Faworki z piekarnika – sprawdzony przepis. Pyszny chrust bez smażenia. Sprawdź, jak upiec zdrowszą wersję faworków

Małgorzata Czuba-Skarzyńska
Małgorzata Czuba-Skarzyńska
Kruche faworki pieczone w piekarniku są równie smaczne, jak klasyczna wersja chrustu smażona w głębokim tłuszczu. Poznaj przepis na faworki w wersji fit!
Kruche faworki pieczone w piekarniku są równie smaczne, jak klasyczna wersja chrustu smażona w głębokim tłuszczu. Poznaj przepis na faworki w wersji fit! carotur/123RF.com
Udostępnij:
Faworki bez smażenia w głębokim tłuszczu to świetny pomysł na mniej kaloryczną wersję tych przepysznych słodkości. Chrust z piekarnika jest zdecydowanie zdrowszy od smażonych faworków. Podpowiadamy, jak szybko i łatwo przygotować przepyszne faworki w piekarniku.

Spis treści

Uwielbiamy świętować, a okres karnawału i tłusty czwartek to idealne momenty, żeby przygotować wyśmienity chrust w zdrowszej wersji. Faworki pieczone w piekarniku są łatwe do przygotowania i przepysznie smakują. Wystarczy odrobina wolnego czasu, szczypta chęci oraz kilka kuchennych akcesoriów i składników, żeby upiec smakowite faworki w wersji fit.

Faworki z piekarnika – przepis. Ich przyrządzenie jest prostsze niż myślisz

Przygotujmy następujące akcesoria:

  • bawełnianą ściereczkę,
  • drewniany wałek do ciasta,
  • dużą miskę lub robota z misą,
  • sitko do przesiania mąki,
  • papier do pieczenia,
  • folię spożywczą,
  • dużą formę do pieczenia w piekarniku,
  • paterę lub dwa dekoracyjne talerze na gotowe faworki.

Niezbędne składniki na chrust z piekarnika:

  • 250 gram mąki tortowej,
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 2 płaskie łyżeczki cukru waniliowego,
  • 3 czubate łyżki schłodzonej kwaśnej śmietany 18% lub gęstego jogurtu,
  • 3 żółtka jaj w rozmiarze L (z wolnego wybiegu),
  • 1 łyżka zimnego masła,
  • 1 łyżka octu,
  • szczypta soli,
  • cukier puder do posypania upieczonych faworków.

Jak zrobić faworki z piekarnika na tłusty czwartek? Te wskazówki sprawią, że chruściki będą pyszne i chrupiące

W dużej misce łączymy przesianą mąkę, proszek do pieczenia, cukier waniliowy i szczyptę soli, wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy żółtka jaj, schłodzoną śmietanę lub jogurt grecki, ocet oraz zimne, poszatkowane masło. Wyrabiamy ciasto ręcznie lub z pomocą robota kuchennego. Gdy masa stanie się jednolita, formujemy z niej kulę, którą zawijamy w folię spożywczą i schładzamy w lodówce przez ok. 3-4 godziny.

Następnie wyjmujemy ciasto z lodówki, zdejmujemy folię i uderzamy w ciasto drewnianym wałkiem na stolnicy lub blacie (nawet kilkanaście razy w różnych miejscach). W kolejnym kroku posypujemy stolnicę delikatnie mąką i rozwałkowujemy mocno ciasto na grubość kilku milimetrów. Porcje ciasta, które czekają na wałkowanie, warto przykryć bawełnianą ściereczką, żeby nie wysychały. Nożem wycinamy podłużne kilkunastocentymetrowe pasy o szerokości ok. 3-4 cm, na każdym robimy na środku nacięcie, żeby przewlec przez nie jeden koniec paska ciasta i uformować faworka.

Wskazówka: Ciasto na faworki warto mocno „obić” wałkiem, żeby podczas pieczenia powstały bąble powietrza identyczne, jak w czasie tradycyjnego smażenia faworków. Pamiętajmy też, że ciasto trzeba cienko rozwałkować, bo wtedy chrust będzie chrupiący. Podczas wałkowania posypujmy ciasto minimalną ilością mąki. Jeśli przesadzimy z jej ilością w czasie rozwałkowywania ciasta, to faworki będą twarde.

W jakiej temperaturze piec chrust w piekarniku?

Uformowane faworki rozłóżmy na dużej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Rozgrzejmy piekarnik do temperatury 170-180℃ (górna i dolna grzałka). Pieczmy chrust bez przykrycia przez ok. 10 minut do momentu, aż zrobią się rumiane. Po wyjęciu z piekarnika poczekajmy, aż przestygną i przełóżmy na duży talerz lub paterę. Smacznego!

Nie wszyscy są fanami pieczonych faworków. Niektórzy twierdzą, że są bardziej suche od tych klasycznych. Warto jednak wypróbować tę zdrowszą wersję chrustu, bo jest równie chrupiąca i zdecydowanie mniej kaloryczna. Faworki pieczone w piekarniku smakują wyśmienicie, gdy je lekko oprószymy cukrem pudrem, tuż po wyjęciu z piekarnika. To idealna wersja chrustu dla osób, którym nie służą potrawy w wersji smażonej i wszystkich miłośników zdrowej diety.

Polecamy przeczytać

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

KE akceptuje Krajowy Plan Odbudowy - wizyta Ursuli von der Leyen

Wideo

Materiał oryginalny: Faworki z piekarnika – sprawdzony przepis. Pyszny chrust bez smażenia. Sprawdź, jak upiec zdrowszą wersję faworków - RegioDom.pl

Komentarze 3

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

G
Gość
Dużo fajnych pomysłów na fit desery mam z Dietatu. Do diety dostaje się gratis przepisy na słodycze, które można jeść na diecie :)
P
Pati55
Robię tylko taki! Mają dużo mniej tłuszczu, więc są zdrowsze. Lubię je jako przekąski do perły bezalkoholowej.
W
Wera
Moja babcia od zawsze takie robi :D Uwielbiam je
Więcej informacji na stronie głównej Gazeta Wrocławska
Dodaj ogłoszenie