18+

Treść tylko dla pełnoletnich

Kolejna strona może zawierać treści nieodpowiednie dla osób niepełnoletnich. Jeśli chcesz do niej dotrzeć, wybierz niżej odpowiedni przycisk!

Ciasto ze śliwkami - najlepszy przepis. Jak zrobić? Spróbujcie! [PRZEPIS]

Marta Hennig
Ciasto ze śliwkami to letni przysmak
Ciasto ze śliwkami to letni przysmak fot. Chipppy
Ciasto ze śliwkami? To bardzo proste. Wystarczą 4 jajka, trochę mąki i cukru, proszek do pieczenia i cukier waniliowy. No i oczywiście same śliwki... Oto nasz sprawdzony przepis na ciasto ze śliwkami

Lato to idealna pora na ciasto ze śliwkami - w sezonie wakacyjnym na targowiskach i w warzywniakach roi się od śliwek, dlatego. Jest ono niebywale łatwe w przygotowaniu, szybkie i na tyle lekkie, że można się nim raczyć nawet w największe upały. Co więcej, aby upiec ciasto ze śliwkami nie potrzeba wcale wielu składników – jest więc też przyjazne dla naszego portfela.

Ciasto ze śliwkami - składniki
- około 600 -700 gram śliwek
- 4 spore jajka
- 1,5 szklanki mąki
- pół szklanki cukru
- jedna łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki cukru waniliowego

Ciasto ze śliwkami najczęściej piecze się razem z kruszonką. Do jej przygotowania potrzebne nam będzie:
- pół szklanki cukru
- pół kostki roztopionego masła
- szklanka mąki

Ciasto ze śliwkami - przygotowanie
Przed rozpoczęciem, warto przygotować już śliwki węgierki, przekrawając je na pół i usuwając pestki.

Następnie nasze ciasto ze śliwkami zaczynamy od kruszonki: wszystkie składniki (cukier, roztopione masło, mąkę) mieszamy razem bardzo dokładnie, a następnie wstawiamy do lodówki.

Teraz zaczynamy przygotowywać ciasto właściwe: masło ucieramy z jajkami i cukrem bardzo dokładnie. W trakcie dodajmy proszek do pieczenia, a następnie cukier waniliowy, by nasze ciasto ze śliwkami uzyskało specyficzny, słodki aromat. Do ucierania najlepiej sprawdzi się mikser, jednak doświadczone gospodynie powinny poradzić sobie także w tradycyjny sposób. Po chwili dodajemy przesianą mąkę. Mieszamy. Powstała masa musi być gładka i puszysta.

Następnie przelewamy ciasto do wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej tłuszczem formy. Kładziemy śliwki, układając je według upodobań, najczęściej jednak wtyka się je pod skosem i w równych rzędach. Z lodówki wyjmujemy naszą kruszonkę, którą wcześniej przygotowaliśmy i dekorujemy nią nasze ciasto ze śliwkami. Następnie pieczemy 50 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni, kontrolując co jakiś czas sytuację.

Ciasto ze śliwkami znakomicie smakuje zarówno podane do kawy, czy z gałką lodów waniliowych (tak jak to robimy w przypadku jabłecznika).

Wideo

Komentarze 36

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

K
K

Bez sensu !!! Nie podaliście ile tego masła do ciasta głównego, a każecie w pierwszym punkcie je ucierać. Bzdura!

C
Czwarta z 6 kucharek

Ch#jowe.Nie róbcie.

O
Ona

Czy my czytamy ten sam przepis?Nie ma tam żadnego "czytaj dalej".A ciasto mi nie wyszło.Ratuj!

l
lOLL

Masa na ciasto właściwe ma być rzadkie?Mnie wyszło gęste i się obawiam,że nie wyjdzie..

J
Jol

ciasto właściwe bez mąki?

c
ciapa2008

to ciasto to jedna wielka ciapa. Robiłam ciasto wyszła mi mizeria.

m
mona

Super ciasto. Super przepis

m
mis4427

super ciasto na imieniny!!

g
głupek

bka bla fuuuu

B
Bry

Przepis jest nieskładny, jakkolwiek się to pisze.. W składnikach brakuje masła, o którym jest już mowa w opisie przepisu.. Ponadto nie udało mi się "utrzeć" na gładką masę jaj z masłem.

k
kasia

Zrobione...rewelacja..jedyna zmiana w moim przepisie to 3/4 kostki masla do kruszonki...:-D

G
Gosc

Uuuuu

h
hał hał

dzięki

h
hahaha

miał miał :D

B
Basia

dziękuję za świetny przepis! wczoraj upiekłam ciasto zgodnie z przepisem, i dzisiaj musiałam go odszukać bo ciasteczko zeszło do ostatniego okruszka. Dopiero teraz przeczytałam te komentarze. Dla tych którzy nie wierzą, że przepis na ciasto może być bez masła potwierdzam JEST. Zgodnie z przepisem do kruszonki dajemy pół kostki masła, a odczytujemy skład klikając w "czytaj dalej". Ciasto jest lekkie, aromatyczna. Idealne na blaszkę 30x30cm. Bardzo dziękuję za udany przepis :)

Dodaj ogłoszenie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3