Ciasta na Wielkanoc 2017. Przepisy na wielkanocne ciasta [PRZEPISY, WIELKANOC, CIASTA]

sz
Ciasta na Wielkanoc 2017 – jakie wypieki podać na świąteczny, wielkanocny stół? Podpowiadamy przepisy wielkanocne na ciasta, których nie powinno zabraknąć podczas Świąt Wielkiej Nocy 2017. Są to m.in. mazurki wielkanocne, wielkanocne baby czy serniki. PRZEPISY NA WIELKANOCNE CIASTA. yellowcups
Ciasta na Wielkanoc 2017 – jakie wypieki podać na świąteczny, wielkanocny stół? Podpowiadamy przepisy wielkanocne na ciasta, których nie powinno zabraknąć podczas Świąt Wielkiej Nocy 2017. Są to m.in. mazurki wielkanocne, wielkanocne baby czy serniki. PRZEPISY NA WIELKANOCNE CIASTA.

Wielkanoc 2017 zbliża się wielkimi krokami. Na każdym świątecznym stole nie może zabraknąć wielkanocnych wypieków - mazurków, bab wielkanocnych czy serników. Oto przepisy na ciasta wielkanocny, które będą smacznym uzupełnieniem świątecznego czasu.

PRZEPIS NA MAZURKA WIELKANOCNEGO

Mazurek to niskie ciasto, przyozdobione bakaliami, polewą lub marcepanem. Jego symbolika związana jest bezpośrednio z zakończeniem Wielkiego Postu – tradycyjnie, po 40 dniach ascezy, mazurek stanowił swego rodzaju nagrodę za wytrwałość w wielkopostnych przyrzeczeniach. Mazurek wciąż cieszy się bardzo dużą popularnością na naszych stołach. Głównie dlatego, że znaleźć możemy całą masę sposobów i pomysłów na jego wykonanie.

Mazurek Wielkanocny - Przepis

Składniki:

  • mąka - 250 gramów
  • Kostka do pieczenia Kasia - 125 gramów
  • cukier puder - 5 łyżek
  • cukier waniliowy - 1 łyżeczka
  • jajko - 1 sztuka
  • bakalie - 2 szklanki
  • płatki kukurydziane - 1 łyżka
  • kardamon - 1 szczypta
  • miód - 1 łyżka
  • jajka - 3 sztuki

Sposób przygotowania mazurka:

Na stolnicy siekamy kostkę do pieczenia z mąką, cukrem pudrem, cukrem waniliowym i 1 jajem, zagniatamy ciasto. Owijamy w folię wkładamy do lodówki na 2 godziny.
Bakalie zaparzamy, osuszamy, siekamy. 3 jaja ubijamy mikserem. Dodajemy miód, kardamon, płatki kukurydziane, bakalie, mieszamy. Ciasto rozwałkowujemy na cieniutki placek.
Wykładamy prostokątną formę, nakłuwamy widelcem.
Na ciasto wykładamy masę bakaliową. Dociskamy. Pieczemy około 25-30 minut w temperaturze 170 stopni.

PRZEPIS NA WIELKANOCNĄ BABĘ

Wielkanocna baba piaskowa to obowiązek na święta. Efektowna i apetyczna jest równocześnie bardzo prosta w przygotowaniu. Smakować nam będzie w wielu różnych wersjach: migdałowej, czekoladowej czy kawowej. Na wielkanocnym stole świetnie sprawdzi się też w swojej klasycznej odmianie:

Babka piaskowa - Przepis

Składniki:

  • Kostka do pieczenia Kasia - 1 opakowanie
  • cukier waniliowy - 1 opakowanie
  • aromat migdałowy - 0.5 łyżeczki
  • cukier - 1 szklanka
  • jajko - 4 sztuki
  • mąka pszenna - 0.75 szklanki
  • mąka ziemniaczana - 0.75 szklanki
  • proszek do pieczenia - 2 łyżeczki
  • kakao - 2 łyżki
  • biały lukier - 1 opakowanie

Sposób przygotowania:

Oba rodzaje mąki wymieszaj z proszkiem do pieczenia i przesiej przez sitko. Kostkę do pieczenia zmiksuj z cukrem, cukrem waniliowym i aromatem. Ciągle miksując, dodawaj na przemian mąkę i jajka. Odłóż 1/3 masy i wymieszaj ją z kakao. Formę na babę natłuść i oprósz mąką lub tartą bułką. Jasną masę wlej do formy, a na nią masę z kakao, lekko wymieszaj.
Piecz w temperaturze 180°C przez 50 minut.
Wystudzoną babę oprósz cukrem pudrem lub polukruj (gotowym lukrem lub domowej roboty z cukru pudru i cytryny).

SERNIK WIELKANOCY

Choć każda gospodyni ma na niego swój sprawdzony sposób, istnieje kilka charakterystycznych cech, które świadczą o tym, że sernik udał się doskonale. Lekki, wilgotny i puszysty – po prostu pyszny! Podczas Wielkanocy smakować nam będzie jak nigdy. Wzbogacony o bakalie, owoce lub orzechy, stanowi prawdziwy rarytas wśród wielkanocnych słodkości. Jako bazę do jego przygotowania wykorzystać możemy m.in. kruchy spód, herbatniki lub biszkopt. Do tego odpowiednio przyrządzona masa serowa, polewa czekoladowa lub słodka kruszonka.

Sernik - Przepis

Składniki:

  • Kostka do pieczenia Kasia - 150 gramów
  • cukier - 100 gramów
  • posiekane migdały - 250 gramów
  • mąka - 0.5 szklanek
  • twaróg sernikowy - 1 kilogram
  • cukier puder - 1.5 szklanek
  • jajko - 6 sztuk
  • laska wanilii - 1 sztuka
  • mąka ziemniaczana - 3 łyżki
  • śmietanka 30% - 0.5 szklanek
  • cytryna - 1 sztuka
  • śmietana 18% - 200 mililitrów
  • cukier puder - 2 łyżki
  • sok z cytryny - 1 sztuka
  • biała czekolada - 1 opakowanie

Sposób przygotowania:

Kostkę do pieczenia rozpuść i przestudź. Migdały połącz z mąką, cukrem i roztopioną margaryną. Tortownicę posmaruj i wyłóż jej dno papierem do pieczenia. Następnie zabezpiecz dno i boki folią aluminiową.
Przygotowaną masą wyłóż spód i boki tortownicy o średnicy 26 cm i włóż do lodówki.
Żółtka oddziel od białek i utrzyj z cukrem. Dodaj ser, śmietankę, otartą skórkę i sok z cytryny, i wybrane wnętrze z laski wanilii. Białka ubij na sztywną pianę. Masę połącz z ubitą pianą z białek. Na koniec dodaj mąkę ziemniaczaną i delikatnie wymieszaj.
Masę przełóż do tortownicy. Piecz w kąpieli wodnej, najpierw 40 minut w 180 st.C , a następnie 40 minut w 150°C. Wystudź.
Przygotuj polewę. W rondelku podgrzej sok z cytryny, zdejmij z ognia, włóż białą czekoladę i mieszaj aż czekolada się rozpuści. Dodaj cukier puder i śmietanę, wszystko wymieszaj.
Upieczony sernik wyjmij z piekarnika, polej polewą i odstaw do schłodzenia (najlepiej na całą noc do lodówki).

Dzień Dobry TVN/x-news

KOLEJNE PRZEPISY WIELKANOCNE NA NASTĘPNEJ STRONIE

WIELKANOCNE CIASTO CYTRYNOWE

Jeżeli chcemy przełamać schemat tradycyjnych wypieków wielkanocnych, możemy sięgnąć po przepis na oryginalne ciasto… cytrynowe.

Wielkanocne ciasto cytrynowe - Przepis

Składniki:

  • Kostka do pieczenia Kasia - 225 gramów
  • drobny cukier - 200 gramów
  • mąka pszenna - 225 gramów
  • jajko - 4 sztuki
  • ekstrakt z wanilii - 1 łyżeczka
  • proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
  • biała czekolada - 100 gramów
  • płatki kukurydziane - 65 gramów
  • borówka amerykańska - 100 gramów
  • skórka z cytryny - 1 sztuka
  • wiórki z białej czekolady - 20 gramów
  • jajeczka czekoladowe kolorowe - 1 opakowanie
  • wielkanocne kurczaczki - 1 opakowanie
  • borówka amerykańska - 100 gramów

Sposób przygotowania:

Natłuść formę i oprósz mąką. W dużej misce zmiksuj: kostkę do pieczenia, cukier, jajka, wanilię, mąkę, sok z cytryny, skórkę z cytryny i proszek do pieczenia. Dodaj borówki.
Wlej masę do formy i piecz przez 40-45 minut, aż do momentu w którym obręcz będzie płynnie odklejać się od ciasta. Przełóż ciasto do ostygnięcia.
Umieść ciasto na paterze i polej 100g rozpuszczonej białej czekolady tak, by rozpłynęła się po bokach. Pozwól czekoladzie zastygnąć.
Zmieszaj płatki z 95g rozpuszczonej białej czekolady. Utwórz gniazdo na szczycie tortu. Udekoruj borówkami. Na koniec posyp ciasto wiórkami z białej czekolady i skórką z cytryny.

WIELKANOCNE CIASTO CZEKOLADOWE

Głęboka w smaku, aromatyczna, rozpływająca się w ustach… czekolada! Doskonała na każdą okazję, świetnie sprawdzi się także na wielkanocnym stole - w postaci czekoladowego ciasta. Proste w przygotowaniu, z pewnością podbije serca wszystkich domowników.

Wielkanocne ciasto czekoladowe - przepis

Składniki:

  • Kostka do pieczenia Kasia - 140 gramów
  • drobny cukier do wypieków - 250 gramów
  • jajka - 2 sztuki
  • ekstrakt z wanilii - 1 łyżeczka
  • mąka - 220 gramów
  • kakao - 60 gramów
  • śmietanka - 200 mililitrów
  • proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
  • soda oczyszczona - 0.75 łyżeczki
  • mleczna czekolada - 100 gramów
  • płatki kukurydziane - 65 gramów
  • mleczna czekolada - 95 gramów
  • różne czekoladki z bombonierki - 125 gramów
  • czekoladowe jajeczka
  • wiórki z białej czekolady - 20 gramów

Sposób przygotowania:

Natłuść formę i oprósz mąką. W dużej misce zmiksuj: kostkę do pieczenia, cukier, jajka, wanilię, mąkę, kakao, śmietankę i proszek do pieczenia. Wlej masę do formy i piecz w 160°C przez 40-45 minut do momentu, w którym obręcz będzie płynnie odklejać się od ciasta.
Przełóż ciasto do ostygnięcia.
Umieść ciasto na paterze i polej 100g rozpuszczonej mlecznej czekolady tak, by rozpłynęła się po bokach. Pozwól czekoladzie zastygnąć. Zmieszaj płatki z 95g rozpuszczonej mlecznej czekolady.
Utwórz gniazdo na szczycie tortu. Wypełnij gniazdko czekoladowymi jajeczkami i czekoladkami z bombonierki. Wierzch posyp wiórkami z białej czekolady.

źródło: materiały prasowe yellowcups.pl

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie