76% produkcji żywności w Europie opiera się na zapylaniu. Jest strategia przetrwania

Oprac. AGW
pixabay.com
Zakaz wszystkich szkodliwych pestycydów, wzmocnione kontrole przeciwko importowi podrabianego miodu oraz promocja walorów zdrowotnych miodu - takie postulaty pojawiły się z długoterminowej strategii przetrwania pszczół i pszczelarzy zaprezentowanej w Parlamencie Europejskim.

- Musimy zrobić wszystko, co w naszej mocy, aby chronić nasz miód i pszczoły, ponieważ 76 % produkcji żywności w Europie opiera się na zapylaniu, a zatem pszczoły są niezbędne dla naszego bezpieczeństwa żywnościowego - podkreśla węgierski europoseł Norbert Erdős, odpowiedzialny za sprawozdanie.

Zobacz też: 3 najczęściej stosowane środki z grupy neonikotynoidów są niebezpieczne dla pszczół

- Parlament zaproponował dziś strategię przetrwania dla naszych pszczół i pszczelarzy oraz plan zwiększenia przejrzystości dla naszych konsumentów poprzez zastąpienie obecnej mylącej, a zatem nieakceptowalnej etykiety "Mieszanka miodów z UE i spoza UE" jasnym wykazem krajów, z których pochodzą miody - w tym odsetka różnych miodów stosowanych w produkcie końcowym. Teraz nadszedł czas, aby Komisja Europejska i rządy krajowe wdrożyły nasze propozycje, tak aby pszczoły i pszczelarze znów mogli się rozwijać - uważa Norbert Erdős.

UE potrzebuje skutecznej, zakrojonej na dużą skalę oraz długoterminowej strategii, której celem będzie poprawa zdrowia pszczół, walka oraz odbudowanie ich populacji, stwierdził Parlament w rezolucji przyjętej w czwartek 560 głosami za, przy 27 głosach przeciw i 28 wstrzymujących się od głosu.

Posłowie wezwali do:

  • Opracowania planu zwalczania śmiertelności pszczół dla całej UE
  • Stworzenia programów hodowlanych mających na celu zwiększenie odporności na inwazyjne gatunki, takie jak Varroa destruktor (gatunek pajęczaka), azjatycki szerszeń czy amerykańskie zgnilce
  • Prowadzenia badań, w celu rozwijania innowacyjnych leków dla pszczół i zwiększania ich dostępności
  • Zakaz stosowania wszystkich pestycydów, których negatywny wpływ na zdrowie pszczół został naukowo udowodniony, w tym neonikotynoidów, oraz wprowadzanie bezpiecznych środków alternatywnych dla rolników
  • Wprowadzenia systemów wczesnego ostrzegania przed okresami oprysków w celu ochrony pszczół

wideo: w-news/Agencja TVN

Źródło: informacja prasowa www.europarl.europa.eu

Wideo

Materiał oryginalny: 76% produkcji żywności w Europie opiera się na zapylaniu. Jest strategia przetrwania - Gazeta Pomorska

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie