asz

Oczywiście kogo, co; nie trzeba do tego filologa, wystarczy szkoła podstawowa.

???

Praca piekarzy bez rękawic ??

Ś
Ślązak

z boczkiem mniam...

W
Wrocławianin

Pieczmy tradycyjne pączki wrocławskie z musem śliwkowym.

#m#

Z nadzieniem różanym, polane czekoladą lub lukrem-pyszota:)

E
Em

Już mnie zdradzasz??? ;-D

m
mmn

.

h
haiku

ja przegrywam co roku, a walczę jak lew! nie da sie, no nie da się!

t
tłuste w cholerę

i co po filmie widać w zimny tłuszcz wrzucane, mniam. Naciągną tego tłuszczu, oj naciągną...

g
gajowy

.

Dodaj ogłoszenie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3