Dolnośląska Zielona Dolina wspiera szpitale w regionie

Materiał partnera zewnętrznego materiał informacyjny
Oddolne inicjatywy, jakie pojawiły się w czasie epidemii, by pomagać szpitalom w ich trudnej sytuacji, znalazły usystematyzowanie w aplikacji „Wsparcie dla szpitala”, stworzonej przez grupę informatyków i ekonomistów z Poznania. Do tej skoordynowanej ogólnopolsko akcji dołączyła właśnie, wraz z lokalnymi producentami, Dolnośląska Zielona Dolina, spółka powstała przy Uniwersytecie Przyrodniczym we Wrocławiu.

W aplikacji można znaleźć potrzeby ponad 100 placówek medycznych, w tym wielu z Dolnego Śląska.

W tym ciężkim czasie nie mogliśmy pozostać obojętni – mówi Urszula Mikiewicz, Prezes Spółki Dolnośląska Zielona Dolina. – Jesteśmy operatorem programu „Dolny Śląsk. Zielona dolina żywności i zdrowia”, którego celem jest prowadzenie różnorodnych działań na rzecz doskonalenia jakości życia społeczeństwa w Regionie. Współpracujemy z wieloma regionalnymi firmami, dlatego postanowiliśmy zachęcić je do wspólnych działań. One same znalazły się w bardzo trudnej sytuacji, a jednak nie odmówiły i zdecydowały się okazać solidarność i wsparcie.

Dolnośląskie Spółki bez wahania przystąpiły do akcji. Potraktowały to jako swój obowiązek, a także wkład w dobro lokalnej wspólnoty. Producent wody Wojcieszowianka podarował 1000 butelek wody dla Zespołu Opieki Zdrowotnej w Bolesławcu i Regionalnego Centrum Zdrowia w Lubinie. Natomiast firma Vianat przekazała 250 butelek napoju Foshu do Zespołu Opieki Zdrowotnej w Bolesławcu.

Vianat przekał napoje aroniowy i aroniowo-buraczany, które są rezultatem wieloletnich prac naukowych. To żywność bioaktywna, nieoceniona w profilaktyce ochrony zdrowia – podkreśla Arkadiusz Trefon, Prezes Spółki Vianat. – Aronia, co udowodnione naukowo, hamuje procesy oksydacyjne dzięki bogactwu związków polifenolowych. Ich włączenie do diety personelu medycznego przyczyni się do szybszej regeneracji i większej odporności ich organizmów na różne patogeny.

Woda Wojcieszowianka pozyskiwana jest od ponad 50 lat z naturalnego źródła, wypływającego u stóp wzgórza „Miłek” w Wojcieszowie – mówi Jarosław Kłosowski, Prezes Zarządu Wojcieszowianka S.A. – Jest nisko zmineralizowana, pozbawiona zanieczyszczeń chemicznych oraz szkodliwych dla zdrowia mikroorganizmów. Ma bardzo korzystny skład chemiczny dzięki naturalnemu, krasowemu pochodzeniu. Jestem przekonany, że będzie ona doskonałym produktem dla wzmocnienia wycieńczonych walką z chorobą pacjentów i medyków.

Jestem bardzo wdzięczna firmom Wojcieszowianka i Vianat za pozytywny odzew na naszą inicjatywę – podkreśla Prezes Mikiewicz. – Oba produkty posiadają nasz certyfikat „Zielona Dolina Żywności i Zdrowia”, który gwarantuje ich pochodzenie z lokalnego sektora rolno-spożywczego oraz niezmiennie wysokie parametry jakościowe. Zachęcam bardzo do wspierania lokalnych producentów z naszym certyfikatem. W tych niełatwych okolicznościach to bardzo ważne! Możemy się przyczynić, nie tylko do utrzymania miejsc pracy w regionie, ale też odkryć bogactwo Dolnego Śląska. Pomagajmy sobie!

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gazetawroclawska.pl Gazeta Wrocławska