18+

Treść tylko dla pełnoletnich

Kolejna strona może zawierać treści nieodpowiednie dla osób niepełnoletnich. Jeśli chcesz do niej dotrzeć, wybierz niżej odpowiedni przycisk!

Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Będą restauracje dla cukrzyków

Eliza Głowicka
Słodycze  dla diabetyków nie mają cukru, więc są zdrowsze
Słodycze dla diabetyków nie mają cukru, więc są zdrowsze Mikołaj Nowacki
We Wrocławiu pomogą zjeść obiad bez strachu. Nowe menu dla cukrzyków opracuje dietetyk.

Wrocławianie i turyści chorzy na cukrzycę będą wreszcie mogli bez obaw zjeść posiłek w barze lub restauracji. Z inicjatywy magistratu i samych chorych, potrawy dla cukrzyków będzie wkrótce serwować bar przy ul. Dobrzyńskiej 21/23. Nad pomysłem zastanawia się też restauracja Paśnik z ul. Wita Stwosza.
- W tym tygodniu spotykamy się, by omówić szczegóły. Mam nadzieję, że się zgodzą - mówi Anna Boduszek z wrocławskiego magistratu.

Pomysł narodził się w listopadzie ubiegłego roku na spotkaniu stowarzyszenia chorych na cukrzycę z prezydentem Rafałem Dutkiewiczem.
- Goście skarżyli się, że żaden z wrocławskich barów nie oferuje dla nich posiłków - wspomina dr Danuta Wrona, koordynator miejskiego programu profilaktyki cukrzycy. I dodaje, że prezydent obiecał pomoc.
Na specjalnym menu skorzystaliby też turyści chorujący na cukrzycę.
- Często są rozczarowani, że w takim mieście jak nasze nie ma takiego lokalu - podkreśla Boduszek.

Szacuje się, że na cukrzycę choruje co piąty wrocławianin.
- A połowa z nich nawet o tym nie wie - podkreśla dietetyczka Agnieszka Wardzała, która prowadzi porady m.in. właśnie dla diabetyków.
Magistrat liczy, że dwa lokale serwujące posiłki dla cukrzyków to dopiero początek. Z restauracjami i barami, które będą chciały wprowadzić nowe menu, współpracować będzie dietetyk opłacany przez miasto.

- Byłby to chyba pierwszy tego typu przypadek w kraju i chwała właścicielom lokali, którzy się na to zgodzą - cieszy się Maciej Sokołowski, dyrektor przychodni przy ul. Dobrzyńskiej, gdzie działa największa w regionie poradnia dla diabetyków, rocznie udzielająca 11 tys. porad.

Na razie diabetycy we Wrocławiu mogą bezpiecznie jeść wyroby cukiernicze z koktajlbaru Witaminka. Lokal, jako pierwszy w mieście, wprowadził ciasta i ciastka dla cukrzyków. Przez jakiś czas robiono też dla cukrzyków lody. Ale woleli zwykłe.

Zdrowe menu
Bitka wołowa w sosie grzybowym (porcja 100 g plus sos grzybowy 100 g),
kasza gryczana 90 g, surówka z ogórka kiszonego i cebuli 150 g, surówka z marchwi 150 g.
Wartość energetyczna
350 kcal, 3 WW, 2 WBT.

Sałatka z brokułów i sera feta 200 g. Wartość energetyczna 40 kcal, 0,5 WW, 1 WBT.

Przy ustalaniu diety dla cukrzyka ważne są tzw. wymienniki węglowodanowe - WW i białkowo-tłuszczowy - WBT. Jeden WW to ok. 40 kcal. WBT to porcja produktu białkowego lub tłuszczu, która stanowi 100 kcal. Dawka insuliny na 1 WW i 1 WBT ustalana jest indywidualnie dla każdego chorego.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gazetawroclawska.pl Gazeta Wrocławska