Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

BARSZCZ PRZEPISY NA WIGILIĘ I ŚWIĘTA. Jak zrobić najlepszy barszcz na święta?

KCZ
10.12.2011 poznan stol wigilijny potrawy wigilijne restauracja mlynskie kolo kolacja wigilia fot. grzegorz dembinski / polskapresse glos wielkopolski
10.12.2011 poznan stol wigilijny potrawy wigilijne restauracja mlynskie kolo kolacja wigilia fot. grzegorz dembinski / polskapresse glos wielkopolski Grzegorz Dembinski/Polskapresse
Sprawdź, jak zrobić domowy barszcz na wigilię i święta. Przygotowaliśmy dla Was zestawienie rozmaitych przepisów na wigilijny barszcz. Zobaczcie, jak przygotować najlepszy domowy barszcz. Sprawdźcie listę przepisów na barszcz czerwony.

Zobacz też: Potrawy wigilijne. 12 potraw na wigilię (LISTA DAŃ, PRZEPISY)

Wigilia i święta Bożego Narodzenie bez czerwonego barszczu? To chyba niemożliwe. Jak jednak przygotować wigilijny barszcz tak, żeby żaden z gości przy wigilijnym stole nie miał zastrzeżeń? Przed paniami domu ogromne wyzwanie, a my postaramy się Wam pomóc. Poniżej znajdziecie zbiór przepisów na tradycyjny barszcz czerwony. W zestawieniu przepisów na barszcz czerwony znajdziecie nawet przepis na barszcz z jabłkiem i żurawiną. Pamiętajcie, że barszcz warto podawać z pasztecikami lub bułeczkami grzybowymi. Albo oczywiście z uszkami.

Nie zapomnijcie też o odpowiednim udekorowaniu stołu wigilijnego (**czytaj również:

Symbole świąt Bożego Narodzenia. Tradycje i zwyczaje, które każdy powinien znać

**).

Przepis na barszcz czerwony

Składniki. Co potrzebujemy?

4 litry wody
1 litra zakwasu z buraków na barszcz
2 kg buraków
6 dużych kapeluszy suszonych borowików
5-7 marchewek
3 pietruszki
1 mały seler
por
3 cebule (raczej średnie niż duże)
3 czubate łyżki cukru lub miodu
4-5 ząbków czosnku
sól
czarny pieprz
4 listki laurowe
kilka kulek ziela angielskiego
opcjonalnie: sok z cytryny
mleko kokosowe (zdrowsza opcja zamiast śmietany)

Sposób przygotowania

Marchew, pietruszkę i seler obrać i pokroić. Cebulę podsmażyć na patelni. Buraki umyć i pokroić w cienkie plasterki. Wszystkie warzywa włożyć do garnka, dodać buraki, cebule, ziele, listek i grzyby. Dodać przyprawy i gotować przez godzinę. Po tym czasie wyjąc warzywa, do barszczu dolać zakwas, dodać rozgniecione ząbki czosnku, cukier. Skosztować i w razie potrzeby jeszcze doprawić. Barszcz można zabielić mlekiem kokosowym. Podawać z pasztecikami.

Przepis na barszcz

Składniki. Co potrzebujemy?

1 kg buraków
1 marchewka
1 pietruszka
1/4 selera
4 ząbki czosnku
1 cebula
sok z 1/2 cytryny
łyżeczka majeranku
niewielka garść suszonych grzybów
łyżeczka soli
2 litry wody

Sposób przygotowania

Wypłukać grzyby, zalać je szklanką wody i odstawić na kilka godzin. Włożyć grzyby do garnka i gotować przez ok. godzinę w tej samej wodzie. Buraki umyć, obrać ze skórki i pokroić na cienkie plasterki. Dodać pokrojoną marchewkę, pietruszkę, pokroić na ćwiartki cebule, selery i ząbki czosnku.

Wszystko zalać wodą, dodać łyżeczkę soli i gotować na wolnym ogniu przez 30 minut. Do ugotowanego barszczu dodać sok z cytryny. Ostudzić i wstawić do lodówki na kolejny dzień.

Wyłowić z barszczu warzywa, podgrzać i dodać do niego wywar z grzybów, przyprawić do smaku.

Przepis na barszcz według Julity Bator

Składniki i przygotowanie kwasu buraczanego

2,5 kg czerwonych buraków
4–5 obranych ząbków czosnku
1 łyżka soli kamiennej
lub morskiej (bez żelazocyjanku potasu)
przefiltrowana woda
1 kromka razowego chleba

Do 4-litrowego słoika włożyć umyte i pokrojone w kostkę buraki, czosnek i kromkę chleba. Zalać do pełna wodą z rozpuszczoną w niej solą. Po upływie 4–5 dni zdjąć „kożuch” i przecedzić płyn przez gazę.

Następnie przelać kwas do szklanych butelek lub słoików i pasteryzować przez 20 min. Kwas możemy przechowywać w lodówce bez pasteryzacji przez kilka tygodni.

Składniki. Co potrzebujemy?

10 dag suszonych grzybów
5–6 buraków średniej wielkości
1 marchewka
1 pietruszka
kilka ziaren ziela angielskiego
liść laurowy
majeranek
kminek
sól kamienna lub morska (bez żelazocyjanku potasu)
pieprz
ok. ½ l kwasu buraczanego (lub mniej, jeśli jest bardzo kwaśny)
1 obrany ząbek czosnku

Sposób przygotowania

Grzyby i warzywa umyć. Warzywa obrać.W garnku umieścić warzywa i grzyby i wlać 1 ½ l wody. Dodać ziele angielskie, liść laurowy, majeranek i kminek i gotować, dopóki warzywa nie będą miękkie. Barszcz przecedzić, doprawić do smaku solą i pieprzem.

Dodać kwas i przeciśnięty przez praskę czosnek. Wariant świąteczny – do wigilijnego barszczu dodać wywar z wędzonego boczku.

Przepis na barszcz czerwony według Julity Bator pochodzi z książki "Święta bez chemii. Zdrowe przepisy na tradycyjne potrawy na Boże Narodzenie i inne święta". Książka ukazała się 4 listopada nakładem wydawnictwa Znak.

Przepis na barszcz wigilijny

Składniki. Co potrzebujemy?

6-7 suszonych grzybów
8 buraków
4 l wody
2 cebule, przekrojone na pół
2 ząbki czosnku, grubo pokrojone
pieprz i sól do smaku
cukier do smaku
10 ziarenek ziela angielskiego
4 liście laurowe
kwasek cytrynowy (lub sok z 1 cytryny) do smaku
5 łyżek oleju
pęczek zielonej pietruszki

Sposób przygotowania

Suszone grzyby należy moczyć 30 minut w zimnej wodzie. Buraki umyć i gotować około 30 minut - do momentu, aż będą miękkie. Gdy buraki już ostygną, trzeba je obrać, a następnie pokroić w paski i wrzucić do garnka z wodą. Dodać przekrojone na pół cebule, czosnek, odsączone grzybki i przyprawy, a także kwasek i olej. Na koniec doprawić do smaku. Pietruszka do dekoracji.

Domowy barszcz będzie Wam smakował znacznie lepiej niż taki z kartonu, kupiony w supermarkecie. Jednak dla tych, którzy nie mają czasu na wielogodzinne stanie w kuchni, zebraliśmy prostsze przepisy.

Przepis na barszcz czerwony czysty

Składniki. Co potrzebujemy?

liść laurowy
6 ziaren angielskiego ziela
6 ziaren czarnego pieprzu
6 goździków
kostka grzybowa
2 l gotowego barszczu w kartonie
szklanka pitnego soku z czarnej porzeczki lub wiśni
ząbek czosnku

Sposób przygotowania

Przyprawy zalać szklanką wody, doprowadzić do wrzenia i wtedy dorzucić kostkę grzybową. Gotować chwilę, nie za długo. Dolać barszcz i sok, podgrzać. Dodać starty czosnek. Wycisnąć sok z cytryny i dodać kilka kropli.

Prosty przepis na barszcz czerwony

Składniki. Co potrzebujemy?

0,5 kg buraków
szczypta soli
cukier
sok z cytryny

Sposób przygotowania

Buraki gotować w całość. Gdy już będą miękkie, należy odlać wodę i wystudzić. OBrać ze skórki i zetrzeć na tarce. Dorzucić do wywaru z warzyw, dodać do smaku kilka kropel soku z cytryny, cukier i sól. Gotować kilka minut. Warto dodać odrobinę masła.

Przepis na barszcz czerwony z żurawiną

Składniki. Co potrzebujemy?

5 buraków
3-4 grzybki suszone
kawałek selera
2 marchewki
1 cebula
3-4 duże ząbki czosnku
2 listki laurowe
3 ziarna ziela angielskiego
liść selera
10 ziaren pieprzu czarnego
łyżka suszonego majeranku
połówka jabłka
garstka suszonej żurawiny
łyżka octu balsamicznego
sól, pieprz do smaku

Sposób przygotowania

Obrać buraki, a następnie pokroić na małe cząstki, zalać 3 litrami wody. Dodać ząbki czosnku w całości, obraną i pokrojoną cebulę, a także obrane jabłko przekrojone na pół. Marchewkę obrać, pokroić na pół wzdłuż i również dorzucić. Podobnie pozostałe warzywa.

Dodać listki laurowe, ziele, pieprz, majeranek i żurawinę. Grzybki moczyć przez trzy godziny, a potem dodać je do wywaru.
Gotować wszystko na bardzo małym ogniu przez około godzinę. Pod koniec doprawić octem, solą, mielonym pieprzem i jeszcze ewentualnie majerankiem.

Barszcz najlepiej smakuje na drugi dzień.

Zobacz też: Ryba po grecku. Jak zrobić najlepszą rybę po grecku (PRZEPISY)

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wideo
Wróć na gazetawroclawska.pl Gazeta Wrocławska