18+

Treść tylko dla pełnoletnich

Kolejna strona może zawierać treści nieodpowiednie dla osób niepełnoletnich. Jeśli chcesz do niej dotrzeć, wybierz niżej odpowiedni przycisk!

Europa na widelcu 2013 już ruszyła. Co zjemy? (PROGRAM, ZDJĘCIA)

Marta Wróbel, fot. Paweł Relikowski
Europa na widelcu 2013 na wrocławskim Rynku już trwa. To wyjątkowa impreza i to nie tylko dla smakoszy, ale również zwykłych mieszkańców Wrocławia. Oficjalna inauguracja Europy na widelcu 2013 w piątek, ale już dziś można było zrobić kulinarne zakupy na specjalnie przygotowanym jarmarku.

Europa na widelcu 2013 we Wrocławiu to cztery dni z przysmakami z całej Europy i kuchnią regionalną z Wrocławia i Dolnego Śląska. Kulinarna impreza zaczęła się dzisiaj i potrwa cztery dni. Jak co roku pojawią się na niej Piotr Bikont i Robert Makłowicz, którzy będą serwować potrawy.

Białe i zielone szparagi z Kątów Wrocławskich (do pęczka szparagów dostaniemy przepisy na krem z tych szlachetnych warzyw), pączki z wiśnią i brandy oraz makowczyk, czyli makowiec z rodzynkami z Marciszowa (z masłem własnego wyrobu) to tylko niektóre produkty regionalne, które można kupić ( a wcześniej ich skosztować) na Europie na widelcu 2013 we wrocławskim rynku. Ceny nie są niskie, ale jeśli kupimy dla przykładu kawałek włoskiego sera Pecorino Toscano (7 zł) i jednego pączka z brandy (3 zł), to nie zbiedniejemy. Bo to coroczne wrocławskie kulinarne święto zostało zorganizowane głównie po to, żeby kosztować i degustować.

- Interesuję się kulturą Węgier, dlatego przyszłam tu skosztować węgierskich kabanosów. Są bardzo pikantne - uśmiecha się studentka Ewa Jałowicz.

- Europa na widelcu to świetny pomysł. Nie muszę jechać do Grecji, żeby spróbować prawdziwego sera feta - dodaje pani Maria, na co dzień przewodniczka do Wrocławiu.

Europa na widelcu 2013 to kilkadziesiąt stoisk z daniami kuchni austriackiej, bułgarskiej, chorwackiej, czeskiej, fińskiej, francuskiej, greckiej, hiszpańskiej, niderlandzkiej, irlandzkiej, niemieckiej, portugalskiej, rumuńskiej, rosyjskiej, słowackiej, ukraińskiej, węgierskiej, brytyjskiej i włoskiej.

Mnie zainteresowała kuchnia wegetariańska z Bułgarii z konfiturą z papryki i bakłażana, czyli ajwarem (7 zł), a także cydr ze Szwecji, Estonii, Anglii i Łotwy (8 zł). Z alkoholi można także spróbować m.in. różnych rodzajów bułgarskich win (plastikowy kubek kosztuje 7 zł) i niepasteryzowanego piwa ze Wschowy w woj. lubuskim.

wejdź na następną stronę - zobacz PROGRAM

Europa na widelcu 2013 (6-9 czerwca) - PROGRAM:

10.00-21.00 Sprzedaż na jarmarku

7 czerwca - Szparagowe szaleństwo
16.00: Inauguracja
16.10: ABC dobrych szparagów. Jak wybierać, gotować i podawać szparagi?
16.30: Obieranie szparagów pod okiem mistrzów - zabawa z nagrodami
17.10: Pojedynek na sosy do szparagów - Robert Makłowicz vs Piotr Kucharski
17.40: Degustacja muzyczna - poczęstunek szparagami w zwycięskim sosie
18.30: Występ słowackiego zespołu folkowego HRDZA

8 czerwca - Biesiada europejska
13.00: Parada kucharzy i prezentacja szefów kuchni
13.30: Otwarcie biesiady przez prezydenta miasta Wrocławia - prezentacja menu i rozpoczęcie degustacji
13.45: Prezentacja potraw narodowych i opowieści kulinarne - Robert Makłowicz i Piotr Bikont
14.30: Prezentacja kuchni wrocławskiej - Robert Makłowicz i Zbigniew Koźlik (szef kuchni HP Park Plaza)
15.15: Prezentacja składu jury V Wrocławskiego Turnieju Nalewek oraz Wrocławskiej Potyczki Destylatów Owocowych
15.30: Koncert Ani Brody z zespołem
16.10: Spacer po jarmarku - Robert Makłowicz i Piotr Bikont
16.30: Niespodzianka dla publiczności
17.00: Rozstrzygnięcie konkursu na najlepszy przepis na danie ze szparagów organizowanego przez cooklet.com
18.00: Ogłoszenie wyników V Wrocławskiego Turnieju Nalewek oraz Wrocławskiej Potyczki Destylatów Owocowych
18.15: Urodzinowy tort "Europy na widelcu" dla wszystkich zgromadzonych na Rynku gości!
19.00: Koncert finałowy WrocLove Big Band z Markiem Bałatą, Adrianną Niewolińską i duetem Soundz Good

Najnowsze informacje o epidemii koronawirusa

Wideo

Komentarze 2

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

c
cr7

To nie jedz. Biedra zaprasza.

E
Ewa

Natomiast ja wiem co jem. Kiełbasę z padliny z solą wypadową i temu podobne przysmaki.

Dodaj ogłoszenie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3