18+

Treść tylko dla pełnoletnich

Kolejna strona może zawierać treści nieodpowiednie dla osób niepełnoletnich. Jeśli chcesz do niej dotrzeć, wybierz niżej odpowiedni przycisk!

Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Ciasto ze śliwkami - najlepszy przepis. Jak zrobić? Spróbujcie! [PRZEPIS]

Marta Hennig
Ciasto ze śliwkami to letni przysmak
Ciasto ze śliwkami to letni przysmak fot. Chipppy
Ciasto ze śliwkami? To bardzo proste. Wystarczą 4 jajka, trochę mąki i cukru, proszek do pieczenia i cukier waniliowy. No i oczywiście same śliwki... Oto nasz sprawdzony przepis na ciasto ze śliwkami

Lato to idealna pora na ciasto ze śliwkami - w sezonie wakacyjnym na targowiskach i w warzywniakach roi się od śliwek, dlatego. Jest ono niebywale łatwe w przygotowaniu, szybkie i na tyle lekkie, że można się nim raczyć nawet w największe upały. Co więcej, aby upiec ciasto ze śliwkami nie potrzeba wcale wielu składników – jest więc też przyjazne dla naszego portfela.

Ciasto ze śliwkami - składniki
- około 600 -700 gram śliwek
- 4 spore jajka
- 1,5 szklanki mąki
- pół szklanki cukru
- jedna łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki cukru waniliowego

Ciasto ze śliwkami najczęściej piecze się razem z kruszonką. Do jej przygotowania potrzebne nam będzie:
- pół szklanki cukru
- pół kostki roztopionego masła
- szklanka mąki

Ciasto ze śliwkami - przygotowanie
Przed rozpoczęciem, warto przygotować już śliwki węgierki, przekrawając je na pół i usuwając pestki.

Następnie nasze ciasto ze śliwkami zaczynamy od kruszonki: wszystkie składniki (cukier, roztopione masło, mąkę) mieszamy razem bardzo dokładnie, a następnie wstawiamy do lodówki.

Teraz zaczynamy przygotowywać ciasto właściwe: masło ucieramy z jajkami i cukrem bardzo dokładnie. W trakcie dodajmy proszek do pieczenia, a następnie cukier waniliowy, by nasze ciasto ze śliwkami uzyskało specyficzny, słodki aromat. Do ucierania najlepiej sprawdzi się mikser, jednak doświadczone gospodynie powinny poradzić sobie także w tradycyjny sposób. Po chwili dodajemy przesianą mąkę. Mieszamy. Powstała masa musi być gładka i puszysta.

Następnie przelewamy ciasto do wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej tłuszczem formy. Kładziemy śliwki, układając je według upodobań, najczęściej jednak wtyka się je pod skosem i w równych rzędach. Z lodówki wyjmujemy naszą kruszonkę, którą wcześniej przygotowaliśmy i dekorujemy nią nasze ciasto ze śliwkami. Następnie pieczemy 50 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni, kontrolując co jakiś czas sytuację.

Ciasto ze śliwkami znakomicie smakuje zarówno podane do kawy, czy z gałką lodów waniliowych (tak jak to robimy w przypadku jabłecznika).

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gazetawroclawska.pl Gazeta Wrocławska