3 z 11
Poprzednie
Następne
Dieta na koronawirusa i odporność. "Jedzmy kiszonki, warzywa korzenne i czosnek, pijmy kefiry" radzi dr Katarzyna Kasperkiewicz z UŚ
2. Kiszonki
Bakterie fermentacji mlekowej występujące w kiszonej kapuście i ogórkach (Lactobacillus plantarum, Pediococcus cerevisiae i Leuconostoc mesenteroides)pomagają w regulacji flory bakteryjnej jelit. Wpływają na szczelność ściany nabłonka jelitowego, hamują rozwój patogenów, natomiast stymulują wzrost korzystnej mikroflory jelitowej.
Zobacz kolejne zdjęcie. Przesuń palcem w prawo - naciśnij strzałkę lub przycisk NASTĘPNE
Produkty poddane kiszeniu:
[lista]
[*]posiadają wiele wartości odżywczych
[*]ich kwaśny odczyn sprzyja stabilności witaminy C
[*]wspomagają funkcjonowanie układu odpornościowego
[*]działają bakteriobójczo i antywirusowo
[*]są dobrym źródłem przeciwutleniaczy, wspomagających organizm w walce z wolnymi rodnikami.
[/lista]