Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Chłodnik królewski, litewski, w kalarepie. Pomysły na chłodnik(JAK ZROBIĆ,PROSTY PRZEPIS, SKŁADNIKI)

Redakcja
Chłodnik litewski - pomysły na chłodnik - JAK ZROBIĆ CHŁODNIK - PROSTY PRZEPIS NA CHŁODNIK - CHŁODNIK SKŁADNIKI
Chłodnik litewski - pomysły na chłodnik - JAK ZROBIĆ CHŁODNIK - PROSTY PRZEPIS NA CHŁODNIK - CHŁODNIK SKŁADNIKI Paweł Miecznik
Ciepło, cieplej, gorącooo! Termometry wskazują coraz wyższe temperatury! Czas na chłodnik! Podpowiadamy, jak zrobić pyszny chłodnik. Zobaczcie przepisy na chłodnik królewski i litewski, chłodnik w kalarepie. Sprawdźcie, jak zrobić chłodnik z papryki i pomidorów. Oto proste przepisy na chłodnik! Jak zrobić chłodnik, przepis na chłodnik, składniki, przygotowanie, filmy!

Zupy na ciepło latem nie cieszą się zbyt dużą popularnością. Co innego chłodnik! Chłodnik idealnie syci i gasi pragnienie. Jak twierdzą wytrawni kucharze, powinno się ją podawać, gdy na tworze jest minimum 20 stopni. Zobaczcie, jak szybko przygotować pyszny chłodnik, który będzie smakował całej rodzinie!

CHŁODNIK W ŚWIEŻEJ KALAREPIE - PRZEPIS 1
Chłodnik w kalarepie - składniki:

  • kalarepa
  • mały jogurt
  • ogórek zielony
  • 2 gotowane jajka
  • sok z cytryny
  • 1/2 pęczka koperku
  • pęczek botwinki
  • sól, pieprz

Chłodnik w kalarepie - przygotowanie:
Botwinkę umyć, pokroić i gotować w małej ilości wody z dodatkiem soku cytrynowego przez 10 minut. Zostawić do wystygnięcia. Koperek posiekać. Z kalarepy odciąć górną część, środek wydrążyć i drobno pokroić. Botwinkę wymieszać z jogurtem, posiekaną kalarepą i koperkiem. Ogórek obrać, wyjąć pestki i pokroić w kosteczkę. Dodać posiekane jajka na twardo. Całość wymieszać i doprawić do smaku solą, pieprzem i odrobiną soku z cytryny. Podawać w miseczkach z wydrążonej kalarepy.

CHŁODNIK KRÓLEWSKI - PRZEPIS 2
Chłodnik królewski - składniki (na 4 osoby):

  • szklanka zsiadłego mleka
  • szklanka śmietany
  • szklanka rosołu z cielęciny (odtłuszczonego)
  • 2 szklanki kwasu buraczanego
  • pęczek botwinki z buraczkami
  • duży świeży ogórek
  • 3/4 szklanki pokrojonej w kostkę gotowanej cielęciny
  • 4 jajka
  • koperek
  • sok z 1/2 cytryny
  • szczypiorek
  • sól, pieprz, cukier

Chłodnik królewski - przygotowanie:
Botwinkę umyć, posiekać. Buraczki oskrobać, opłukać i drobno posiekać lub, jeśli są większe, zetrzeć na tarce do jarzyn. Botwinkę i buraczki ugotować w 1 i 1/2 szklanki wody. Ostudzić, wlać kwas buraczany (można go zrobić zalewając buraki wodą i dokładając skórkę chleba razowego), zimny rosół, mleko, śmietanę. Ogórki obrać, pokroić w drobną kostkę. Zieleninę drobno posiekać. Ogórki, mięso, zieleninę wrzucić do chłodnika, przyprawić sokiem z cytryny, cukrem, solą i pieprzem. Wymieszać. Jajka ugotować na twardo, ostudzić, obrać i pokroić w ćwiartki, dodać do chłodnika. Umieścić w lodówce na co najmniej jedną godzinę. Podawać z ziemniakami posypanymi koperkiem i polanymi stopionym masłem.

ZOBACZ NA NASTĘPNYCH STRONACH PRZEPIS NA
- CHŁODNIK LITEWSKI
- CHŁODNIK Z CZERWONEJ PAPRYKI Z SUSZONYMI POMIDORAMI, BAZYLIĄ I TARTYM PARMEZANEM
- CHŁODNIK - PROSTE PRZEPISY INTERNAUTÓW

CHŁODNIK LITEWSKI - PRZEPIS 3
Chłodnik litewski - składniki:
Chłodnik litewski to zupa podawana na zimno, zrobiona na bazie botwiny i zsiadłego mleka bądź kwaśnej śmietany (obecnie dodaje się także maślankę, kefir lub jogurt). Dodatki są już sprawą indywidualną. W chłodniku litewski może się więc znaleźć ogórek, koperek, szyjki rakowe czy ugotowane na twardo jajka. Zdarza się też mieszanie tego z zakwasem na barszcz biały.
Raczej nie dodaje się wywarów mięsnych ani rybnych.

Chłodnik litewski - składniki (na 5 osób):

  • 100 g buraczków gotowanych
  • 75 g szynki konserwowej
  • 100 g ogórka zielonego
  • 50 g rzodkiewek
  • 2 jajka gotowane
  • 800 ml jogurtu naturalnego
  • 75 ml śmietany
  • koperek
  • 15 g musztardy
  • sól i pieprz

Chłodnik litewski -przygotowanie:
Śmietanę połączyć z jogurtem. Dodać pokrojone w cienkie paseczki buraczki, szynkę, ogórek i rzodkiewki. Przyprawić musztardą, solą i pieprzem. Schłodzić. Chłodnik podawać przybrany ćwiartkami jajka i posypany koperkiem. Można też dodać szyjki rakowe.

ZOBACZ DALEJ:
- CHŁODNIK Z CZERWONEJ PAPRYKI Z SUSZONYMI POMIDORAMI, BAZYLIĄ I TARTYM PARMEZANEM
- CHŁODNIK - PROSTE PRZEPISY INTERNAUTÓW

CZERWONEJ PAPRYKI Z SUSZONYMI POMIDORAMI, BAZYLIĄ I TARTYM PARMEZANEM
Chłodnik z czerwonej papryki z suszonymi pomidorami, bazylią i tartym parmezanem - składniki (dla 4 osób):

  • 4 świeże czerwone papryki
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 400 ml jogurtu naturalnego
  • 100 ml śmietany kremówki 36%
  • 2 łyżki pokrojonych w paseczki suszonych pomidorów
  • 2 łyżki świeżo tartych płatków parmezanu
  • 8 listków świeżej bazylii
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • Sól czosnkowa, papryka słodka, chili, tymianek, bazylia do smaku

Chłodnik z czerwonej papryki z suszonymi pomidorami, bazylią i tartym parmezanem - sposób przygotowania
Umytą i osuszoną paprykę natrzeć oliwą z oliwek, piec ok. 20 minut w temperaturze 200 st. C, a następnie zawinąć w folię i odstawić na 20 minut. Po wystudzeniu paprykę pokroić wzdłuż, oczyścić, obrać ze skóry i pokroić w paseczki. W garnku rozgrzać oliwę, dodać paprykę, pokrojony czosnek, tymianek, bazylię oraz słodką paprykę i dusić przez około 10 minut. Całość ostudzić, dodać jogurt i sok z cytryny, a następnie dokładnie zmiksować. Tak przygotowany chłodnik doprawić do smaku i schłodzić w lodówce. Podawać z suszonymi pomidorami, parmezanem i listkami świeżej bazylii.

ZOBACZ NA NASTĘPNEJ STRONIE: CHŁODNIK - PROSTE PRZEPISY INTERNAUTÓW - FILMY

CHŁODNIK LITEWSKI z szavką

Chłodnik z ogórkiem i rzodkiewką

Chłodnik ogórkowy według TalerzPokus.tv

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wideo
Wróć na gazetawroclawska.pl Gazeta Wrocławska