Dolny Śląsk: Przez suszę za rok nie będzie miodu?

Karolina Jurek
Antoni Barowicz już martwi się kolejnym sezonem i przez suszę dokarmia pszczoły
Antoni Barowicz już martwi się kolejnym sezonem i przez suszę dokarmia pszczoły
Susza dała się we znaki także pszczelim rodzinom. Rośliny usychały w ekspresowym tempie, a co za tym idzie pszczoły nie mogły zdobyć ani nektaru, ani pyłku. Teraz hodowcy z Oleśnicy i okolic martwią się o przyszłoroczne zbiory. Liczą się z kosztami, które poniosą w związku z zakupem pożywienia dla owadów.

Antoni Barowicz hodowlą pszczół zajmuje się już blisko pół wieku. Pasją do prowadzenia pasiek zaraził go ojciec Franciszek. Nasz rozmówca, który owady hoduje w Oleśnicy i Dobrej, lubi swoje zajęcie. Każdego dnia sprawdza czy pszczelim rodzinom czegoś nie brakuje.

- Jestem hodowcą od wielu lat, to część mojego życia. Znam każdą matkę w ulach, wiem które pszczoły są agresywne, a które nie. To moja pasja, chociaż nie jest taka prosta jak mogłoby się wydawać - mówi Barowicz, który ma pod opieką pięćdziesiąt pszczelich rodzin.

Tegoroczne zbiory miodu z pasieki pana Antoniego już się skończyły. Ale pszczelarz już dzisiaj martwi się o efekty pracy pszczół, które przyjdzie mu zbierać w przyszłym roku. Hodowca już teraz wie, że zbiory miodu nie będą obfite. - Przez suszę ucierpieli wszyscy. Wysokie temperatury i brak deszczu źle wpływa nie tylko na rolników, ale też na zwierzęta i nasze hodowle - mówi pan Antoni, który wyjaśnia:

- Nie ma roślin kwitnących, a co za tym idzie nie ma pożytku, nektaru i pyłku, czyli produktów żywnościowych pszczół. Nektaruje tylko nawłoć, ale to nie pozwoli przezimować owadom – dodaje pan Antoni.

Aby pszczoły były wydajne w kolejnym sezonie, pan Antoni od lipca dokarmia je, dostarczając im podstawowej karmy. To wiąże się jednak z dużymi kosztami. - Są dwie opcje, albo dać im miód, albo go nie zabierać - mówi nam pszczelarz i dodaje, że niestety podczas tegorocznego sezonu, susza była nie do przewidzenia. W związku z tym teraz należy pszczołom dostarczać odpowiednich składników.

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie