AniBabki, czyli wrocławska cukiernia w sercu Krzyków

Artykuł sponsorowany
Przy ul. Ślicznej 25a znajduje się lokal, w którym wszystkie wypieki tworzy się z naturalnych składników. Co wyróżnia cukiernię Anny Kluzy?

AniBabki to cukiernia proponująca ciasta i torty zarówno na miejscu, jak i na zamówienie. Wypieki dostępne są też w lepszych wrocławskich sklepach spożywczych. Właścicielka lokalu z wykształcenia jest psychologiem, jednak pasję do cukiernictwa odkryła jeszcze jako dziecko.

– Po studiach poczułam, że chcę iść jednak w trochę słodszym kierunku – mówi z uśmiechem pani Ania, właścicielka cukierni AniBabki. – Jak miałam dziesięć lat, zrobiłam swoje pierwsze drożdżowe ciasto. Chyba od tego wszystko się zaczęło– dodaje.

Bez chemii i ulepszaczy. Wypieki z cukierni przy ul. Ślicznej 25a są robione tradycyjnymi metodami. Stosuje się tu stare domowe receptury, a załoga stroni od stosowania margaryny czy spulchniaczy. Na pierwszym miejscu stoi masło, dzięki któremu każdy wypiek wyjątkowo pachnie i smakuje.

W składzie wypieków nie znajdziemy też ochoczo stosowanych przez inne cukiernie jajek w proszku, ponieważ właścicielka stawia tylko na świeże produkty. – Sami prażymy jabłka i mielimy mak – podkreśla pani Ania.

Dla amatorów zdrowych słodkości cukiernia proponuje ciastka „Zdrowisie”, których skład stanowią miód, płatki owsiane oraz ogrom bakalii. – Naszymi klientami są osoby, które cenią sobie ciasta „jak w domu”. My tylko dokładamy do nich serce oraz odrobinę naszej fantazji – zaznacza pani Ania.

W cukierni pracują młode, kreatywne dziewczyny. Z ciast można wyróżnić między innymi herbatnikowca oraz leszczynę robioną z orzechów włoskich, miodu oraz kremu na bazie orzechów laskowych. Możemy tu spróbować popularnych ciast w różnych odmianach, np. serników oraz związanych z nimi wariacji, między innymi sernika oreo czy chałwowego. W cukierni torty tworzone są na zamówienie.

– Ja i moje babki regularnie robimy torty z bohaterami bajek. Pieczemy również ciasta i torty na wesela, komunie i wieczory panieńskie – wylicza właścicielka.

Zespół stara się również sprostać obecnemu trendowi podążania za perfekcyjną sylwetką i proponuje ciasta fit, między innymi ciasto marchewkowe czy ciasto drwala, które słodzone jest daktylami. W planach jest otwarcie na wiosnę ogródka przed wejściem do lokalu.

Pomagają potrzebującym. AniBabki współpracują z Akademią Piłkarską „Olympic” Wrocław. Są także zaangażowani w akcje charytatywne.

– Przekazaliśmy tort na licytacje Fundacji Rycerze i Księżniczki. Często wozimy swoje wypieki dla mieszkańców schroniska św. Brata Alberta we Wrocławiu – zaznacza pani Ania.

Cukiernia jest czynna od wtorku do piątku w godz. 10-19 oraz w soboty w godz. 10-14.

Więcej informacji pod adresem:
facebook.com/AniBabki

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gazetawroclawska.pl Gazeta Wrocławska