18+

Treść tylko dla pełnoletnich

Kolejna strona może zawierać treści nieodpowiednie dla osób niepełnoletnich. Jeśli chcesz do niej dotrzeć, wybierz niżej odpowiedni przycisk!

Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Dania z grzybami. 25 najlepszych przepisów na pyszne potrawy z grzybami [PRZEPISY]

red
[lista][*] 200 g ryżu arborio[*] 300 g leśnych grzybów (np. podgrzybki, prawdziwki)[*] 1 średnia cebula[*] 1 ząbek czosnku[*] 150 ml białego, wytrawnego wina[*] 1 litr bulionu drobiowego[*] 100 g masła[*] sól, pieprz[*] starty parmezan[/lista]Na maśle zeszklić cebulę, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i ryż. Gdy lekko się podsmaży, dodać grzyby i zalać winem. Kiedy wino odparuje, dolewać po trochę bulionu i czekać, aż się wchłonie. Bulion dolewamy stopniowo w miarę jego odparowania. Ryż ma się gotować do momentu pożądanej miękkości (ok. 15-20 minut). Jeżeli zabraknie bulionu, można dolać wody. Risotto ma mieć lekko płynną konsystencję. Całość wymieszać ze startym parmezanem. Można dodać jeszcze łyżkę masła i natkę pietruszki. Risotto z grzybami może być dodatkiem do pieczonego mięsa albo stanowić osobną, wegetariańską potrawę. Zobacz więcej przepisów na kolejnych slajdach --->
[lista][*] 200 g ryżu arborio[*] 300 g leśnych grzybów (np. podgrzybki, prawdziwki)[*] 1 średnia cebula[*] 1 ząbek czosnku[*] 150 ml białego, wytrawnego wina[*] 1 litr bulionu drobiowego[*] 100 g masła[*] sól, pieprz[*] starty parmezan[/lista]Na maśle zeszklić cebulę, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i ryż. Gdy lekko się podsmaży, dodać grzyby i zalać winem. Kiedy wino odparuje, dolewać po trochę bulionu i czekać, aż się wchłonie. Bulion dolewamy stopniowo w miarę jego odparowania. Ryż ma się gotować do momentu pożądanej miękkości (ok. 15-20 minut). Jeżeli zabraknie bulionu, można dolać wody. Risotto ma mieć lekko płynną konsystencję. Całość wymieszać ze startym parmezanem. Można dodać jeszcze łyżkę masła i natkę pietruszki. Risotto z grzybami może być dodatkiem do pieczonego mięsa albo stanowić osobną, wegetariańską potrawę. Zobacz więcej przepisów na kolejnych slajdach --->
Trwa sezon na grzyby. W lasach znów zaroiło się od borowików, kozaków, kurek, boczniaków, podgrzybków i wszelkich innych grzybów. Co można z nimi zrobić? Jakie potrawy z grzybami przyrządzić? Które grzyby z czym smakują najlepiej? Zobacz nasze przepisy na dania z grzybami, klikając w zdjęcie powyżej.
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Kotlety mielone z piekarnika z fetą

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Materiał oryginalny: Dania z grzybami. 25 najlepszych przepisów na pyszne potrawy z grzybami [PRZEPISY] - Dziennik Zachodni

Wróć na gazetawroclawska.pl Gazeta Wrocławska