Codziennie jest nas więcej o 200 tysięcy – co z tego wynika?

materiał partnera
Przyrost populacji o 200 tysięcy ludzi każdego dnia to przede wszystkim wyzwanie dla współczesnego, światowego rolnictwa. Im nas więcej, tym trudniej o pożywienie. Do tego dochodzą liczne problemy i ograniczenia związane na przykład z malejącymi zasobami wody lub z postępującą erozją gleby. Czy zatem ludzkości grozi głód? Niekoniecznie.

Każdy z nas przyczynia się trochę do kłopotów w uprawach. Można jednak temu zaradzić

Co sprawia, że kwestie związane z nakarmieniem ludzkości stały się takim problemem? Obok gwałtownego przyrostu ludności wymienić możemy z pewnością:

- powszechnie postępującą urbanizację, co dramatycznie ogranicza ilość obszarów rolniczych i uprawnych na świecie,
erozję gleby, coraz słabszą jej jakość,
- wyczerpywanie się światowych zasobów słodkiej wody,
- coraz wyższą cenę energii,
- kurczenie się globalnych zasobów naturalnych,
- zanieczyszczenie środowiska naturalnego,
- wciąż słabe lub wręcz nieistniejące zmechanizowanie rolnictwa w wielu zakątkach ziemi,
- ubóstwo wielu obszarów wiejskich na świecie.

Na wiele kwestii nie mamy bezpośredniego wpływu. Inne jednak w dużej mierze leżą w naszych właśnie rękach. Społeczeństwa są obecnie coraz bardziej świadome konieczności zachowania standardów zrównoważonego rozwoju oraz troski o środowisko naturalne. Tego też oczekują od współczesnego rolnictwa.

Co na potencjalny problem światowego głodu odpowiada dzisiejsze rolnictwo?

Świadomość sektora rolniczego w kwestii zrównoważonego rozwoju oraz odpowiedzialnego korzystania z zasobów naturalnych wciąż wzrasta. Za świadomością podążają natomiast konkretne działania, między innymi:

- nieustanne badania i rozwój technologii dedykowanych rolnictwu,
- wzrost wydajności upraw oraz maksymalne wykorzystywanie potencjału każdego hektara,
- mechanizacja rolnictwa oraz jego wyposażanie w nowoczesne narzędzia i maszyny typu kombajny, ciągniki, ale też w mniejszym wymiarze, np. przenośnik taśmowy, czy osuszacz ziarna,
- działania edukacyjne skierowane do rolników, zwłaszcza w krajach rozwijających się,
- przekierowanie działalności z upraw konwencjonalnych na te bardziej odporne i przynoszące większe zbiory.

Pogodzenie wzrostu efektywności rolnictwa oraz zachowanie standardów zrównoważonego rozwoju nie jest sprawą łatwą, jednak możliwą do osiągnięcia. Ponadto jest to konieczność, jeśli chcemy zmierzyć się z problemem nakarmienia wciąż rosnącej populacji ludzkości.

Wideo