Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Jak mądrze gillować, aby się najeść i nie przytyć

opr. BMK
Na grillu układamy zaś przede wszystkim paprykę, cukinię, bakłażany, ziemniaki i rzodkiewkę. Aby skrócić czas ich pieczenia, warzywa przed położeniem na grilla kroimy w plastry lub ćwiartki. Ziemniaki natomiast można nawet wstępnie obgotować.
Na grillu układamy zaś przede wszystkim paprykę, cukinię, bakłażany, ziemniaki i rzodkiewkę. Aby skrócić czas ich pieczenia, warzywa przed położeniem na grilla kroimy w plastry lub ćwiartki. Ziemniaki natomiast można nawet wstępnie obgotować. 123RF
Dla wielu z nas grillowanie kojarzy się przede wszystkim z kiełbasą i karkówką. A przecież potrawy przyrządzone na ruszcie mogą być zarówno smaczne, jak i zdrowe. Co warto upiec na grillu, by zajadać bez wyrzutów sumienia.

Sezon grillowy to dobry czas na eksperymenty kulinarne. Zamiast tradycyjnych steków spróbujmy przyrządzić wegeburgery na bazie kasz lub roślin strączkowych, do których dodajemy np. podsmażoną cebulę, czosnek, startą marchewką, posiekany koper i ulubione przyprawy.

Pysznie smakują również kotleciki na bazie kalafiora lub brokułu z dodatkiem pestek dyni i czosnku. Niezależnie od składników, które wybierzemy wystarczy uformować je jak standardowe burgery i ułożyć na ruszcie na kilka minut.

Na grilla polecamy również marynowane w sosie sojowym i przyprawie „5 smaków” tofu. Grube plastry wkładamy do pojemnika z zalewą na ok godzinę a po upieczeniu posypujemy sezamem i posiekanym szczypiorkiem. Wyśmienicie smakuje w towarzystwie surówki ze świeżego ogórka i marchewki w sosie vinegret.

Dla mięsolubów

Osoby, które nie wyobrażają sobie grilla bez porcji mięsa powinny wybierać drób. Oprócz tego, że są zdecydowanie mniej kaloryczny to również wymaga zdecydowanie krótszej obróbki termicznej.

- Trudno jest kupić dobrej jakości kiełbasę. Szukajmy tej z jak największą zawartością chudego mięsa – będzie mieć znacznie mniej tłuszczu i kalorii niż tradycyjna. „kiełbasa grillowa”. Jednak jeszcze zdrowiej jest położyć na ruszt szaszłyki z drobiu i warzyw. – mówi Paulina Barros, specjalista dietetyk, kierownik ds. żywienia Maczfit. - Pamiętajmy, że wbrew pozorom kaloryczne są też dodatki, czyli tłuste sosy i białe pieczywo. W ich miejsce zdecydowanie polecam grillowane lub świeże warzywa. – dodaje.

Warzywa i owoce

Latem mamy mnóstwo pysznych, krajowych warzyw i owoców. Wystarczy je pokroić i ułożyć na półmisku, a wtedy każdy wybierze to, co najbardziej lubi. Warto także własnoręcznie przygotować ogórki małosolne oraz surówkę z białej kapusty, marchewki, jabłka, kopru i dymki z dodatkiem oleju rzepakowego i soku z cytryny. Na grillu układamy zaś przede wszystkim paprykę, cukinię, bakłażany, ziemniaki i rzodkiewkę. Aby skrócić czas ich pieczenia, warzywa przed położeniem na grilla kroimy w plastry lub ćwiartki. Ziemniaki natomiast można nawet wstępnie obgotować.

W ramach deseru zamiast tradycyjnych, pieczonych jabłek, czy gruszek polecamy grillowane brzoskwinie, morele, banany, ananasy a nawet arbuzy. Owoce możemy przyprawić przed pieczeniem odrobiną cynamonu i kardamonu, a podawać posypane mielonymi orzechami i wiórkami kokosowymi. Pamiętajmy, że owoce są bardzo delikatne. Wystarczy im kilka minut, by były przyrumienione i gotowe do spożycia.

Zamiast ketchupu i majonezu

Gotowe sosy często pełne są cukru, soli i konserwantów, dlatego warto przygotować własny sos pomidorowy na bazie świeżych pomidorów lub passaty z dodatkiem ziół, szczypty soli i pieprzu.

Majonez zastąpmy sosem na bazie chudego jogurtu, najlepiej greckiego z dodatkiem czosnku i kopru. Jeśli dodamy do niego tartego świeżego ogórka i posiekane listki mięty to otrzymamy popularny również w Polsce grecki sos Tzatziki.

Jak trzymać formę pomimo grillowych pokus?

Czasem trudno oprzeć się pachnącym i smacznym, choć niekoniecznie zdrowym „grillowym klasykom”. Jeśli jest to sporadycznie to nie powinniśmy mieć problemów z utrzymaniem wagi.
- Jeśli w weekendy zdarza się nam jadać niezdrowo to zachęcam, by w tygodniu przykładać większą uwagę do tego co jemy. Jeśli przestrzegamy dobrze zbilansowanej diety o odpowiednio dobranej kaloryczności w dni powszednie, to powinna ona zrównoważyć skutki weekendowych pokus, o ile nie będziemy ulegać im zbyt często. Podczas spotkań przy grillu łatwo przekroczyć rekomendowaną kaloryczność pojedynczego posiłku, a w skrajnych przypadkach nawet całodzienne zapotrzebowanie energetyczne. Jednak gdy w tygodniu przestrzegamy diety, to weekendowe drobne grzeszki nie powinny źle wpłynąć na naszą sylwetkę – mówi Paulina Barros, specjalista dietetyk.

Zadbaj o sprzęt

Zdrowe dania z grilla to nie tylko odpowiednio dobrane składniki, z których je przyrządzimy, ale również właściwie przygotowany sprzęt i obróbka termiczna. Oto podstawowe zasady zdrowego grillowania:

1) Akcesoria, których używamy powinny być dokładnie wymyte ze zwęglonych resztek.

2) Do pieczenia używajmy tylko brykietu drzewnego. Nigdy nie grillujmy na jego tanich odpowiednikach, których opary wydzielane podczas spalania mogą być szkodliwe.

3) Ruszt powinien być ustawiony nad rozżarzonym węglem, a nie nad płomieniem.

4) Jedzenie dodatkowo układamy jeszcze na jednorazowych tackach.

5) Nie trzymajmy zbyt długo przygotowanych smakołyków na ruszcie. Wyschnięte potrawy, często również mają zwęgloną skórkę, co nie jest zdrowe dla naszego organizmu.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Jak postępować, aby chronić się przed bólami pleców

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na gazetawroclawska.pl Gazeta Wrocławska