Dłużej poczekamy na nowy bulwar przy Uniwersytecie...

    Dłużej poczekamy na nowy bulwar przy Uniwersytecie Wrocławskim

    Adriana Machalica

    Gazeta Wrocławska

    Aktualizacja:

    Gazeta Wrocławska

    Dłużej poczekamy na nowy bulwar przy Uniwersytecie Wrocławskim
    1/6
    przejdź do galerii

    ©Anna Grajper i Sebastian Dobiesz z pracowni LAX

    Bulwar Fizyków doczeka się realizacji w maju przyszłego roku, a nie w grudniu 2018, jak wcześniej planowano. Jest to zwycięski projekt zeszłorocznej edycji Wrocławskiego Budżetu Obywatelskiego. Inwestycja będzie składała się z kilku urządzeń edukacyjnych dla dzieci, młodzieży i dorosłych związanych z fizyką. Projekt powstanie w pobliżu mostu Pomorskiego, na bulwarze prof. Józefa Zwierzyckiego przy budynku Wydziału Fizyki i Astronomii Uniwersytetu Wrocławskiego.
    Inwestycja będzie opóźniona, bo do tej pory nie udało się wyłonić wykonawcy. Wszystkie trzy przetargi zakończyły się fiaskiem. Ostatni przetarg Zarząd Zieleni Miejskiej unieważnił 18 października.

    Do unieważnienia pierwszego przetargu doszło ze względu na brak oferty ze strony wykonawców. Kiedy pojawił się chętny - inwestycję chciało zrealizować wyłącznie konsorcjum firm Rotomat Sp. z o.o. oraz Paweł Wilbik LCM Wilbik, kwota okazała się zbyt duża.
    Miasto zamierza przeznaczyć na ten cel około 182 tys. złotych. Natomiast firma zażądała 278 tys. 595 zł brutto, udzielając pięciu lat gwarancji. Zamawiający, tj. Zarząd Zieleni Miejskiej, podjął decyzję o skorzystaniu z trybu zamówienia z wolnej ręki.

    Teraz zamawiający będzie zapraszał do negocjacji wykonawcę, który ma zapewnić realizację inwestycji w terminie do 31 maja 2019 roku.

    Zamówienie obejmuje przygotowanie terenu przy Wydziale Fizyki i Astronomii Uniwersytetu Wrocławskiego oraz montaż dwóch zwierciadeł akustycznych, pozwalających na rozmowę na odległość. Ich długość wyniesie 2,74 m, szerokość 3,23 m, a wysokość 2,82 m. W kolejnych etapach planowane jest utworzenie sceny nauki, czyli specjalnego miejsca, gdzie pracownicy Uniwersytetu Wrocławskiego (fizyki i geologii) będą mogli przyjść i przeprowadzić wykład w plenerze. Grupą docelową projektu są zarówno dzieci i młodzież, jak i turyści.

    Za projekt architektoniczny założenia odpowiadają Anna Grajper i Sebastian Dobiesz z pracowni LAX (Laboratory for Architectural Experiments).

    - Oprócz zwierciadeł planujemy także budowę zegara słonecznego, instalację z opóźnionym dźwiękiem (osoba mówi i słyszy swój głos kilka sekund później), platformę obrotową z namalowanymi siłami, tarcze obrotowe oraz lapidarium geologiczne, w którym na obrysie Dolnego Śląska położone zostaną bryły kamienne, które zostały wydobyte na tym obszarze – tłumaczy dr Maciej Matyka z Instytutu Fizyki Teoretycznej na Uniwersytecie Wrocławskim.

    Wykonawca, który podejmie się zadania jest zobowiązany do udzielenia co najmniej trzyletniej gwarancji. Niepowodzenia dotychczasowych przetargów doprowadziły do tego, że czas realizacji wydłużył się z 17 grudnia na 31 maja 2019 roku.

    Czytaj treści premium w Gazecie Wrocławskiej Plus

    Nielimitowany dostęp do wszystkich treści, bez inwazyjnych reklam.

    Komentarze (1)

    Dodajesz komentarz jako: Gość

    Dodając komentarz, akceptujesz regulamin forum

    Liczba znaków do wpisania:

    zaloguj się

    Autor komentarza nie dodał zdjęcia
    BRAWO WROCEK ;)

    ZENN (gość)

    Zgłoś / 3

    To nieduży bulwar, ale z uwagi na piękny drzewostan to niezwykle klimatyczne miejsce.
    Szkoda tylko że tyle tam meneli oraz "młodzieży" pozostawiającej po sobie śmietnik butelek i jednorazówek po...rozwiń całość

    To nieduży bulwar, ale z uwagi na piękny drzewostan to niezwykle klimatyczne miejsce.
    Szkoda tylko że tyle tam meneli oraz "młodzieży" pozostawiającej po sobie śmietnik butelek i jednorazówek po jedzeniu. Mam nadzieje,że to się zmieni w momencie urozmaicenia tego miejsca poprzez budowę ścieżki edukacyjnej.zwiń

    Najnowsze wiadomości

    Zobacz więcej

    Najczęściej czytane

    Polecane

    Wideo