Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów
2 z 19
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Żelująca substancja pozyskiwana z czerwonych alg sprawdza...
fot. Dmytro Kobeza/123RF

Czym zastąpić jajko w potrawach? Oto najlepsze zamienniki jaj kurzych. Zobacz, co sprawdzi się zamiast jajek do panierki, ciasta i kotletów

Agar-agar

Żelująca substancja pozyskiwana z czerwonych alg sprawdza się nie tylko jako zamiennik żelatyny – z powodzeniem zastąpi też białko jaja w deserach o piankowej konsystencji, utrwalając ich strukturę. Polecamy go zwłaszcza do „bezowych” deserów, które nazywane są zefirami, a także pianek typu marshmallow, bloków z pianki owocowej czy musów czekoladowych. W przepisach zastępuje też zwierzęcą żelatynę.

Aby zastąpić 1 jajko, połącz 1 łyżkę proszku z agaru (9 g) z 1 łyżką ciepłej wody (15 ml), po czym ochłódź, a przed użyciem wymieszaj ponownie.

Zobacz również

Portret patrona patrolowca OPV SG-301 przekazany Morskiemu Oddziałowi Straży Graniczn

Portret patrona patrolowca OPV SG-301 przekazany Morskiemu Oddziałowi Straży Graniczn

Ruch - Widzew LIVE! Rekordowa liczba kibiców w polskiej piłce klubowej

Ruch - Widzew LIVE! Rekordowa liczba kibiców w polskiej piłce klubowej

Polecamy

Kosiarka, kosa czy podkaszarka? Sprawdź, co się przyda w twoim ogrodzie

Kosiarka, kosa czy podkaszarka? Sprawdź, co się przyda w twoim ogrodzie

Zidane o krok od przejęcia Bayernu Monachium

GORĄCY TEMAT
Zidane o krok od przejęcia Bayernu Monachium

Odwołano zarząd PKP Intercity. Wiadomo, kto zostanie nowym prezesem

Odwołano zarząd PKP Intercity. Wiadomo, kto zostanie nowym prezesem