Jak usmażyć idealnego pączka na tłusty czwartek? (ZOBACZ)

Agata Bociek
Piekarnia Leśnicka Kibało słynie z pysznych pączków
Piekarnia Leśnicka Kibało słynie z pysznych pączków fot. Janusz Wójtowicz
Najważniejszy jest przepis, który często pozostaje tajemnicą cukierników. Podstawowe składniki pączków znają wszyscy: drożdże, woda lub mleko, jajka, mąka, tłuszcz, cukier i sól. Przygotowywanie rozpoczyna się od roztarcia drożdży z wodą, potem dodaje się pozostałe składniki.

- Najważniejsze jest przestrzeganie receptury, żeby jakość wyrobów była zawsze taka sama. Nasze pączki są bardzo pulchne dzięki spirytusowi, który dodajemy do ciasta - wyjaśnia Józef Szczygieł z Piekarni Leśnickiej Kibało we Wrocławiu.

W trakcie przygotowywania pączków liczy się każdy detal. Ciasto ugniata się ręcznie lub maszyną, na wolnych obrotach, przez 10-12 minut. Wyrabianie masy jest bardzo ważne - powinna być elastyczna. Na tym etapie liczy się fachowość cukiernika. Potem przychodzi czas na rośnięcie (30 minut).

Przysłowie mówi: gdy w tłusty czwartek człek w jedzeniu pofolguje, łaskawy Pan Bóg grzech obżarstwa daruje. Jutro będziemy sobie folgować

Następnie formuje się kulki. Dodajmy, że w cukierniach ciasto dzieli na mniejsze części specjalny automat. Wreszcie przychodzi czas na smażenie. Należy to robić na dobrze rozgrzanym tłuszczu o temperaturze 150-180 stopni. Smażymy kilka minut z jednej, a potem tyle samo z drugiej strony.

- My smażymy tradycyjnie, na smalcu, tak jak to robiły nasze babcie. Potem nadziewamy pączki marmoladą, obtaczamy w lukrze albo posypujemy cukrem pudrem - mówi Jarosław Kibało. - Zwykle przygotowujemy ok. 2 tys. pączków. Na tłusty czwartek planujemy zrobić kilkadziesiąt tysięcy.

Idealny pączek musi mieć jasną obwódkę - jakby pierścionek. Jego obecność oznacza, że przysmak został dobrze wysmażony, na dobrym jakościowo tłuszczu i z dobrych składników. Pączek może być lekko zapadnięty - świadczy to dobrze o cieście drożdżowym, z którego został zrobiony.

Piekarnia Leśnicka Kibało słynie z pysznych pączków

Wideo

Komentarze 32

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

g
grochem o ścianę!
Prędzej zje swojego długopisa nim się nauczy poprawnej polszczyzny.
O
OKO
Bo to jest gazeta wrocławska wydawana we Wrocławiu
l
luciola
j.w.
,
Po polsku piszemy "jak usmażyć IDEALNY PĄCZEK" a nie "idealnego pączka".
-
To przeczytaj tytuł. To była delikatna forma zwrócenia uwagi autorce tekstu.
a
asz
Oczywiście kogo, co; nie trzeba do tego filologa, wystarczy szkoła podstawowa.
???
Praca piekarzy bez rękawic ??
Ś
Ślązak
z boczkiem mniam...
W
Wrocławianin
Pieczmy tradycyjne pączki wrocławskie z musem śliwkowym.
#m#
Z nadzieniem różanym, polane czekoladą lub lukrem-pyszota:)
E
Em
Już mnie zdradzasz??? ;-D
m
mmn
.
h
haiku
ja przegrywam co roku, a walczę jak lew! nie da sie, no nie da się!
t
tłuste w cholerę
i co po filmie widać w zimny tłuszcz wrzucane, mniam. Naciągną tego tłuszczu, oj naciągną...
g
gajowy
.
Dodaj ogłoszenie