Odpowiedzi poszukał reporter Marcin Hołubowicz:
Jeżeli gaz ziemny spalany jest prawidłowo, to płomień powinien mieć barwę jasnoniebieską. Zdarza się jednak, że pojawia się barwa żółta lub pomarańczowa.
W Polsce rozprowadzane są dwa rodzaje gazu ziemnego: gaz ziemny wysokometanowy – E i gaz ziemny zaazotowany - Ls i Lw. Zarówno jeden, jak i drugi ma taką samą barwę w trakcie spalania. Gdy zauważymy barwę inną niż jasnoniebieska, najpierw powinniśmy się przyjrzeć naszej kuchence gazowej.
- Gaz jest badany na różnych etapach przesyłania - mówi Piotr Wojtasik z Polskiej Spółki Gazownictwa Oddział we Wrocławiu – Siecią płynie do danego klienta jeden rodzaj gazu. W trakcie spalania powinien mieć on barwę jasnoniebieską. W przypadku, gdy zaobserwujemy inną barwę np. pomarańczową może to świadczyć o niepełnym procesie spalania.