Dania po staropolsku z kaszą

Materiał partnera zewnętrznego
Tradycyjna kuchnia polska, która może się kojarzyć z niedzielnym schabowym z ziemniakami i ogórkiem kiszonym, kryje w sobie wiele różnorodnych smaków, będących dziedzictwem rozmaitych kuchni regionalnych. Wśród prostych składników, na których bazowały kuchnie regionalne, pojawiała się kasza – często z mięsami czy gęstymi zupami, tworząc treściwe danie.

Kasza wiodła prym między innymi w kuchniach regionalnych: Pojezierza Pomorskiego, Podhala, Mazowsza, ale przede wszystkim – w kuchni staropolskiej, w której używano kaszy z jęczmienia, gryki czy owsa. Jakimi potrawami kuchni staropolskiej możesz się inspirować dzisiaj?

Zupa staropolska z kaszą
Jedną ze staropolskich zup – gęstych, rozgrzewających i sycących - jest krupnik staropolski z kaszą gryczaną. Przygotowywany z żeberkami, ziemniakami, gotowany na bulionie warzywnym i przyprawiany liściem laurowym, zielem angielskim i kminkiem. Do przyrządzenia tego aromatycznego staropolskiego krupniku z kaszą potrzebujesz:

•0,5 szklanki kaszy gryczanej (lub 1 woreczek równy 100 g kaszy),
•0,5 kg żeberek wieprzowych,
•0,5 selera,
•1,5 l bulionu warzywnego,
•2 marchewki,
•4 ziemniaki,
•liści laurowych, ziela angielskiego i ulubionych przypraw – do smaku.

Kaszę gryczaną przepłucz (jeśli nie jest w woreczku) i gotuj w szklance bulionu warzywnego – aż zmięknie, czyli przez ok. kwadrans. W drugim garnku zalej oczyszczone i pokrojone żeberka litrem wody i gotuj z zielem angielskim, liśćmi laurowymi i dobranymi ziołami.

Ziemniaki pokrój w kostkę, marchewkę – w cienkie plasterki, a selera ponacinaj. Wrzuć warzywa do garnka po 30 minutach gotowania żeberek. Gotuj przez ok. 10 minut i dodaj do całości ugotowaną kaszę wraz z pozostałą wodą.

Jeżeli zupa będzie bardzo gęsta, dolej wrzącej wody i gotuj kolejne 10 minut. Każdą porcję zupy udekoruj ziołami bądź posiekanym szczypiorkiem lub natką pietruszki.

Danie główne po staropolsku z kaszą gryczaną
Kaszę gryczaną możesz podać jako osobny dodatek do staropolskiego obiadu z mięsem, ale również jako nieodzowny składnik dania głównego: na przykład kotletów z kaszy gryczanej (polanych gęstym sosem), pierogów z kaszą gryczaną i grzybami (rewelacyjnie smakują nieco chrupiące, zrumienione w wyniku podsmażenia na patelni przed podaniem) czy staropolskich gołąbków z dodatkiem słoniny.

Aby przygotować kotlety z kaszy gryczanej z grzybami, miej pod ręką:
•30 dkg suszonych grzybów,
•1 szklankę lub 2 woreczki kaszy gryczanej,
•1 cebulę,
•1 łyżkę masła,
•2 jajka,
•3 łyżki bułki tartej,
•sól i pieprz do smaku,
•olej do smażenia,
•składniki na ulubiony sos do mięs.

Suszone grzyby namocz dzień wcześniej w wodzie, a przed przygotowywaniem dania odsącz je i posiekaj. Jeśli nie używasz kaszy w woreczku, przepłucz ją. Na 200 g kaszy przeznacz dwie szklanki wody i ugotuj ją do miękkości (15 minut) – z grzybami, jeżeli nie masz kaszy w woreczkach. W przeciwnym razie dopiero po ugotowaniu wymieszaj kaszę z grzybami.

Cebulę pokrój w kostkę i podsmaż na maśle na patelni. Dodaj ją następnie do kaszy. Wbij do niej jajka i dopraw całość solą oraz pieprzem.

Z masy formuj kotleciki, obtocz je w tartej bułce i smaż na oleju. Podawaj z ulubionym sosem i dodatkami.

Obiad po staropolsku składający się z dwóch treściwych dań z pewnością nasyci wszystkich zgromadzonych przy stole, a także (podobnie jak inne rodzaje kaszy) dostarczy ważnych składników odżywczych. Kasza gryczana jest źródłem przeciwutleniaczy, w 100 g zawiera 13 g białka i dostarcza również składników regulujących działanie insuliny.

Koronawirus fake news. Oto największe absurdy.

Wideo

Rozpowszechnianie niniejszego artykułu możliwe jest tylko i wyłącznie zgodnie z postanowieniami „Regulaminu korzystania z artykułów prasowych”i po wcześniejszym uiszczeniu należności, zgodnie z cennikiem.

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3