Dopłaty do prywatnego przechowywania wieprzowiny. ARR przyjmuje wnioski

Redakcja
Agata Wodzień
- Do chwili obecnej Agencja Rynku Rolnego zarejestrowała 22 ważne wnioski od sześciu Przedsiębiorców opiewające łącznie na 1593 tony wieprzowiny. Największym zainteresowaniem cieszy się okres przechowywania: 150 dni – 1082 t. - podaje Nina Mirgos-Kilanowska, rzecznik prasowy Agencji Rynku Rolnego.

 

- Zainteresowanie mechanizmem wśród przedsiębiorców jest bardzo duże. Odbieramy wiele telefonów z pytaniami. Wyjaśniamy warunki, pomagamy w wypełnianiu dokumentów - zapewnia rzeczniczka. Nabór wniosków trwa od 4 stycznia.

 

Dopłaty do prywatnego przechowywania wieprzowiny stanowią jeden z mechanizmów interwencyjnych na rynku mięsa w UE. Realizacja powyższego mechanizmu w ramach kompetencji ARR polega na udzielaniu dopłat do prywatnego przechowywania wieprzowiny na terenie Polski zgodnie z zasadami obowiązującymi w UE.

 

Kto może skorzystać z dopłat? Przedsiębiorcy, którzy:

  1. mają siedzibę i są zarejestrowani na terenie Unii Europejskiej dla celów podatku VAT,
  2. zapewniają chłodnię do przechowywania wieprzowiny na terenie Polski,
  3. są wpisani do Centralnego Rejestru Przedsiębiorców ARR.

 

Przechowywać w ramach tego mechanizmu można tusze/półtusze wieprzowe lub elementy powstałe z rozbioru półtusz wieprzowych, określone w załączniku do rozporządzenia Komisji Europejskiej (do pobrania na stronie arr.gov.pl). Wykraz produktów i stawek dopłat do pobrania także obok.

 

Warunki:

  • rejestracja Przedsiębiorcy w Centralnym Rejestrze Przedsiębiorców prowadzonym przez ARR (dotyczy przedsiębiorców jeszcze nie zarejestrowanych),
  • złożenie zabezpieczenia prawidłowego wykonania umowy w wysokości 20% wnioskowanej kwoty dopłaty, o którą ubiega się Przedsiębiorca,
  • złożenie wniosku o zawarcie umowy na dopłaty do prywatnego przechowywania wieprzowiny na formularzu udostępnionym przez Agencję. Wniosek może dotyczyć tylko jednego produktu tj. jednej z kategorii wymienionej w załączniku do ww. rozporządzenia KE.

 

Minimalna ilość wieprzowiny, jaka może zostać objęta umową na dopłaty do prywatnego przechowywania wynosi:

  • 10 ton dla produktów bez kości,  
  • 15 ton dla pozostałych produktów.

 

Dopłatami do prywatnego przechowywania objęte jest mięso dobrej jakości handlowej, które pochodzi od zwierząt:

  • a) których chów odbywał się przynajmniej przez ostatnie dwa miesiące na terenie UE,
  • b) utrzymywanych zgodnie z obowiązującymi wymaganiami weterynaryjnymi,
  • c) ubitych nie wcześniej niż 10 dni przed datą wprowadzenia mięsa do chłodni,
  • d) których ubój nie nastąpił w wyniku działań nadzwyczajnych (np. ubój z konieczności),

oraz nie posiada cech dyskwalifikujących je do przechowywania lub spożycia po uprzednim przechowywaniu.

 

Wnioski o zawarcie umowy na dopłaty do prywatnego przechowywania wieprzowiny należy przesłać na adres: Agencja Rynku Rolnego, 01-207 Warszawa, ul. Karolkowa 30 lub złożyć bezpośrednio pod podanym powyżej adresem w Kancelarii Ogólnej ARR. Szczegóły dotyczące dopłat oraz formularze i załączniki znajdują się na stronie ARR. 

 

Źródło: informacja prasowa ARR

Wideo

Materiał oryginalny: Dopłaty do prywatnego przechowywania wieprzowiny. ARR przyjmuje wnioski - Gazeta Pomorska

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie