Co roku dowiadujemy się, że został pobity kolejny dyniowy rekord. Największa dynia świata, wyhodowana przez Belga Mathiasa Willemijnsa, ważyła 1190,49 kg! Przy niej polska rekordzistka o wadze 839,6 kilogramów, nie robi wielkiego wrażenia. Jednak dynie olbrzymie nie na wiele przydadzą się nam w kuchni, zwykle kończą jako pasza dla zwierząt. Dla naszych, kulinarnych, celów znacznie lepsze będą mniejsze warzywa. Oprócz innych zalet mają i tę, że często nie trzeba ich nawet obierać ze skórki. Tyle tytułem wstępu, teraz przepisy.
Pieczona dynia
Składniki:
- niewielka dynia (najlepiej hokkaido)
- 8 łyżek oliwy
- 150 g tartego, np. grana padano lub dziugas
- 2 ząbki czosnku
- szczypta ostrej wędzonej papryka (w proszku)
- sól i pieprz
Wykonanie:
- Umytą dynię przekrawamy na pół, łyżką wybieramy nasiona i kroimy na plastry (razem ze skórką) o grubości około jednego centymetra.
- Oliwę mieszamy z czosnkiem i wędzoną papryką. Przygotowane plastry dyni nacieramy z dwóch stron solą, pieprzem oraz oliwą.
- Tak przygotowaną dynię zapiekamy w piekarniku rozgrzanym do 200 st. Celsjusza około 20 minut (do momentu, aż się zacznie rumienić).
- Zrumienioną dynię posypujemy tartym serem i pieczemy chwilę, do momentu, kiedy ser się rozpuści.
Placuszki z dyni
Składniki:
- 500 g miąższu z dyni (to mniej więcej połowa dyni bez pestek i skóry)
- 2/3 szklanki mąki pszennej
- dwa jajka
- sól, pieprz oraz jeśli ktoś lubi imbir
- dwie łyżki oliwy z oliwek
- dwie łyżki mąki ziemniaczanej
- olej do smażenia
Wykonanie:
- Dynię trzemy na tarce o grubych oczkach.
- W misce mieszamy oliwę z jajkami, solą i pieprzem. Kiedy wszystkie składniki połączą się, dodajemy dynię, mieszamy i na koniec dodajemy mąkę pszenną oraz ziemniaczaną i jeszcze raz mieszamy.
- Kiedy ciasto na placki jest gotowe, rozgrzewamy na patelni olej, i łyżka nakładamy niewielką ilość ciasta. Placuszki smażymy z obu stron przez około dwie minuty.
- Podawać możemy z jogurtem, serkiem wiejskim lub pikantnym sosem.
Słodkie racuchy z dyni
Składniki:
- 200 g pure z upieczonej dyni
- 25 g gęstego jogurtu naturalnego
- 2 jajka
- 2 łyżki oleju
- 4 łyżki cukru
- 160 g mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
Wykonanie
- Zaczynamy od przygotowania pure z dyni: dynię obieramy, wydrążamy pestki, kroimy na niewielkie kawałki i przez 20 minut zapiekamy w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C. Kiedy będzie miękka, wyjmujemy z piekarnika i blendujemy. 200 g odkładamy na placuszki, resztę przekładamy do słoiczków (jeśli pure chcemy dłużej przechować, trzeba je poddać pasteryzacji).
- Pure na placuszki mieszamy z jogurtem, jajkami, olejem, cukrem. Do ciasta stopniowo dodajemy przesianą mąkę, wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Kiedy ciasto będzie miało konsystencję gęstej śmietany, możemy zacząć smażyć placki.
- Na rozgrzaną patelnię nakładamy łyżką ciasto i smażymy placki z obu stron przez około 3 minuty. Pamiętajmy, że racuchy urosną podczas smażenia.
- Racuchy podajemy z cukrem pudrem lub konfiturami.
Zapiekanka z dyni i makaronu
Składniki:
- 500 g drobnego makaronu, np. muszelek
- 200 ml śmietany
- 1-2 ząbki czosnku
- połowa niewielkiej dyni (najlepiej hokkaido)
- 2 jajka
- tarty żółty ser np. grana padano, dziugas
- sól, pieprz, szczypta ostrej, mielonej papryki (opcjonalnie)
Wykonanie:
- Makaron gotujemy (3-5 minut) we wrzącej, osolonej wodzie.
- Umytą paprykę (bez pestek) kroimy na niewielkie kawałki i mieszamy z podgotowanym makaronem.
- Śmietanę mieszamy z czosnkiem (posiekanym lub przeciśniętym przez praskę, dodajemy do dyni z makaronem, doprawiamy solą i pieprzem i papryką, mieszamy, dodajemy jajka, mieszamy, a na koniec wsypujemy tarty ser i jeszcze raz mieszamy.
- Tak przygotowaną zapiekankę przekładamy do żaroodpornego naczynia i zapiekamy dziesięć minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni Celsjusza.
Łatwe ciasto z dyni
Składniki:
- 300 g startego na tarce o małych oczkach miąższu z dyni (obranej i bez pestek)
- 430 g mąki
- 4 jajka
- 125 ml roztopionego i ostudzonego masła
- 200 g cukru
- półtorej łyżeczki proszku do pieczenia
- łyżeczka cynamonu (można pominąć)
- garść posiekanych orzechów oraz suszonej żurawiny
Wykonanie:
- Ciasto przygotowujemy podobnie jak muffiny – w jednej misce mieszamy mokre składniki, drugie suche i niezbyt dokładnie mieszamy. W pierwszej misce ubijamy jaja z cukrem, kiedy dobrze się "spienią" wlewamy cienką strużką roztopione masło, a następnie startą dynię. W drugiej mieszamy mąkę, proszek do pieczenia, orzechy i żurawinę.
- Mieszamy mokre i suche składniki, wylewamy do foremki (wysmarowanej tłuszczem i wysypanej tartą bułką).
- Ciasto pieczemy około 50 minut w piekarniku rozgrzanym do 170 st. Celsjusza, sprawdzamy czy jest gotowe przeprowadzając "test suchego patyczka. Studzimy ciasto w lekko uchylonym piekarniku.
- Podajemy posypane cukrem pudrem.
Wybory samorządowe 2024 - II tura
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?