Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Cukier w naszych sklepach jest coraz droższy. Ile wynoszą ceny cukru? Dlaczego cukier drożeje? Producenci słodyczy oszczędzają na cukrze

Alicja Zboińska
Alicja Zboińska
Cukier jest coraz droższy
Cukier jest coraz droższy Pixabay
Złe wieści dla miłośników słodyczy. Cukier jest coraz droższy, a na dodatek w najbliższym czasie jego ceny nie spadną. Wręcz przeciwnie, mogą jeszcze wzrosnąć.

Ceny cukru rosną od października ubiegłego roku. W naszym województwie za kilogram cukru najmniej płaciliśmy w lipcu ubiegłego roku. Wówczas średnia cena - jak wynika z danych Urzędu Statystycznego w Łodzi - wyniosła 1,87 zł za kilogram. Od tego momentu ceny rosły, w sierpniu 2018 roku kilogram kosztował już 2,06 zł, a w grudniu 2,08 zł.

Od początku tego roku sytuacja jest jeszcze gorsza. W styczniu średnia cena cukru w naszym województwie wyniosła 2,26 zł za kilogram, natomiast w lutym już 2,49 zł i była o 33 procent wyższa w stosunku do lipca 2018 roku.

Jak zaznacza prof. Krystyna Świetlik, ekspert z Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki podwyżki cen cukru to efekt sytuacji na rynku światowym.

- Ceny cukru w Polsce są mocno powiązane z cenami na świecie, tymczasem u największych producentów i importerów wystąpiły zawirowania - zaznacza prof. Świetlik. - Chodzi o Brazylie, Tajlandię i Indie. W Brazylii np. wystąpiły kłopoty gospodarcze, doszło do zmiany wartości waluty. Do tego dochodzi wysokie zapotrzebowanie na cukier związane z produkcją bioetanolu.

Na szczęście - jak podkreśla prof. Świetlik - ostatnie zbiory cukru na świecie były dobre, więc światowe ceny nie powinny rosnąć. W Polsce natomiast ceny jeszcze wzrosną, ale niezbyt znacząco.

Tymczasem - jak wykazały badania - inspektorów handlowych z Łodzi i województwa łódzkiego niektóre słodkości w naszych sklepach nie są tak słodkie jak powinny być. W sumie inspektorzy odwiedzili siedem sklepów, w których były sprzedawane słodycze, a nieprawidłowości stwierdzili w trzech. Ich zastrzeżenia wzbudziło kilka partii słodyczy, w których stwierdzono zbyt małą zawartość cukru i zbyt dużą białka.

Zbyt mało słodkie były śliwki w czekoladzie, w stu gramach śliwek miało się znaleźć 60 gram cukru, zaś było 47 i 41 gram w dwóch próbkach: podstawowej i kontrolnej. W 100 gramach pierników z nadzieniem jabłkowym, oblanych polewą kakaową miało być 3,8 gram białka, a było 6,3.

Producenci mogą spodziewać się kar finansowych, musza też zapłacić za wykonane badania.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Jak działają oszuści - fałszywe SMS "od najbliższych"

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Materiał oryginalny: Cukier w naszych sklepach jest coraz droższy. Ile wynoszą ceny cukru? Dlaczego cukier drożeje? Producenci słodyczy oszczędzają na cukrze - Dziennik Łódzki

Wróć na gazetawroclawska.pl Gazeta Wrocławska