Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Chudnij ze smakiem: Zdobądź nagrodę marca

Konrad Gaca
Fot. Agnieszka Kozłowska/gaca centrum
To ostatnia szansa na przyłączenie się do walki o nagrody w ramach marcowej edycji konkursu "Chudnij ze smakiem". Za tydzień zaprezentujemy najlepsze przepisy, których autorzy przez 28 dni będą mogli za darmo korzystać z programu dietetyczno-treningowego Gaca System i zyskają szansę walki o nagrodę główną konkursu.

W tym miesiącu czekamy na zdrowe przepisy dań, które wśród swoich składników mają jajka. Metody ich przyrządzenia mogą być przeróżne; ważne, żeby były zgodne z założeniami Gaca System. Jeden z wielu sposobów przygotowania dania z jajek prezentujemy poniżej. Ten przepis dostaliśmy od Iwonki Pavlović, ambasadorki Gaca System. Znakomita tancerka jest jedną z tysięcy osób, które przekonały się o skuteczności programu. Jak wiele innych osób, Iwonka, zmagając się z nadwagą, sprawdzała na sobie wiele tzw. cudownych diet i jak to zwykle bywa, nawet jeśli dawały one krótkotrwałe efekty, to po pewnym czasie nadwaga wracała ze zdwojoną siłą, a w jej garderobie pojawiało się coraz więcej ubrań w rozmiarach 40 i 42. Wtedy zdecydowała się zaufać programowi.

Regularnie przyjeżdżała do Lublina na konsultacje i treningi. Idealnie stosowała się do zasad programu. Realizując Gaca System, schudła 18 kilogramów i nadal z miesiąca na miesiąc poprawia swoją formę. Obecnie przynajmniej raz w miesiącu przyjeżdża do naszego centrum, aby, jak sama mówi, doładować akumulatory. Właśnie w ten poniedziałek będzie z nami na wykładzie dla osób chcących rozpocząć swoją przygodę z Gaca System. Jeśli więc chcecie poznać Iwonkę nie tylko od strony odchudzania, ale również jako osobę, to zapraszam na 19.30 do Gaca Centrum w Lublinie.

Jednym z setek dań, jakie mogą nam pomóc w utrzymaniu szczupłej sylwetki, mogą być prezentowane obok tymbaliki. Jajka dostarczają naszemu organizmowi: białka, witamin A, D, E, K oraz B2 i B12, a także lecytyny, która wpływa na prawidłowe funkcjonowanie mózgu, układu nerwowego i serca oraz pomaga organizmowi w gospodarce cholesterolem, tudzież luteiny, która korzystnie wpływa na wzrok. Inne składniki dania także powinny nam wyjść na zdrowie. Marchew sprawia, że podnosi się nasza odporność, obniża poziom cholesterolu oraz dzięki obecności beta-karotenu walczy z wolnymi rodnikami. Pietruszka sprawdza się natomiast w łagodzeniu problemów z układem trawienia i układem moczowym, ma także działanie odkażające. Przygotowując tymbaliki, nie zapomnijmy także o dodaniu dwóch ząbków czosnku, naturalnego antybiotyku, nieocenionego w dniach takich jak obecne, gdy pogoda nas nie rozpieszcza i jesteśmy wyjątkowo podatni na różnego rodzaju infekcje.

TYMBALIKI Z JAJEM wg przepisu Iwony Pavlović

Składniki:
1 korpus drobiowy
2 średnie marchewki
2 średnie korzenie pietruszki
4 ziarenka ziela angielskiego
5 ziarenek pieprzu
3 listki laurowe
2 ząbki czosnku
4 gałązki pietruszki naciowej
10 jajek ugotowanych na twardo
8 łyżeczek żelatyny (nie należy używać "żelatyny spożywczej z przyprawami")
1 cytryna do podania

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Wywar: Do garnka wrzucamy korpus i zalewamy go wodą. Stawiamy na średnim ogniu i gotujemy. Podczas gotowania łyżką cedzakową zbieramy pow-stały "szum". Zmniejszamy ogień tak, żeby wywar ledwo się gotował. Po 1,5 godzinie dorzucamy marchew, ko-rzeń pietruszki, ziele angielskie, liść laurowy, pieprz, czosnek i gałązki natki. Gotujemy to dalej na bardzo małym ogniu przez około 2 godzin. Po 2 godzinach zdejmujemy z ognia i przecedzamy, zachowując marchew i pietruszkę. Do osobnego garnka wlewamy 1 litr wywaru, zagotowujemy, zdejmujemy z ognia, dodajemy żelatynę i dokładnie ją rozpuszczamy.

Tymbaliki: Do 20 plastikowych kubeczków wlewamy po 2 łyżki wywaru z żelatyną i odstawiamy do stężenia w chłodne miejsce. Marchewkę i pietruszkę z wywaru kroimy w drobną kostkę. Gdy galareta stężeje, do każdego z kubeczków wkładamy jajko przekrojone na pół, żółtkiem do dołu, trochę marchewki i pietruszki i zalewamy płynnym jeszcze wywarem. Odstawiamy do lodówki na kilka godzin. Po stężeniu wyjmujemy ostrożnie tymbaliki z kubeczków, układamy jajkiem do góry i podajemy z kawałkiem cytryny.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gazetawroclawska.pl Gazeta Wrocławska