Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Europa na widelcu- kuchnie 10 krajów na wrocławskim Rynku (MENU, ZDJĘCIA)

Jarosław Jakubczak
X edycja festiwalu Europa na widelcu zakończy się wyjątkowo w poniedziałek, 4 czerwca, w Dniu Wolności. Z tej okazji na wrocławskim rynku odbędzie się Wielkie Wrocławskie Śniadanie Wolności. Do wspólnego stołu mieszkańców naszego miasta i turystów zaproszą Robert Makłowicz i prezydent Rafał Dutkiewicz.
X edycja festiwalu Europa na widelcu zakończy się wyjątkowo w poniedziałek, 4 czerwca, w Dniu Wolności. Z tej okazji na wrocławskim rynku odbędzie się Wielkie Wrocławskie Śniadanie Wolności. Do wspólnego stołu mieszkańców naszego miasta i turystów zaproszą Robert Makłowicz i prezydent Rafał Dutkiewicz. Jarosław Jakubczak/ Polska Press Grupa
Na wrocławskim Rynku trwa festiwal "Europa na widelcu" organizowany rokrocznie, by uczcić rocznicę pierwszych wolnych wyborów z 1989 roku. Bohaterami jubileuszowej, X edycji są kuchnie 10 europejskich państw.

Zobacz też: Europa na Widelcu 2018. QUIZ. Z jakiego kraju pochodzi ta potrawa?

-Przypominanie zasług tych, którym zawdzięczamy wolność, wydaje nam się obecnie szczególnie istotne. Postanowiliśmy zatem, że bohaterami festiwalu będą kuchnie tych europejskich krajów, które w sposób szczególny pomagały nam w czasach walki z peerelowską satrapią. Na X edycji imprezy jest ich właśnie dziesięć. Dodatkowe stoisko ma też, rzecz jasna, gospodarz imprezy, czyli Dolny Śląsk – wyjaśnia ambasador festiwalu Robert Makłowicz.

Tradycyjnie za kupon w cenie 5 złotych można było dostać jedną z europejskich potraw przygotowywaną w kuchniach pod namiotami. Ambasador festiwalu Robert Makłowicz, gotował na scenie rozstawionej na wrocławskim Rynku. Nie zabrakło konkursów z nagrodami, wśród których była np. wizyta w nietypowej restauracji. Na placu Gołębim, specjalna platforma unoszona była przez dźwig 40 metrów nad ziemię.
-Wino na tej wysokości, z panoramą Wrocławia w tle smakuje zupełnie inaczej- zachwycali się Martina i Fabio z Włoch, goście podniebnej restauracji.

X edycja festiwalu Europa na widelcu zakończy się wyjątkowo w poniedziałek, 4 czerwca, w Dniu Wolności. Z tej okazji na wrocławskim rynku odbędzie się Wielkie Wrocławskie Śniadanie Wolności. Do wspólnego stołu mieszkańców naszego miasta i turystów zaproszą Robert Makłowicz i prezydent Rafał Dutkiewicz.

Oto kraje, których kuchnie są bohaterami X Europy na widelcu:

1. Wielka Brytania – Margaret Thatcher niezwykle mocno wspierała Solidarność, a na wyspach osiadło mnóstwo politycznych uchodźców z Polski.
2. Niemcy – w stanie wojennym obywatele RFN wysłali miliony paczek z pomocą do losowo wybieranych polskich rodzin, nigdy wcześniej nie doświadczyliśmy takiego gestu solidarności od innego społeczeństwa.
3. Francja – nad Sekwaną działali przedstawiciele zdelegalizowanej Solidarności, wielka była także skala pomocy humanitarnej udzielonej przez Francuzów.
4. Grecja – ten stosunkowo biedny jak na zachodnie standardy kraj przyjął wyjątkowo wielu uchodźców z Polski, pamiętając o tym, co znaczy słowo „solidarność” (w latach 50. Polska przyjęła multum uchodźców z ogarniętej wojną domową Grecji, a najwięcej z nich osiadło właśnie na Dolny Śląsku).
5. Austria – jedyny kraj Zachodu, który zniósł wizy dla Polaków – austriackie obozy dla uchodźców były w latach 80. pełne naszych rodaków.
6. Norwegia – to między innymi stamtąd przybywało wiele konwojów z pomocą dla Polaków, również z nielegalną pomocą dla Solidarności.
7. Szwecja – przyjęła wielu polskich uchodźców i organizowała transporty z pomocą dla Polaków.
8. Belgia – Bruksela była jedną z siedzib zdelegalizowanej przez komunistów Solidarności, mieściło się w niej Biuro Koordynacyjne.
9. Włochy – dały schronienie wielu uchodźcom z Polski, wysyłano stamtąd także transporty z pomocą dla Polaków.
10. Rumunia – jedynym, który odpowiedział na przesłanie Solidarności do robotników z państw Europy Wschodniej był Filip Iulius, za co trafił do więzienia.


MENU:

W weekend tłum smakoszy odwiedził stoiska każdego z państw. Menu było smaczne i zróżnicowane:

-Tafelspitz, czyli sztuka mięsa wołowego gotowana w warzywach podana z sosem chrzanowym;

-Fiakergulasch – gulasz z pręgi wołowej serwowany tradycyjnie z jajkiem, parówką i ogórkiem konserwowym -Sachertorte – tort czekoladowy podany z kleksem bitej śmietany to tylko część specjałów jakie oferowały stoiska z Austrii

Dla miłośników belgijskich smaków przygotowano:

-Panna Cotta – czyli słynny deser ze śmietanki serwowany ze śliwkami w herbacie i porto.

-Kabeljauw zoet / Cabillaud sucré aux tomates rôties – dorsz na słodko z pieczonymi pomidorkami koktajlowym.

-Balletjes in tomatensaus / Boulettes de viande à la sauce tomate – pulpety w sosie pomidorowym.

-Chocolate Mousse (Belgian Skirting) / Mousse au chocolat (Belgian Skirting) – mus czekoladowy.

Francja:

-Boeuf Bourguignon – wołowina po bungurdzku

-Pâté de foie de poulet – pasztecik z kurzych wątróbek

-Casserole – zapiekanka z kurczakiem, pomidorami i ciecierzycą

-Moules en sauce crémeuse carotte – małże w kremowym sosie z marchwią

-Crème brûlée au chocolat blanc – zapiekany deser z białą czekoladą

-Café liégeois – kawa mrożona z lodami

Grecja:

-Avgolemono soupa (Αυγολέμονο σουπά) – rosół cytrynowy z makaronem orzo

-Spetsofai (Σπετσοφαι με λουκάνικα) – gulasz z papryki i greckiej kiełbasy

-Gemista (Γεμιστά) – zapiekany pomidor faszerowany kaszą i warzywami oraz zapiekana papryka faszerowana serem feta

-Galaktoboureko (Γαλακτομπούρεκο) – mleczny deser z kaszy manny z brzoskwiniami

Niemcy:

-Bayerische Schweinshaxe – golonka po bawarsku serwowana z kiszoną kapustą, pieczywem i musztardą

-Berliner Luft – deser malinowy

-Currywurst – kiełbaska w sosie curry serwowana z frytkami

-Gedeckter Apfelkuchen – szarlotka z kruszonką i lukrem

Norwegia:

-Fiskekaker – placuszki rybne

-Bergensk fiskesuppe – norweska zupa rybna

-Fårikål – baranina z kapustą

Rumunia:

-Sarmele – rumuńskie gołąbki

-Metitei (Mici) – mięsne wałeczki z grilla

Szwecja:

-Fisksoppa – zupa rybna z krewetkami podana z chrupiącym pieczywem

-Biff à la Lindström – befsztk serwowany z ziemniakami hasselback i kwaśną śmietaną

Wielka Brytania:

-Pudding – tradycyjny deser podany z kremem z goździków

-Faggot – potrawa z pieczonych podrobów wieprzowych podana z dodatkiem tłuczonych ziemniaków i groszku -Pulled pork – burger z szarpaną wieprzowiną serwowany z sosem majonezowo- musztardowym w pszennej bułce

-English breakfast – potrawka z fasoli i wędzonego boczku

Włochy:

-Semifreddo – tradycyjny deser z krokantem orzechowo-migdałowym i coulis truskawkowym z martini rosato

-Panna Cotta – słynny deser ze śmietanki serwowany z zieloną herbatą i ziarnami granatu

-Ciabatta di Maiale – kanapka z prosięciem i suszonymi pomidorami

-Caponata Bruschetta – grzanka z bakłażanem, cukinią, oliwkami, pomidorami, kaparami i parmezanem

Dolny Śląsk:

-Chłodnik po wrocławsku szyjkami rakowymi

-Śląskie niebo w gębie

-Wołowina sudecka duszona w winie podana z sosem piernikowym i knedlami z kaszy gryczanej

-Sałata z serem ślubowskim z czarnuszką i szparagami podana z winegretem z olejem lnianym i pokrzywą

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Europa na widelcu- kuchnie 10 krajów na wrocławskim Rynku (MENU, ZDJĘCIA) - Gazeta Wrocławska

Wróć na gazetawroclawska.pl Gazeta Wrocławska