Czas na grilla. Tym razem łosoś (PRZEPIS)

JW

Wideo

Zobacz galerię (6 zdjęć)
Zbliża się długi weekend majowy, a wraz z nim pierwsze grillowanie. Na początek zamiast tłustych kiełbas i karkówek, proponujemy coś lżejszego, bardziej pożywnego, a do tego bogatszego w minerały i witaminy - łososia z warzywami. Szef Kuchni Art Hotelu Grzegorz Pomietło, w kolejnym odcinku programu kulinarnego "Od Kuchni" doradza, jak przygotować łososia z grilla żeby zachwycał swoim smakiem.

Zalet i wartości odżywczych warzyw nie trzeba nikomu przedstawiać. Natomiast o łososiu warto wspomnieć kilka słów.

Łosoś dziki zawiera średnio 160 kalorii (kcal) 100 g, prawie 20 gramów białka oraz trochę ponad 7 gramów tłuszczu, z czego prawie 2 gramy stanowią nienasycone kwasy tłuszczowe z grupy omega-3. Łosoś jest cennym źródłem składników mineralnych takich jak: potas, magnez, żelazo, cynk, miedź, fosfor, selen, witamin: z grupy B (B1, B2, B3, B6, B9, B12), D i E.

Ilość kwasów tłuszczowych omega-3 zawartych w 100 gramach łososia, odpowiada na ponad 100% zapotrzebowania dziennego na ów składnik, jest więc on jednym z najlepszych źródeł tego cennego składnika. Kwasy omega-3 grają kluczową rolę w zakresie wzmacniania odporności organizmu. Wspomagają komórki ciała regenerując ich błony komórkowe.

Mięso łososia zawiera składniki wykazujące działania przeciwzapalne, wspomagające układ nerwowy, pomagające walczyć ze stresem, przeciwdziałające oznakom starzenia się, redukujące ryzyko chorób nowotworowych, poprawiające stan cery oraz włosów, zmniejszające poziom złego cholesterolu i trójglicerydów we krwi.

Różowo-czerwone zabarwienie mięsa łososia dzikiego wiąże się z obecnością astaksantyny - najsilniejszego i najbardziej skutecznego naturalnego przeciwutleniacza (antyoksydanta) - jest ona 65 razy silniejsza od witaminy C oraz 550 razy od witaminy E!

Jak widać grillowanie może być smaczne, pożywne i co najważniejsze zdrowe. Tylko od nas zależy jakie produkty wybierzemy na wiosenne piknikowe grillowanie.

Grillowany łosoś z warzywami -

przepis

Składniki na 4 porcje:

600 g filet z łososia ze skórą (najlepiej atlantyckiego lub dzikiego)
60 g papryki
60 g cukinii
50 g cebuli czerwonej
50 g pomidorków koktajlowych
pieprz cytrynowy
20 ml oliwy
sól i pieprz
10 g kopru
60 g pieczarek
50 g patisona
10 g świeżych ziół
100 g ziemniaków ze skórą

Przygotowanie:

Krok 1 - Filet z łososia myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem, po czym oczyszczamy z łusek. Przyprawiamy solą, pieprzem cytrynowym i nacieramy koperkiem, po czym odstawiamy na 15 minut.
Krok 2 - Koperek siekamy. Warzywa kroimy w grubsze cząstki, żeby nam nie spadały z rusztu.
Krok 3 - Patelnie grillową smarujemy tłuszczem i grillujemy rybę z obu stron zaczynając od strony skóry.
Krok 4 - Po zdjęciu łososia z grilla, wrzucamy na niego warzywa, przyprawiamy solą, pieprzem i pieczemy, aż będą miękkie.
Krok 5 - Łososia posypujemy ziołami i podajemy z grillowanymi warzywami.

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie