Narodowościowy tygiel - tak w skrócie można określić Dolny Śląsk. Wpływ na jego kulturę, sztukę czy architekturę mieli m.in. Czesi, Niemcy, Żydzi, Polacy, Ormianie. Dziś podobny wpływ wywierają przybyłe tu mniejszości, np. Białorusini, Ukraińcy czy Gruzini. Każda z tych nacji wniosła lub wnosi coś od siebie. Tak od wieków kształtowała się niepowtarzalna dolnośląska kuchnia.
Sprawdźcie jakie potrawy i napoje są na liście. W galerii wyjaśniamy najdziwniejsze nazwy:
Kulinarne podróże po Dolnym Śląsku
Podróżując po Dolnym Śląsku, warto spróbować regionalnych przysmaków. Niektóre dostaniemy wyłącznie z wybranych regionach naszego województwa. Nazwa niemal każdej z nich określa skąd dana potrawa się wywodzi lub gdzie została "zarejestrowana".
Obecnie na liście znajdują się 52 produkty. O wciągnięcie tradycyjnej potrawy na listę można się postarać. Co to oznacza?
- Na Listę Produktów Tradycyjnych mogą zostać wpisane produkty, których jakość lub wyjątkowe cechy i właściwości wynikają ze stosowania tradycyjnych, tzn. wykorzystywanych od co najmniej 25 lat, metod produkcji, stanowiące element dziedzictwa kulturowego regionu, w którym są wytwarzane oraz będące elementem tożsamości społeczności lokalnej - czytamy na Portalu Województwa Dolnośląskiego.
Lista Produktów Tradycyjnych - co daje wpis?
O tym czy dany produkt zostanie wpisany na listę decyduje Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Lista nie ma charakteru certyfikatu europejskiego czy państwowego, a więc wpisane na nią potrawy nie są chronione prawem.
- Lista Produktów Tradycyjnych służy wyłącznie zbieraniu i rozpowszechnianiu informacji związanych z wytwarzaniem produktów tradycyjnych. Z wpisem produktu na Listę Produktów Tradycyjnych nie jest związana ochrona nazwy oraz kontrola zgodności produkcji z zadeklarowaną metodą wytwarzania - czytamy dalej na portalu.
Produkty dolnośląskie, które już są na liście"
SERY:
- Ser zgorzelecki
- Ser kozi łomnicki
- Kamiennogórski ser pleśniowy
- Twaróg sudecki
MIĘSA:
- Świnka pieczona po zaciszańsku
- Słonina marynowana z Niemczy
- Mięso w kawałkach niemczańskie domowe
- Szynka wieprzowa niemczańska
- Kiełbasa niemczańska
- Kiełbasa galicjanka z Niemczy
- Przysmak wołyński z Niemczy
- Kiełbasa w słoiku z Przedgórza Sudeckiego
- Szynka pieczona z Karkonoszy
- Salceson polski z Karkonoszy
- Kabanosy z cielęciną z Karkonoszy
RYBY:
- Karp milicki
- Pstrąg kłodzki
- Pstrąg kłodzki wędzony
WARZYWA I OWOCE:
- Kapusta kwaszona ślężańska
- Ogórki kwaszone ślężańskie
- Ogórki konserwowe ścinawskie
- Syrop malinowy z Doliny Baryczy
WYPIEKI:
- Chleb chłopski z Rogowa Sobóckiego
- Ciasto z kruszonką z Ziemi Kłodzkiej
- Chleb gogołowicki
- Begle
- Chleb żytni domowy z Pomocnego
- Chleb pszenno-żytni na zakwasie z Pomocnego
- Miodowe pierniczki z Przemkowa
- Pszenno-żytnie pierniki z Oleśnicy
- Kołacz Ormian kuckich
- Bałkańska pita z Lipian
TŁUSZCZE I OLEJE:
- Masło tradycyjne
MIODY:
- Sudecki miód wielokwiatowy
- Sudecki miód gryczany
- Wielokwiatowy miód z Doliny Baryczy
- Miód wrzosowy z Borów Dolnośląskich
- Miód lipowy krupiec z Ziemi Ząbkowickiej
- Ryczyński miód lipowy
DANIA I POTRAWY
- Czarne gołąbki krużewnickie
- Śląskie niebo
- Keselica / kysielnica / kysyłycia
- Pierogi ruskie z Chrząstawy
- Pasztet z królika ze szpinakiem
- Spytkowska gęś nadziewana naleśnikami
- Gandżabur – zupa chorutowa z uszkami
NAPOJE:
- Wino śląskie
- Juha – kompot z suszonych owoców
- Piwo książęce z Lwówka
- Tłoczony sok jabłkowy z Lutyni
- Jabłecznik trzebnicki (cydr)
- Likier karkonoski
Zobacz co oznaczają niektóre z nazw na liście. Kliknij w galerię. Opisy pod zdjęciami pochodzą ze strony Ministerstwa Wsi i Rozwoju Rolnictwa:
echodnia.euNowa fantastyczna atrakcja w Podziemnej Trasie Turystycznej
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?