Zamknij

GazetaWroclawska.pl - aktualności Wrocław, wiadomości Wrocław

Domowy fast food w wersji FIT – 10 pomysłów na zdrowe i lekkie dania, które zastąpią śmieciowe jedzenie

Przeglądaj również za pomocą strzałek na klawiaturze [4/12] Poprzednie Następne

Frytki z piekarnika z przyprawą cajun

Frytki przygotowane w piekarniku lub urządzeniu o nazwie air-fryer wykorzystującym gorące powietrze mogą zawierać minimalny dodatek tłuszczu. Pozwala to oszczędzić sporo kalorii i uniknąć spożywania niezdrowych związków, które powstają w oleju lub fryturze na skutek działania wysokich temperatur.

Jeżeli użyjemy ziemniaków już lekko podgotowanych, skróci to czas ich pieczenia lub smażenia, a dzięki temu zmniejszy ilość szkodliwego akrylamidu powstającego w ziemniakach.

Pomoże w tym również dodatek przypraw, które obfitują w przeciwutleniacze, np. oryginalnie smakującej mieszanki cajun (na zdjęciu). Miks składa się z soli, pieprzu cayenne i czosnku, często zawiera również słodką paprykę, natkę pietruszki czy szczypiorek.

Najnowsze wiadomości

reklama

Polecamy