Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Jagodzianki - jak je upiec? (PRZEPIS)

Marta Wróbel
Jagodzianki z cukierni? Po co? Możesz zrobić je w domu. Sezon na jagody za pasem. I tych pysznych i mało kalorycznych owoców można wyczarować prawdziwe cuda. A jeśli nie macie czasu na kuchenne czary, przepis na pulchne jagodzianki jest, wbrew pozorom, bardzo prosty. Znacie inny przepis na jagodzianki? Podzielcie się nim w komentarzach.

Jak upiec jagodzianki - przepis

Jagodzianki - składniki
- 550 g mąki
- 250 ml mleka
- 100 g masła
- 2 pełne łyżki serka mascarpone
- 2 jajka
- 7 łyżek cukru
- 25 g świeżych drożdży
- szczypta soli
- 1 litr jagód
- 2-3 łyżki cukru pudru

Jagodzianki - przygotowanie
Pokruszone drożdże łączymy z 5 łyżkami ciepłego mleka, 1 łyżką cukru i 2 łyżkami mąki. Odstawiamy na około 20 minut aby zaczyn wyrósł. W tym samym czasie do garnka wlewamy pozostałe mleko, dodajemy mascarpone, masło i cukier. Podgrzewamy do chwili aż masło i ser się rozpuszczą od czasu do czasu mieszając trzepaczką.

Po zdjęciu z ognia przelewamy do miseczki aby mleko szybciej wystygło. Do przestudzonego mleka (powinno nadal być ciepłe, ale nie gorące) dodajemy jajka i rozbijamy je widelcem. Do dużej miski wsypujemy mąkę i dodajemy sól. Wlewamy mleko z jajkami i wyrośnięty zaczyn. Zagniatamy ręcznie lub przy pomocy maszyny z hakiem około 5-7 minut. Jeśli ciasto będzie bardzo mocno kleić się do rąk, podsypujemy je odrobiną mąki, ale powinno być ono raczej miękkie i nie zbyt zwarte. Dzięki temu jagodzianki będą puszyste i delikatne.

Następnie ciasto na jagodzianki oprószany mąką, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 45 minut. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 12 kulek, które następnie formujemy w płaskie placki i na ich środek nakładamy jagody wymieszane z cukrem pudrem. Bułeczki mocno zlepiamy i odkładamy łączeniem do dołu na około 20 minut aby jeszcze wyrosły. Jagodzianki pieczemy w 200 stopniach przez około 15-20 minut (do lekkiego zrumienienia) a następnie studzimy je na kratce w piekarniku. Jagodzianki gotowe!

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gazetawroclawska.pl Gazeta Wrocławska