18+

Treść tylko dla pełnoletnich

Kolejna strona może zawierać treści nieodpowiednie dla osób niepełnoletnich. Jeśli chcesz do niej dotrzeć, wybierz niżej odpowiedni przycisk!

Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Dni Karpia 2013

Redakcja
Dni Karpia odbywają się w Dolinie Baryczy od 2006 roku. Jest to cykl imprez trwający od września do końca października. Spokojna na co dzień Dolina Baryczy szykuje się do rybnych żniw, ucztowania i radosnego świętowania z rybakami wykonującym na co dzień ciężką pracę.

Wydarzenia wpisane w kalendarz Dni Karpia mają ścisły związek z regionem, nawiązują do tradycji rybackich oraz spełniają główne założenie stosowane od samego początku - promują Dolinę Baryczy – największy w Europie zespołu stawów hodowlanych - za pomocą jej sztandarowego produktu, czyli karpia milickiego.

Z roku na rok imprezy nabierały większego rozmachu i obecnie, goście przybyli do Doliny Baryczy podczas jesiennych odłowów – gdy najlepiej widać bogactwo i różnorodność przyrodniczą, kulturalną i kulinarną regionu będą mogli wybierać spośród ponad 30 wydarzeń. Święto regionu z karpiem w roli głównej rozpocznie się 1 września we Wrocławiu, gdzie zagości Dolina Baryczy w całej swojej okazałości. Nie zabraknie lokalnych producentów i usługodawców, gastronomii serwującej karpia oraz pokazu Mistrza Polski w grillowaniu – grillującego oczywiście Karpia Milickiego!

Różnorodność odbywających się wydarzeń organizowanych w ramach Dni Karpia 2013 jest ogromna z pewnością każdy znajdzie coś dla siebie – w programie nie zabraknie typowo rodzinnych pikników, rajdów rowerowych dla lubiących aktywny wypoczynek, obserwacji przyrody z ornitologiem, czy prawdziwie rybnych uczt podczas kolacji „Ryba do syta”, gdzie na stołach zagoszczą specjały lokalnych restauracji, a dodatkowe atrakcje przygotowane przez organizatorów na pewno nie pozwolą się nudzić. Warto zaznaczyć, że ubiegłoroczne kolacje przygotowywało 5 restauracji, w 2013 roku mamy ich aż 11!

Szczególnym wydarzeniem są tradycyjne już odłowy odbywających się w pierwszy weekend października, gdzie goście w malowniczej scenerii wśród lasów i stawów będą obserwatorami prac rybaków, którzy ciągną sieci pełne ryb.

Ponadto, obecność producentów wyróżnionych znakiem jakości „Dolina Baryczy Poleca” oraz gastronomów, podkreśli lokalny charakter wydarzeń, a smak karpia spróbowanego podczas jego święta na długo pozostanie w pamięci.

Więcej szczegółów dotyczących poszczególnych wydarzeń znajduje się na stronie www.dnikarpia.barycz.pl oraz w informatorze.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gazetawroclawska.pl Gazeta Wrocławska