Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Co jeść latem? Dietetyk podpowiada lekkie i zdrowe dania

imo
123RF
Aktualnie stragany aż uginają się od warzyw i owoców. Dietetyk Paulina Jabłonka podpowiada, jakie lekkie i zdrowe dania jeść latem

Po pierwsze - pragnienie. Jak je ugasić, gdy zwykła woda nam nie smakuje?

Kiedy nie mamy ochoty na zwykłą chłodną wodę, to możemy ugasić pragnienie własnoręcznie ugotowanym kompotem z rabarbaru, który po schłodzeniu dosładzamy miodem lub ksylitolem. Możemy też zmiksować wodę z arbuzem. Równie pyszne, i do tego bardziej pożywne będą owoce jagodowe zblendowane z mlekiem lub jogurtem naturalnym.

Lato to również idealny czas na sałatki. Jak je urozmaicać?

Poeksperymentujmy. Warto spróbować połączenia szynki dojrzewającej - na przykład serrano lub prosciutto - z kawałkami melona albo zrobić sałatkę z ugotowanego bobu, jajek na twardo, świeżych pomidorów i bazylii. Nie obawiajmy się nowych połączeń i smaków. Arbuz z fetą i miętą czy rukola z morelą i wędzonym twarogiem to smaczne i zdrowe połączenia. Wielbicielom bardziej tradycyjnych smaków polecam kaszę pęczak z dużą ilością natki pietruszki, pomidorami i czerwoną cebulą.

Czym z kolei zastąpić tradycyjną zupę?

Wakacyjne miesiące to przede wszystkim czas chłodników. Polecam tradycyjne, polskie smaki na bazie jogurtu i zsiadłego mleka z dużą ilością kopru, szczypioru, ogórków i rzodkiewek. Gdy mamy więcej czasu, to do bazy możemy dodać jeszcze podduszoną botwinę, a gdy doskwiera nam większy głód, dołóżmy ugotowane na twardo jajko lub krewetki. Poszukiwaczom mniej oczywistych smaków polecam gazpacho: wystarczy upiec 1 kg pomidorów, 2 papryki, 2 cebule i 2 ząbki czosnku, po upieczeniu zdjąć z warzyw skórki i zmiksować z jednym świeżym ogórkiem, doprawić solą, pieprzem, ulubionymi ziołami oraz 2 łyżkami oliwy z oliwek. Przed podaniem zupę należy włożyć przynajmniej na godzinę do lodówki.

A gdy upał na kilka dni odpuści lub po drodze do domu złapie nas deszcz?

Wtedy warto rozgrzać się ciepłym kremem z brokuła, cukinii czy kalafiora. Podstawą kremu może być na przykład por, cebula, 2 marchewki, 2 pietruszki i seler i do tej bazy dodajemy 1 kilogram „głównego warzywnego składnika”. Całość gotujemy około 20 minut w niewielkiej ilości wody z dodatkiem ulubionych przypraw i na koniec miksujemy blenderem.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Co jeść latem? Dietetyk podpowiada lekkie i zdrowe dania - Echo Dnia Świętokrzyskie

Wróć na gazetawroclawska.pl Gazeta Wrocławska