Europa na widelcu 2013 we Wrocławiu to cztery dni z przysmakami z całej Europy i kuchnią regionalną z Wrocławia i Dolnego Śląska. Kulinarna impreza zaczęła się dzisiaj i potrwa cztery dni. Jak co roku pojawią się na niej Piotr Bikont i Robert Makłowicz, którzy będą serwować potrawy.
Białe i zielone szparagi z Kątów Wrocławskich (do pęczka szparagów dostaniemy przepisy na krem z tych szlachetnych warzyw), pączki z wiśnią i brandy oraz makowczyk, czyli makowiec z rodzynkami z Marciszowa (z masłem własnego wyrobu) to tylko niektóre produkty regionalne, które można kupić ( a wcześniej ich skosztować) na Europie na widelcu 2013 we wrocławskim rynku. Ceny nie są niskie, ale jeśli kupimy dla przykładu kawałek włoskiego sera Pecorino Toscano (7 zł) i jednego pączka z brandy (3 zł), to nie zbiedniejemy. Bo to coroczne wrocławskie kulinarne święto zostało zorganizowane głównie po to, żeby kosztować i degustować.
- Interesuję się kulturą Węgier, dlatego przyszłam tu skosztować węgierskich kabanosów. Są bardzo pikantne - uśmiecha się studentka Ewa Jałowicz.
- Europa na widelcu to świetny pomysł. Nie muszę jechać do Grecji, żeby spróbować prawdziwego sera feta - dodaje pani Maria, na co dzień przewodniczka do Wrocławiu.
Europa na widelcu 2013 to kilkadziesiąt stoisk z daniami kuchni austriackiej, bułgarskiej, chorwackiej, czeskiej, fińskiej, francuskiej, greckiej, hiszpańskiej, niderlandzkiej, irlandzkiej, niemieckiej, portugalskiej, rumuńskiej, rosyjskiej, słowackiej, ukraińskiej, węgierskiej, brytyjskiej i włoskiej.
Mnie zainteresowała kuchnia wegetariańska z Bułgarii z konfiturą z papryki i bakłażana, czyli ajwarem (7 zł), a także cydr ze Szwecji, Estonii, Anglii i Łotwy (8 zł). Z alkoholi można także spróbować m.in. różnych rodzajów bułgarskich win (plastikowy kubek kosztuje 7 zł) i niepasteryzowanego piwa ze Wschowy w woj. lubuskim.
wejdź na następną stronę - zobacz PROGRAM
Europa na widelcu 2013 (6-9 czerwca) - PROGRAM:
10.00-21.00 Sprzedaż na jarmarku
7 czerwca - Szparagowe szaleństwo
16.00: Inauguracja
16.10: ABC dobrych szparagów. Jak wybierać, gotować i podawać szparagi?
16.30: Obieranie szparagów pod okiem mistrzów - zabawa z nagrodami
17.10: Pojedynek na sosy do szparagów - Robert Makłowicz vs Piotr Kucharski
17.40: Degustacja muzyczna - poczęstunek szparagami w zwycięskim sosie
18.30: Występ słowackiego zespołu folkowego HRDZA
8 czerwca - Biesiada europejska
13.00: Parada kucharzy i prezentacja szefów kuchni
13.30: Otwarcie biesiady przez prezydenta miasta Wrocławia - prezentacja menu i rozpoczęcie degustacji
13.45: Prezentacja potraw narodowych i opowieści kulinarne - Robert Makłowicz i Piotr Bikont
14.30: Prezentacja kuchni wrocławskiej - Robert Makłowicz i Zbigniew Koźlik (szef kuchni HP Park Plaza)
15.15: Prezentacja składu jury V Wrocławskiego Turnieju Nalewek oraz Wrocławskiej Potyczki Destylatów Owocowych
15.30: Koncert Ani Brody z zespołem
16.10: Spacer po jarmarku - Robert Makłowicz i Piotr Bikont
16.30: Niespodzianka dla publiczności
17.00: Rozstrzygnięcie konkursu na najlepszy przepis na danie ze szparagów organizowanego przez cooklet.com
18.00: Ogłoszenie wyników V Wrocławskiego Turnieju Nalewek oraz Wrocławskiej Potyczki Destylatów Owocowych
18.15: Urodzinowy tort "Europy na widelcu" dla wszystkich zgromadzonych na Rynku gości!
19.00: Koncert finałowy WrocLove Big Band z Markiem Bałatą, Adrianną Niewolińską i duetem Soundz Good
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?