Ale jaja! Tanieją i jemy ich coraz więcej. Sprawdź, które najbardziej nadają na wielkanocny stół

Andrzej ZwolińskiZaktualizowano 
Zdjęcie ilustracyjne
Zdjęcie ilustracyjne Fot. Mariusz Kapala / Gazeta Lubuska
Z fermy czy od chłopa i „szczęśliwej kury”? Podpowiadamy, na co zwrócić uwagę kupując jajka.

Święta Wielkanocne to tradycyjnie już gorący okres dla producentów jaj. Jak jak się okazuje nie mają powodów do narzekań. Kupujemy ich coraz więcej. W ubiegłym roku statystyczny Polak zjadł około 155 sztuk jaj, czyli o 18 więcej niż w 2017 roku. Ile za nie płacimy? Według danych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi, w pierwszym tygodniu kwietnia jaja kategorii XL kosztowały 41 groszy za sztukę, kategorii L – 31, a za jajko kategorii M – trzeba było zapłacić 27 groszy.

Jaj przybywa i są coraz tańsze
Według szacunków Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej w 2018 r. produkcja jaj wzrosła o 1,6 proc. do poziomu 620 tys. ton. Wzrost ten wynikał praktycznie w całości ze zwiększenia się produkcji jaj spożywczych. Według tych samych danych zużycie jaj w kraju wzrosło do poziomu 337 tys. t – aż o 17,0 proc. więcej niż w 2017 i o 9,4 proc. więcej niż w 2016 r. Spożycie jaj wzrosło w 2018 r. o 13,2 proc. względem 2017 r. i o 9,1 proc. względem 2016 r. Aktualnie średnia cena jaj spożywczych na rynku jest o 25 proc. niższa niż rok wcześniej. Ceny jaj w kategorii XL są niższe o 14 proc., jaj L o 27,2 proc., jaj M o 23,1proc. a jaj S o 34,5 proc. niż rok wcześniej - komentuje Łukasz Czech, analityk Banku BNP Paribas.

Jakie jaja najlepiej sprawdzą się na wielkanocnym stole?
Kupując jaja, szczególną uwagę należy zwrócić na datę ważności, warunki przechowywania (temperatura powinna być niższa niż pokojowa) oraz na informację o systemie chowu kur. Jeśli przywiązujemy dużą wagę do pochodzenia jaj, powinniśmy sprawdzić także symbole – „0” oznacza jaja z chowu ekologicznego, „1” – z chowu na wolnym wybiegu, „2” – z chowu ściółkowego, na końcu znajdują się „3” – z chowu klatkowego. Każdy z nich powinien być objęty nadzorem weterynaryjnym.

Jaja należy zjeść w ciągu 28 dni od zapakowania. Z produkcją jaj wciąż związanych jest wiele mitów. Jednym z nich jest stosowanie antybiotyków w żywieniu kur niosek, które jest zakazane polskim prawem. Wyjątkiem od tej reguły są jedynie przypadki, w których dochodzi do zachorowania w stadzie. Jaja od chorych kur nie trafiają jednak do sprzedaży.

- Smakowitość jajka zależy od żywienia kury. Najlepsze jajka pochodzą od niosek, które jedzą paszę bogatą w składniki mineralne, dostosowaną do ich wieku oraz zbilansowaną pod względem białka, aminokwasów, energii metabolicznej, jak i potrzebnych witamin: A, E, B2, B6, wapnia, kwasów foliowego oraz pantotenowego. Dieta musi jednak iść w parze z zapewnieniem zwierzętom komfortowych warunków bytowych, to od nich zależy wysoka jakość produktu końcowego - komentuje Paweł Michalski z De Heus firmy produkującej pasze.

Będzie rosła liczba jaj „od chłopa”
Według badań domu badawczego Mands, przeprowadzonych na zlecenie firmy De Heus Polacy najczęściej kupują jajka oznaczone jako „jedynki” (33proc.) oraz jajka wiejskie bez oznaczenia (22 proc.). Respondenci jednoznacznie wskazują na przewagę jaj wiejskich, doceniając ich walory smakowe, jednocześnie silne akcentują przekonanie o „szczęśliwości” tak hodowanych kur.
- Co ciekawe, badani jako wyznacznik dobrej jakości jajek, oprócz smaku, wskazali na kolor żółtka. Uważają, że im bardziej żółte, tym lepiej. Tymczasem intensywność barwy zależy głównie od żywienia, czyli od stosowanych zbóż, w których kryją się naturalne barwniki, tak jak np. w kukurydzy - tłumaczy Michalski.

- Zmienia się też sposób utrzymania kur niosek. Według danych Komisji Europejskiej jaja z chowu klatkowego odpowiadają za 87 proc. podaży jaj konsumpcyjnych w Polsce, podczas gdy w Unii jaja tego typu odpowiadają za ok. 53 proc. podaży. To zjawisko w dłuższym okresie również zaistnieje w Polsce - według badań Krajowej Izby Producentów Drobiu i Pasz w ciągu najbliższych ośmiu lat udział jaj z chowu klatkowego w podaży może spaść do 58 proc., zaś udział jaj z chowu ściółkowego może wzrosnąć z 9 proc. do 29 proc. - dodaje Łukasz Czech.

Polska od kilku lat znajduje się w czołówce producentów jaj. Rodzima produkcja to ponad 9 mld sztuk jaj konsumpcyjnych rocznie. W 2018 roku statystyczny Polak zjadł około 155 sztuk jaj, czyli o 18 jaj więcej niż w 2017 roku.

polecane: Kolejne niedziele bez handlu. Od stycznia zaostrzenie przepisów.

Wideo

Rozpowszechnianie niniejszego artykułu możliwe jest tylko i wyłącznie zgodnie z postanowieniami „Regulaminu korzystania z artykułów prasowych”i po wcześniejszym uiszczeniu należności, zgodnie z cennikiem.

Komentarze 6

Ta strona jest chroniona przez reCAPTCHA i obowiązują na niej polityka prywatności oraz warunki korzystania z usługi firmy Google. Dodając komentarz, akceptujesz regulamin oraz Politykę Prywatności.

Podaj powód zgłoszenia

P
Panda

Jaja od chłopa wątpię aby miały nadzór weterynaryjny. Pewnie smaczniejsze ale wole mieć pewnosc ze są wolne od salmonelli

m
mlask mlask

podobno na akademji rolniczej

je taki szpec od jajek

a ja se 15rok na hacjendzie

i jajo jest jajo :D

...

Może to brzmi jak głupia reklama ale najbardziej smakuje mi farmio.
Oczywiście znajdzie się wiosłowe lepsze ale marketowe to farmio.

A
Ayre

Bo ten „chlop” przyjeżdża żukiem na fermę, ja nie znakuje dla niego palety jaj, on jedzie do miasta, sprzedaje wam jako „wiejskie”, a ja w wykazie mam ilość jaj wyprodukowanych w klatce. Wszystko się zgadza.

l
lipniarz

33% deklaruje że kupuje takie jajka, ale pewnie kupuje ich dużo miej niż kupujący 3, poza tym przemysł który pochłania dużą część produkcji leci po cenie, biorąc 3

T
Tomasz

Skoro jedynki kupuje 33% i do tego jeszcze 20%bez oznaczeń to dlaczego 87% rynku to "3"?

Dodaj ogłoszenie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3