12 potraw wigilijnych, które muszą pojawić się na stole [SYMBOLIKA 12 POTRAW NA WIGILIĘ - 24.12.2020]

12 potraw wigilijnych
12 potraw wigilijnych to polska tradycja. Zanim na stole pojawią się potrawy wigilijne, a na zimowym niebie zabłyśnie pierwsza gwiazdka, na stół nakładamy biały obrus, a pod niego wkładamy trochę sianka. Potraw wigilijnych na stole ma być dokładnie dwanaście, a przynajmniej jedna z nich powinna mieć w składzie mak. Pixabay
Oto pełna lista 12 potraw wigilijnych - te dania wigilijne powinny, w myśl polskiej tradycji, pojawić się na stole. Tłumaczymy, co symbolizuje każda z tych potraw. Karp, barszcz, pierogi z kapustą... Co jeszcze przygotować na wigilię? Zwyczaj mówi, by podczas wieczerzy 24 grudnia spróbować każdej z 12 potraw wigilijnych. Ma to zapewnić szczęście w kolejnym roku. Jakie potrawy wigilijne powinny pojawić się w świątecznym menu? Obowiązkowe pozycje to karp, barszcz z uszkami czy pierogi z kapustą. Potrawy wigilijne powinny być postne, ale i sycące. No i powinno być ich dokładnie dwanaście. Bez jakich dań wigilijnych nie wyobrażacie sobie świąt? Napiszcie w komentarzach.

Potrawy wigilijne i inne zwyczaje. Skąd się wzięły?

12 potraw wigilijnych to odwołanie do 12 apostołów, uczniów Jezusa.

POTRAWY WIGILIJNE TYCH 12 DAŃ NIE MOŻE ZABRAKNĄĆ

Oto propozycje potraw wigilijnych, wybierz dwanaście tych, które pojawią się na Twoim stole

  • Karp na różne sposoby (np. smażony, w galarecie, po żydowsku, w sosie miodowym, faszerowany)
  • Zupa grzybowa
  • Barszcz z uszkami
  • Zupa rybna
  • Kapusta z grochem
  • Kapusta z grzybami
  • Śledź na różne sposoby (np. w sosie śmietanowym, w oleju, pod pierzynką, z rodzynkami)
  • Ryba po grecku
  • Sałatka jarzynowa
  • Kluski z makiem, cukrem i miodem
  • Jajka z majonezem
  • Kompot z suszonych owoców
  • Pierogi z kapustą i grzybami
  • Kutia
  • Sernik
  • Makowiec

Potrawy wigilijne - przepisy

Siano pod obrusem: Kiedyś całe stoły słano sianem. Na nie kładło się obrus i posypywało zbożem. Na wschodzie i południu Polski słomą pokrywano całą podłogę. Często też, nawet na dworach magnackich, stawiano snopy siana w kątach komnat. Miał o być symbol ubóstwa, w jakim narodził się Zbawiciel.
Czasem jeszcze wróży się z tych źdźbeł pod obrusem: jeśli panna wyciągnie zielone źdźbło oznacza to jej szybkie zamążpójście, jeśli trafi na zwiędłe - oczekiwanie, a żółte - staropanieństwo.

Ryba: Lista potraw wigilijnych nie istnieje bez ryby. Dla ludu ryba oznaczała płodność, życie rodzące się na nowo. W symbolice chrześcijańskiej miała podobne znaczenie. Stała się symbolem Jezusa Chrystusa i chrztu z wody (a więc nowego życia). Starogreckie słowo "Ichthys" ("ryba") jest akrostychem od: "Iesous Christom Theou Hyios Soter" co znaczy "Jezus Chrystus Syn Boży Zbawca".

Grzyby:12 potraw wigilijnych to także ryby. Już w starożytnym Egipcie były uważane za pożywienie magiczne, pozwalające na kontakt ze zmarłymi. Oprócz kontaktu z przodkami, mają ze sobą przynieść także dobrobyt.

Pierniki: To współczesna forma placków z miodem, które dawno temu składano w ofierze bogom. Ich kształt również ma znaczenie: dzwoneczki mają odpędzać złe duchy, choinki zwiastować płodność, koła symbolizować słońce i radość. Sam miód jest kojarzony ze światem bogów i dobrobytem, co widać nawet w naszym polskim frazeologiźmie "Kraina mlekiem i miodem płynąca". Miód ma też moc chronienia od złego. Zjedzony w czasie Wigilii miał zapewnić przychylność sił nadprzyrodzonych i dostatek.

Orzechy: Potrawy wigilijne mają w składzie także orzechy. Orzech włoski miał przysparzać mądrości, laskowy był symbolem pojednania, migdały mają przynosić zdrowie i nadzieję. Wierzono też, że chronią przed bólem zębów.

Opłatek: Nazwa tego pokarmu wzięła się od łacińskiego słowa "oblatum", które oznacza "święcony chleb". Jezus mówił, że jest "Chlebem Życia". Oprócz tego opłatek ma także symbolizować pojednanie i miłość do bliźniego, która wyraża się również w składanych życzeniach.

Liczba dań: Początkowo wierzono, że tylko nieparzysta liczba może przynieść szczęście. Potem jednak ustalono liczbę 12 potraw wigilijnych, czyli tyle, ile jest miesięcy w roku. Później przypisano temu symbolikę apostolską. Należy spróbować po trochu każdej z 12 potraw wigilijnych, tak, by w przyszłym roku w naszym domu niczego nie zabrakło. W końcu na stole muszą znaleźć się dary przyrody z czterech stron: pola, lasu, sadu i wody.

Mak: Przynosi dobrobyt.. Dlatego aż tyle wigilijnych potraw ma go w składzie (m.in. kutie, makówki, strucle makowe, pierogi na słodko). Mak był w dawnych czasach podawany podczas styp, a także pozostawiany jako dar dla błąkających się dusz. Pojawia się w takiej roli choćby i w mickiewiczowskich "Dziadach".

Liczba uczestników: Najlepiej żeby wynosiła 12, czyli tyle, ilu było apostołów Chrystusa. Jeśli będzie nieparzysta, śmierć przyjdzie po jedną z osób przy stole. Przecież trzynastym Apostołem był Judasz, trzynastym gościem był też diabeł na sabacie czarownic.
Talerz dla niespodziewanego gościa: Stare polskie przysłowie mówi: "Gość w dom, Bóg w dom". Nawet jeśli jest duchem przodka czy, w bardziej chrześcijańskiej wersji, samym Panem Jezusem.

Korzystaliśmy m.in. z "Światy, zaświaty - o tradycji świętowań w Polsce" A. Zadrożyńska.

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie