Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Afera fipronilowa i eksport jaj. Rekord „zawdzięczamy" problemom konkurencji z Zachodu

opr. ES
pixabay.com
Polski eksport jaj spożywczych w szczycie afery fipronilowej? Swoją opinią dzieli się Krajowa Izba Producentów Drobiu i Pasz.

W sierpniu za granicę sprzedano blisko 50 tysięcy ton polskich jaj spożywczych. A to dlatego, że konkurencja z zachodniej Europy miała problemy.

Przypominamy:**Do Polski trafiły jaja skażone fipronilem**

We wrześniu i październiku obcokrajowcy nadal byli zainteresowani jajami znad Wisły, jednak nie osiągnięto takich wyników jak sierpniowy. Mowa o 34 i 22 tys. ton.

- W „kwartale fipronilowym” wyeksportowaliśmy z Polski 105 tys. ton jaj, czyli prawie połowę rocznej wielkości eksportu – licząc od stycznia do października 2017. W analizowanym okresie styczeń – październik polskie firmy zwiększyły eksport o 12% w skali roku. Co więcej, ubiegłoroczne osiągnięcia za dziesięć miesięcy na poziomie 218 tys. ton są zaledwie o 5% niższe niż całkowita wartość ilościowa eksportu w 2016 roku. Tym samym nadrobiliśmy stratę z początku 2017 roku. Przypomnijmy, że wyniki sprzedażowe za pierwsze siedem miesięcy 2017 roku nie były tak optymistyczne - notowano spadek wolumenu wywozu r/r o jedną piątą – mówi Katarzyna Gawrońska, główna specjalistka Krajowej Izby Producentów Drobiu i Pasz.

Sprawdź również:**Jajecznica bez ... jaj! Wynalazek Kalifornijczyków**

Jak podkreśla KIPDiP, w szczycie afery fipronilowej prawie połowa eksportowanych z Polski jaj znalazła odbiorców w Niemczech – 50 tys. ton, nieco mniej w Holandii – 33 tys. ton.

W okresie sierpień – październik około 80% eksportu pokryło lukę podażową na rynku niemieckim i holenderskim.

Według producentów, można się było spodziewać, że zaburzenia relacji podażowo – popytowych i presja na wzrost cen doprowadzą do momentu, w którym rynek zacznie się „bronić”. Wiele firm przemysłu spożywczego sięgnęło po tańsze produkty zagraniczne.

Strefa AGRO także na Facebooku. Dołącz do nas

Od wielu lat jesteśmy przyzwyczajeni do importu produktów przetwórstwa jaj z obu Ameryk, jednak jesienią 2017 r. przywóz ten zdecydowanie przybrał na sile, podkreśla KIPDiP.

Zerkając na dane z jedenastu miesięcy ubiegłego roku - z USA do Wspólnoty sprowadzono 11 tys. ton jaj i przetworów.

- Poza dostawami z Ameryki Północnej, w proszek jajeczny i albuminy europejski przemysł zaopatrywał się w Argentynie. Jaja w skorupkach przyjeżdżały do Unii Europejskiej, między innymi z Albanii i Ukrainy. Najświeższe statystyki potwierdzają, że z w okresie styczeń – listopad 2017 r. Ukraina dostarczyła unijnym partnerom handlowym 1,9 tys. ton jaj w skorupkach i przetworów łącznie – twierdzi Katarzyna Gawrońska.

Źródło opinii: KIPDiP

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Afera fipronilowa i eksport jaj. Rekord „zawdzięczamy" problemom konkurencji z Zachodu - Gazeta Pomorska

Wróć na gazetawroclawska.pl Gazeta Wrocławska