Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Dania ze szparagami. Makaron ze szparagami i boczkiem w sosie śmietanowo-serowym [PRZEPIS]

opr. Magda Smoleń
Makaron ze szparagami i boczkiem w sosie śmietanowo-serowym. Zobaczcie przepis.
Makaron ze szparagami i boczkiem w sosie śmietanowo-serowym. Zobaczcie przepis. Fot. Stanisław Romek
Prosty i pyszny makaron ze szparagami i boczkiem w sosie śmietanowo-serowym. Zobaczcie przepis.

Propozycja na danie ze szparagami i makaronem naszych Czytelników Magdaleny i Stanisława Romków, autorów bloga Kuchenne Wariacje. Zobaczcie przepis!

Makaron ze szparagami i boczkiem w sosie śmietanowo-serowym.
Makaron ze szparagami i boczkiem w sosie śmietanowo-serowym. Fot. Stanisław Romek

Składniki

  • 200 g szparagów
  • 100 g makaronu penne bezglutenowego
  • 20 g boczku
  • 200 g śmietanki 18 proc.
  • 40 g parmezanu
  • 1 łyżka masła
  • 2 szalotki
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz

Wykonanie
W rondelku rozpuścić masło i podsmażyć na nim drobno pokrojone szalotki. Po chwili dodać posiekany czosnek. Boczek pokroić w kostkę i podsmażyć. Potem dodać szparagi pocięte na kawałki (zdrewniałe końcówki odciąć). Przyprawić solą i pieprzem. Gdy szparagi będą na wpół twarde dodać śmietankę i starty parmezan (troszkę zostawić do posypania) i chwilę gotować aż sos zgęstnieje.
Osobno w osolonej wodzie ugotować makaron.
Ugotowany makaron przełożyć do sosu, wymieszać, wyłożyć na talerz, posypać parmezanem.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Sałatka ze świeżego szpinaku

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska