Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Chleb pszenno-żytni prosto od gospodyni [PRZEPIS]

Redakcja
Sprawdźcie przepis na chleb pszenno-żytni
Sprawdźcie przepis na chleb pszenno-żytni materiały prasowe
Przepis na chleb żytnio-pszenny poleca Elżbieta Deik z Koła Gospodyń Wiejskich w Paczewie. Składniki: 3 kg mąki żytniej, 3 kg mąki pszennej, 4 l mleka, 10 dag drożdży, 2 łyżki soli. Mleko podgrzewamy, dodajemy drożdże i sól, czekamy, aż drożdże wyrosną. Wsypujemy 3 kg mąki żytniej i 1 kg pszennej.

Składniki mieszamy i odstawiamy przynajmniej na 8 godz., a najlepiej na całą noc. Po upływie tego czasu zagniatamy ciasto, dodajemy pozostałe 2 kg mąki psze-nnej. Masę wykładamy do wysmarowanych tłuszczem blach i odstawiamy do wyrośnięcia. Pieczemy w temp. 175 st. C przez  około godzinę. 

Przepis pochodzi  z książki „Tak smakuje Pomorze” z biblioteki „Dziennika Bałtyckiego”.

 

Sprawdź też:

Kotlet schabowy inaczej - z porem i tartym serem [PRZEPIS]

Produkt Regionalny. Szandar - pyszna babka ziemniaczana [PRZEPIS]

Produkt regionalny. Chłodnik Joli. Idealny na ciepłe dni [PRZEPIS]

Monika Jankowska

[email protected]

 

 

 

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Chleb pszenno-żytni prosto od gospodyni [PRZEPIS] - Dziennik Bałtycki

Wróć na gazetawroclawska.pl Gazeta Wrocławska