Co zamiast bułki tartej? Kapitalne pomysły na panierkę

Anna Daniluk
Anna Daniluk
Panierka nie musi być przygotowana z bułki tartej. Zebraliśmy najczęstsze zamienniki.
Panierka nie musi być przygotowana z bułki tartej. Zebraliśmy najczęstsze zamienniki. 123rf.com/razmarinka
Najczęściej wybieranym składnikiem na panierkę jest bułka tarta. Warto zrobić ją własnoręcznie, aby pieczywo się nie zmarnowało. Jednak osoby na diecie bezglutenowej albo dbające o linię mogą sięgać po zdrowsze składniki. Podpowiadamy, co użyć zamiast bułki tartej.

W skrócie

Panierka nadaje chrupkości wielu przekąskom i daniom obiadowym. W kuchni polskiej najczęściej jest to bułka tarta. Czasem mieszana z suszonymi ziołami lub przyprawami. W kuchni azjatyckiej stosowana jest panierka panko. W praktyce jest to bułka pszenna lub chleb rozkruszony na większe kawałki. Najczęściej panko stosowana jest do panierowania mięsa, krewetek, ryb lub kotletów schabowych. Polecamy ją szczególnie osobom chcącym poznać bliżej kuchnię japońską.

Panierka z siemienia lnianego – przepis

Domowa panierka z siemienia lnianego będzie lekkostrawna. Taka panierka sprawdzi się do obtoczenia kotletów, krokietów, a także kawałków warzyw.

Liczba porcji: na 5 kotletów.
Czas przygotowania: 5 minut.
Składniki:

  • 50 g siemienia lnianego,
  • 3 g soli,
  • 3 g świeżo zmielonego czarnego pieprzu,
  • 3 g czosnku granulowanego.

Przygotowanie:

  1. Siemię lniane należy zmielić w młynku lub w małym blenderze.
  2. Pozostałe składniki należy wymieszać z siemieniem lnianym.
  3. Gotową panierkę z siemienia lnianego należy użyć od razu lub przechowywać w czystym słoiku.

Płatki i otręby jako panierka

Znakomitym zamiennikiem bułki tartej do panierki są różnego rodzaju płatki np.:

  • owsiane,
  • kukurydziane,
  • gryczane,
  • lub otręby pszenne

.

Ulubione płatki należy zmielić za pomocą robota kuchennego. Sproszkowane płatki można doprawić solą, pieprzem lub nieaktywnymi płatkami drożdżowymi, które są nośnikiem smaku umami.

Orzechy i pestki ze słonecznika

Zdrowszą wersję panierki można też osiągnąć poprzez użycie rozdrobnionych orzechów. Szczególnie orzechy włoskie i orzechy laskowe wcześniej podprażone nadadzą przekąskom intensywnego smaku. Taka panierka świetnie sprawdzi się do panierowania filetu z kurczaka, kawałków ryby lub pokrojonych warzyw.

Panierka serowa

Pyszną alternatywą dla czystej bułki tartej jest wymieszanie z nią twardego sera. W kuchni włoskiej często sięga się po parmezan. Okruszki chleba łączone są ze startym parmezanem i pieprzem. Taką parmezanową panierkę można przyprawić suszonym tymiankiem, oregano lub bazylią. Mamy nadzieję, że dzięki tym pomysłom rozsmakujecie się w panierkach innych niż ta z tartej bułki.

Kliknij w przycisk, aby zobaczyć pomysły na panierkę

Pij zdrowe koktajle

miejsce #1

Esperanza

ESPERANZA EKM030 NUTRI BOMB

229,12 zł125,39 zł-45%
miejsce #2

Russell Hobbs

Russell Hobbs Mix&Go 25160-56

182,00 zł121,94 zł-33%
Materiały promocyjne partnera

Zobacz inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Mundial 2022. Pierwsza polska restauracja w stolicy Kataru

Materiał oryginalny: Co zamiast bułki tartej? Kapitalne pomysły na panierkę - Strona Kuchni

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na gazetawroclawska.pl Gazeta Wrocławska
Dodaj ogłoszenie