Jak i czym odkamienić ekspres do kawy – kolbowy i ciśnieniowy

Materiał informacyjny DE'LONGHI
Ekspres do kawy, czy to w pełni zautomatyzowany, czy kolbowy, wymaga tak jak i inne domowe sprzęty regularnej konserwacji. Bez czyszczenia i odkamieniania urządzenie będzie pracowało bez zarzutu przez dłuższy czas. Jednak z każdą filiżanką kawa będzie smakowała coraz słabiej. A pewnego dnia ekspres po prostu nie zadziała. Skoro inwestujemy już w kosztowny sprzęt, zadbajmy o jego dobre funkcjonowanie przez jak najdłuższy czas.

Odkamienianie ekspresu – dlaczego jest takie ważne?

Jeśli nasz ekspres ulegnie usterce na skutek osadzającego się w nim kamienia, producent prawdopodobnie odmówi naprawy w ramach gwarancji. Kamień powoduje powstawanie zatorów w elementach urządzenia i najczęściej prowadzi do uszkodzenia pompy.
Kiedy podczas zaparzania kawy woda w ekspresie zaczyna wolniej spływać do filiżanki, to sygnał, że sprzęt wymaga odkamieniania. W modelach ciśnieniowych w pełni zautomatyzowanych dostaniemy informację, kiedy ekspres będzie potrzebował oczyszczania. Na wyświetlaczu urządzenia pojawi się stosowny komunikat.
 
Regularne odkamienianie ekspresu przedłuża jego żywotność i zapewnia bezusterkowe działanie. Woda podgrzewa się do odpowiedniej temperatury i przepływa odpowiednio szybko, co gwarantuje idealny smak kawy i perfekcyjną piankę w espresso. Ekspres bez kamienia pracuje wydajnie i cicho. Kiedy tylko osadzają się w nim złogi, parzenie kawy staje się coraz głośniejsze.

Jak osadzający się kamień wpływa na smak kawy?

Idealna kawa ma wyważony smak – nie jest ani za gorzka, ani za kwaśna. Jej barwa jest intensywna (mówimy o espresso), a powstająca na niej podczas parzenia pianka – gęsta, kremowa i lekko słodkawa.

Kiedy tylko w ekspresie zaczyna nawarstwiać się kamień, kawa smakuje coraz gorzej. Złogi kamienia powodują obniżenie ciśnienia i zmniejszenie przepływu wody. Espresso zaparza się wolniej, a tworząca się na nim crema (charakterystyczna pianka) staje się prawie niewidoczna. Napar z każdą filiżanką staje się coraz kwaśniejszy. A wszystko przez skoncentrowane w wodzie minerały (tworzące kamień).

Warstwa kamienia osadza się również na ścianach bojlera. Zgromadzona w nim woda nie podgrzewa się więc do pożądanej temperatury, bo nie styka się bezpośrednio ze ściankami naczynia. Temperatura kawy jest niższa, a to także psuje jej smak.
Kamień w ekspresie to zmora nie tylko wytrawnych znawców kawy. Jeśli pijąc poranne espresso, natkniemy się w napoju na kawałki osadu, stracimy całą przyjemność z naszego codziennego rytuału.

Jak odkamienić ekspres do kawy?

Czyszczenie ekspresu do kawy podane jest krok po kroku w instrukcji urządzenia. Najbezpieczniej więc w tej kwestii kierować się zaleceniami producenta. Ogólna zasada odkamieniania sprzętów automatycznych jest taka:

  • wyjmujemy pojemnik na wodę;

  • przepłukujemy go i nalewamy do niego wody;

  • dodajemy odpowiedni środek odkamieniający;

  • wsuwamy pojemnik z wodą do ekspresu;

  • włączamy funkcję automatycznego odkamieniania.

    Jeśli w ekspresie nie ma funkcji automatycznego czyszczenia (np. w ekspresie kolbowym), wykonujemy następujące kroki:

  • pojemnik na wodę uzupełniamy płynem i dodajemy środek odkamieniający;

  • przepuszczamy wodę przez ekspres, tak jakbyśmy chcieli zaparzyć kawę (nie nasypujemy jednak zmielonych ziaren);

  • czekamy ok. 15 minut, żeby środek zadziałał wewnątrz ekspresu;

  • zaparzamy jeszcze jedną udawaną kawę i czekamy kolejne 10 minut;

  • znowu przygotowujemy „napój” i czekamy tym razem tylko 5 minut;

  • powtarzamy czynność zaparzania, aż pojemnik na wodę będzie pusty;

  • wyjmujemy zbiornik, płuczemy go pod wodą;

  • nalewamy świeżej wody i zaparzamy 2 filiżanki, żeby czystą wodą przepłukać system.

Jak często odkamieniać ekspres?

Co ile powinniśmy odkamieniać ekspres ciśnieniowy? Automatyczne urządzenie poinformuje nas o konieczności oczyszczania. Na wyświetlaczu ekspresu pojawi się komunikat lub piktogram oznaczający, że czas na usuwanie kamienia. Oczyszczanie możemy rozpocząć od razu lub przełożyć je na inny, wygodniejszy dla nas czas, czego oczywiście nie zalecamy. Odkamienianie powinno przeprowadzić się od razu, kiedy ekspres da nam taki komunikat.

W ekspresach kolbowych konieczność odkamieniania zasygnalizuje jedna z ikonek. Będzie migać na pomarańczowo, wskazując, że urządzenie wymaga już usunięcia osadu. Zaleca się, żeby czyszczenie przeprowadzać co 200-300 zaparzonych filiżanek, czyli mniej więcej co 3 miesiące (jeśli pijamy przynajmniej 2 kawy dziennie).

Im twardszej wody używamy do przyrządzania kawy, tym częściej będziemy musieli odkamieniać nasz ekspres. Jeśli nie wiemy, czy już czas na usuwanie kamienia, posmakujmy espresso. Zbyt kwaśne i z małą ilością puszystej cremy będzie oznaczało, że ekspres przestaje wydajnie działać. To na pewno czas na jego odkamienianie.

fot.: filtr wody do ekspresów, (źródło Akcesoria do kawy i ekspresów)

 
Przy bardzo twardej wodzie i ekspresie bez dodatkowego filtra wody sprzęt wymaga odkamieniania nawet co 3-4 tygodnie. Jeśli urządzenie ma filtr, kamień powinniśmy usuwać co mniej więcej 6-8 tygodni.

Pamiętajmy też o jednym. Zwlekając z czyszczeniem ekspresu z osadu, ryzykujemy jego awarią. Złogi powodują, że pompa pracuje z większą intensywnością (żeby wytworzyć odpowiednie ciśnienie i przepuścić wodę) i szybciej się zużywa. Ewentualne usterki, które spowoduje kamień, nie są objęte gwarancją.

Czytaj także: Czyszczenie ekspresu - jak prawidłowo odkamienić ekspres do kawy?

Jakich środków używać do usuwania kamienia z ekspresu?

Każdy producent ekspresów proponuje środki odkamieniające dedykowane do swoich urządzeń. Tabletki, płyny lub proszek do czyszczenia ekspresu zawierają specjalne roztwory kwasów. Preparaty pozwalają skutecznie usuwać złogi z kamienia, rozpuszczając je. Jednocześnie środki te są bezpieczne dla poszczególnych elementów ekspresu.

fot.: ekologiczny i bezpieczny dla środowiska odkamieniacz w płynie

 
De’Longhi do swoich urządzeń proponuje ekologiczny i bezpieczny dla środowiska odkamieniacz w płynie. Możemy używać go i do ekspresów automatycznych, i do kolbowych.

Preparat na bazie surowców pochodzenia roślinnego skutecznie usuwa resztki nieorganiczne oraz twarde osady. Płyn wlewa się do zbiornika na wodę według podanej instrukcji i przepuszcza przez urządzenie. Jak wygląda cały proces przedstawiono w poniższym materiale wideo:

 
Do usuwania osadów powinniśmy używać środków przeznaczonych tylko do czyszczenia ekspresów. W sklepach znajdziemy uniwersalne odkamieniacze, ale jeśli zależy nam na dobrym funkcjonowaniu naszego kawowego sprzętu, stosujmy preparaty polecane przez producenta.

Inne dostępne środki na bazie kwasów mineralnych (siarkowy, solny, sulfaminowy) mogą uszkodzić system rurek. Tylko przy preparatach dedykowanych do ekspresów mamy pewność, że żaden element urządzenia nie ulegnie zniszczeniu.

Domowe sposoby na usuwanie kamienia – ocet, soda i kwasek cytrynowy

Czym oprócz gotowych preparatów można jeszcze odkamienić ekspres do kawy? Choć producenci tego nie polecają, użytkownicy ekspresów mają swoje sprawdzone domowe sposoby na rozpuszczanie uporczywego kamienia. Czy są one skuteczne? Trudno jednoznacznie to stwierdzić, bo musielibyśmy zajrzeć do wnętrza ekspresu.

Wiele osób poleca czyszczenie ekspresu do kawy octem. Czy to jednak dobry sposób na pozbywanie się kamienia? Ocet zawiera jedynie kwas octowy, który tylko w pewnym stopniu rozpuszcza osad. Jego działanie możemy przetestować na czajniku elektrycznym. Wlejmy do niego ocet i odczekajmy kilka minut. Czy kwas octowy poradził sobie z rozpuszczeniem kamienia? Podobnie zadziała więc w ekspresie.

Niestety ocet nie wyczyści ekspresu tak, jak zrobią to polecane przez producenta środki. A dodatkowo pozostawi nieprzyjemny zapach wewnątrz ekspresu. Może tez połączyć się z olejem kawowym i spowodować, że kawa nie będzie w ogóle nadawała się do picia.

Domowym sposobem na kamień jest też soda oczyszczona oraz kwasek cytrynowy. Obydwa proszki nadają się tylko do delikatnego oczyszczenia ekspresu. W ich przypadku trudno mówić o profesjonalnym odkamienianiu. Choć i soda, i kwasek wydają się nieszkodliwe, nie wiadomo jak zadziałają w przypadku naszego ekspresu. Może się okazać, że proszek osadzi się w niektórych elementach urządzenia i przy każdym parzeniu kawy będzie psuł jej smak.

Odkamienianie ekspresu do kawy kwaskiem cytrynowym to jeden z najszybszych sposobów czyszczenia. Do pojemnika na wodę wsypujemy 2 łyżki kwasku i dolewamy wodę. Uruchamiamy ekspres i przepuszczamy przez niego wodę z kwaskiem. Pojemnik płuczemy wodą i powtarzamy „zaparzanie”.

Jeśli do odkamieniania chcemy użyć sody, wsypujemy 1 szklanki proszku na 1 l wody. Czekamy aż soda się rozpuści. Tak przygotowany roztwór pomoże nam wyczyścić zbiornik z filtrem. Czyścimy go dokładnie małą szczoteczką, a następnie dokładnie płuczemy pod wodą. Roztworu z sodą nie przepuszczamy przez system ekspresu. Sodę możemy zastosować do mycia pojemnika na wodę zawsze wtedy, kiedy pojawi się w nim kamienny lub zielonkawy osad.

Każdy ekspres, nawet ten najbardziej zaawansowany wymaga regularnego czyszczenia. Dzięki dbałości o sprzęt każdego dnia będziemy mogli cieszyć się wyśmienitym smakiem kawy, a nasz ekspres posłuży nam przez lata.

Ranking: Rodzaje ekspresów do kawy – który wybrać, ile kosztują?
 

Wideo

Dodaj ogłoszenie