Zupy na ciepło latem nie cieszą się zbyt dużą popularnością. Co innego chłodnik! Chłodnik idealnie syci i gasi pragnienie. Jak twierdzą wytrawni kucharze, powinno się ją podawać, gdy na tworze jest minimum 20 stopni. Zobaczcie, jak szybko przygotować pyszny chłodnik, który będzie smakował całej rodzinie!
CHŁODNIK W ŚWIEŻEJ KALAREPIE - PRZEPIS 1
Chłodnik w kalarepie - składniki:
- kalarepa
- mały jogurt
- ogórek zielony
- 2 gotowane jajka
- sok z cytryny
- 1/2 pęczka koperku
- pęczek botwinki
- sól, pieprz
Chłodnik w kalarepie - przygotowanie:
Botwinkę umyć, pokroić i gotować w małej ilości wody z dodatkiem soku cytrynowego przez 10 minut. Zostawić do wystygnięcia. Koperek posiekać. Z kalarepy odciąć górną część, środek wydrążyć i drobno pokroić. Botwinkę wymieszać z jogurtem, posiekaną kalarepą i koperkiem. Ogórek obrać, wyjąć pestki i pokroić w kosteczkę. Dodać posiekane jajka na twardo. Całość wymieszać i doprawić do smaku solą, pieprzem i odrobiną soku z cytryny. Podawać w miseczkach z wydrążonej kalarepy.
CHŁODNIK KRÓLEWSKI - PRZEPIS 2
Chłodnik królewski - składniki (na 4 osoby):
- szklanka zsiadłego mleka
- szklanka śmietany
- szklanka rosołu z cielęciny (odtłuszczonego)
- 2 szklanki kwasu buraczanego
- pęczek botwinki z buraczkami
- duży świeży ogórek
- 3/4 szklanki pokrojonej w kostkę gotowanej cielęciny
- 4 jajka
- koperek
- sok z 1/2 cytryny
- szczypiorek
- sól, pieprz, cukier
Chłodnik królewski - przygotowanie:
Botwinkę umyć, posiekać. Buraczki oskrobać, opłukać i drobno posiekać lub, jeśli są większe, zetrzeć na tarce do jarzyn. Botwinkę i buraczki ugotować w 1 i 1/2 szklanki wody. Ostudzić, wlać kwas buraczany (można go zrobić zalewając buraki wodą i dokładając skórkę chleba razowego), zimny rosół, mleko, śmietanę. Ogórki obrać, pokroić w drobną kostkę. Zieleninę drobno posiekać. Ogórki, mięso, zieleninę wrzucić do chłodnika, przyprawić sokiem z cytryny, cukrem, solą i pieprzem. Wymieszać. Jajka ugotować na twardo, ostudzić, obrać i pokroić w ćwiartki, dodać do chłodnika. Umieścić w lodówce na co najmniej jedną godzinę. Podawać z ziemniakami posypanymi koperkiem i polanymi stopionym masłem.
ZOBACZ NA NASTĘPNYCH STRONACH PRZEPIS NA
- CHŁODNIK LITEWSKI
- CHŁODNIK Z CZERWONEJ PAPRYKI Z SUSZONYMI POMIDORAMI, BAZYLIĄ I TARTYM PARMEZANEM
- CHŁODNIK - PROSTE PRZEPISY INTERNAUTÓW
CHŁODNIK LITEWSKI - PRZEPIS 3
Chłodnik litewski - składniki:
Chłodnik litewski to zupa podawana na zimno, zrobiona na bazie botwiny i zsiadłego mleka bądź kwaśnej śmietany (obecnie dodaje się także maślankę, kefir lub jogurt). Dodatki są już sprawą indywidualną. W chłodniku litewski może się więc znaleźć ogórek, koperek, szyjki rakowe czy ugotowane na twardo jajka. Zdarza się też mieszanie tego z zakwasem na barszcz biały.
Raczej nie dodaje się wywarów mięsnych ani rybnych.
Chłodnik litewski - składniki (na 5 osób):
- 100 g buraczków gotowanych
- 75 g szynki konserwowej
- 100 g ogórka zielonego
- 50 g rzodkiewek
- 2 jajka gotowane
- 800 ml jogurtu naturalnego
- 75 ml śmietany
- koperek
- 15 g musztardy
- sól i pieprz
Chłodnik litewski -przygotowanie:
Śmietanę połączyć z jogurtem. Dodać pokrojone w cienkie paseczki buraczki, szynkę, ogórek i rzodkiewki. Przyprawić musztardą, solą i pieprzem. Schłodzić. Chłodnik podawać przybrany ćwiartkami jajka i posypany koperkiem. Można też dodać szyjki rakowe.
ZOBACZ DALEJ:
- CHŁODNIK Z CZERWONEJ PAPRYKI Z SUSZONYMI POMIDORAMI, BAZYLIĄ I TARTYM PARMEZANEM
- CHŁODNIK - PROSTE PRZEPISY INTERNAUTÓW
CZERWONEJ PAPRYKI Z SUSZONYMI POMIDORAMI, BAZYLIĄ I TARTYM PARMEZANEM
Chłodnik z czerwonej papryki z suszonymi pomidorami, bazylią i tartym parmezanem - składniki (dla 4 osób):
- 4 świeże czerwone papryki
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 400 ml jogurtu naturalnego
- 100 ml śmietany kremówki 36%
- 2 łyżki pokrojonych w paseczki suszonych pomidorów
- 2 łyżki świeżo tartych płatków parmezanu
- 8 listków świeżej bazylii
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka soku z cytryny
- Sól czosnkowa, papryka słodka, chili, tymianek, bazylia do smaku
Chłodnik z czerwonej papryki z suszonymi pomidorami, bazylią i tartym parmezanem - sposób przygotowania
Umytą i osuszoną paprykę natrzeć oliwą z oliwek, piec ok. 20 minut w temperaturze 200 st. C, a następnie zawinąć w folię i odstawić na 20 minut. Po wystudzeniu paprykę pokroić wzdłuż, oczyścić, obrać ze skóry i pokroić w paseczki. W garnku rozgrzać oliwę, dodać paprykę, pokrojony czosnek, tymianek, bazylię oraz słodką paprykę i dusić przez około 10 minut. Całość ostudzić, dodać jogurt i sok z cytryny, a następnie dokładnie zmiksować. Tak przygotowany chłodnik doprawić do smaku i schłodzić w lodówce. Podawać z suszonymi pomidorami, parmezanem i listkami świeżej bazylii.
ZOBACZ NA NASTĘPNEJ STRONIE: CHŁODNIK - PROSTE PRZEPISY INTERNAUTÓW - FILMY
CHŁODNIK LITEWSKI z szavką
Chłodnik z ogórkiem i rzodkiewką
Chłodnik ogórkowy według TalerzPokus.tv
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?