Bio i eko w modzie, ale czy zdrowe?

Małgorzata Moczulska
Do Świdnicy przyjechała też Agata Szwed z firmy Dom Pachnący Chlebem k. Kamiennej Góry
Do Świdnicy przyjechała też Agata Szwed z firmy Dom Pachnący Chlebem k. Kamiennej Góry Dariusz Gdesz
Mleko prosto od krowy, kurka tylko z podwórka, a marchewka ze wsi. Ekologiczna żywność poszukiwana w miastach

Zainteresowanie zdrową żywnością wzrasta z roku na rok. Rośnie również liczba sklepów, gdzie takie produkty można znaleźć. Dziś nawet w sklepach spożywczych są specjalne stanowiska ze zdrową żywnością. Klientów nie odstraszają nawet wysokie ceny. Wychodzimy z założenia, że ekologiczne jedzenie to zdrowie, a na zdrowiu oszczędzamy na końcu.

- Ludzie mają świadomość, że zdrowe żywienie może ustrzec ich przed wieloma chorobami, alergią i otyłością - mówi Ewa Wachowicz, była Miss Polonia, dziś prowadząca programy kulinarne.

Dietetycy przypominają, że zawsze warto sprawdzić, co jemy. - Dobrze, że ludzie zwracają na to uwagę, bo w sklepach dziś jest mnóstwo rzeczy, których nie powinniśmy w ogóle jeść - dodaje Edward Kowal, specjalista od żywienia.

I wymienia: kurczaki z dużych ferm, szynka za 10 zł/kg, w której niewiele mięsa, za to mnóstwo chemii, czy warzywa dojrzewające na nawozach i opryskach.

Potwierdzają to zwłaszcza toksykolodzy. W takich produktach bywa mnóstwo pestycydów, które spożywane przez lata nawet w małych ilościach są na dłuższą metę bardzo groźne.

Powodują m.in. zakłócenia rozwoju, obniżenie odporności, a nawet zmiany nowotworowe. Dlatego warto kupować produkty ekologiczne. Jak je znaleźć w sklepie w gąszczu innych produktów? Oznakowane są nazwami BIO lub EKO. Na opakowaniu pojawia się też logo unijne, na etykiecie towaru nazwa i numer identyfikacyjny, np. Agro czy Bio Test.

Warto też zastanowić się, co jemy. Anna Sulima z Ząbkowic Śląskich interesuje się ekologiczną żywnością. Mąż przez lata gustował w tłustym jedzeniu i dziś ma problemy z wysokim cholesterolem. Kobieta twierdzi, że wcale nie trzeba wydawać majątku, by jeść zdrowiej.

- Warzywa mam na działce, mleko kupuję to najtańsze w woreczkach, bo UHT nie zawiera wartościowych składników. Po jajka jeżdżę na wieś. A z mięsem bardzo uważam, zwłaszcza z drobiem - mówi Sulima.

Nie ma zdrowej żywności
Z Lucyną Pachocką, dietetykiem z Instytutu Żywności i Żywienia w Warszawie, rozmawia Małgorzata Moczulska

Czy coś takiego jak zdrowa żywność istnieje?
Nie. Takiego pojęcia nie powinniśmy w ogóle używać. Jeśli już chcemy ją jakoś nazwać, to raczej powinniśmy mówić o żywności lepszej i gorszej jakości albo żywności ekologicznej i tej przetwarzanej przemysłowo. Od kilku lat istnieje u nas moda na tzw. zdrową żywność i zdrowy tryb życia, ale - jak to w modzie - więcej w tym haseł niż prawdziwych działań.

Dlaczego powinniśmy sięgać po ekologiczną żywność?
Bo nie zawiera ona toksyn, a ich duża ilość w organizmie wpływa np. na to, że mamy dziś w kraju tak wielu alergików i ludzi z niewielką odpornością. Proszę sobie wyobrazić banalną sytuację: jemy kurczaka kupionego w sklepie. Nie chcę się nawet zastanawiać, czym był karmiony, ale jak wytłumaczyć, że kurczęta na fermach w 6 tygodni rosną do rozmiarów dużego ptaka, kiedy w warunkach naturalnych potrzeba na to aż 6 miesięcy. Nie ulega wątpliwości, że mięso, mleko i jajka zwierząt hodowanych w ekologicznych gospodarstwach są zdrowsze. Do ich pasz nie dodaje się antybiotyków, hormonów i sterydów.

Możemy ludzi zachęcać, ale żywność ekologiczna jest dużo droższa.
Zgadza się. I dlatego, jeśli kogoś nie stać na kupowanie szynki za 35 zł/kg, czy marchewki z certyfikatami jakości, to może lepiej niech kupi mięso i sam je upiecze. Wtedy będzie przynajmniej wiedział, co podaje na talerzu. Choć cena jest często pułapką. Zdarza się, że producenci specjalnie ją windują w górę, by klient myślał, że jeśli coś jest tak drogie, to na pewno jest zdrowe. Dodajmy, że większość produktów żywnościowych zawiera więcej szkodliwych substancji, niż informują o tym wytwórcy. Dlatego podczas zakupów powinniśmy się zachować rozwagę.

Flesz: Wegańskie ubrania. Made in Poland

Wideo

Materiał oryginalny: Bio i eko w modzie, ale czy zdrowe? - Polska Times

Rozpowszechnianie niniejszego artykułu możliwe jest tylko i wyłącznie zgodnie z postanowieniami „Regulaminu korzystania z artykułów prasowych”i po wcześniejszym uiszczeniu należności, zgodnie z cennikiem.

Komentarze 4

Ta strona jest chroniona przez reCAPTCHA i obowiązują na niej polityka prywatności oraz warunki korzystania z usługi firmy Google. Dodając komentarz, akceptujesz regulamin oraz Politykę Prywatności.

Podaj powód zgłoszenia

J
JoAsia

Moim zdaniem to dobra moda, oczywiście jak się nie popadnie w jakiś eko fanatyzm. Trzeba wiedzieć gdzie kupować. Ja mam kilka zaufanych punktów i lokalnych bazarów u siebie. Ale też coraz więcej jest sklepów internetowych ze zdrową żywnością i też się do nich przekonałam bo bardzo wygodnie można zrobić zakupy jest bardzo duży wybór produktów. Ja np. kupuję w sklepie Tobio. Trafiłam tam przez ich bloga gdzie czytałam różne ciekawostki na temat diety, różnych produktów itp. Robię tam zakupy np jak są jakieś promocje po świętach, na nowy rok itp. Wychodzi względnie tanio. :) Trzeba po prostu wiedzieć co i jak. Nie trzeba wcale przepłacać :)

b
booo

Mleko podczas pasteryzacji nie traci wapnia. Jedynie witaminy i to też nie aż tak strasznie dużo. Ok 30% dla mleka UHT.

w
wladek

Tanie złe .. drogie tez złe bo oszukują. Przecież nie każdy ma dostęp do produktów z wioski lub własnych.
Moje zdanie jest taki, że to ludzie z Sanepidu są odpowiedzialni za to co jemy, bo dopuszczają g..o do obrotu! Zamiast przeprowadzać częste "naloty" na firmy i sklepy, to odbywa sie to sporadycznie. A co najgorsze firmy zawsze wiedzą wcześniej, że będzie kontrola z Sanepidu ( podobnie bywa z PIP ). Poza tym powinno śię wycofywać kolejne środki chemiczne, spulchniacze etc., stosowane do produkcji np wędlin, pieczywa i innych produktów.

Za mojego dzieciństwa ... a nie bylo to dawno, to chleb o stokroć lepiej smakował. Teraz to nawet ryby "nie biorą" na chleb ;/

E
Ewa

Na zdjęciu są panie z Koła Gospodyń Wiejskich z Bojanic!

Dodaj ogłoszenie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3